V naši deželi polni hribov in dolin se pri urejanju okolice večkrat pokaže potreba po podpornem zidu, ki mora fizično podpirati zemljino hkrati pa bi želeli, da lepo izgleda. Tukaj je rešitev in z veseljem vam predstavimo novost, ki jo je razvilo podjetje SW Umwelttechnik iz Celovca. Trg je sicer preplavljen z različnimi škarpniki, vendar le ti nimajo zadostnih nosilnih lastnosti, za podpiranje vsipajočih se zemljin.

Zato je podjetje SW Umwelttechnik razvilo škarpnike, ki lahko nadomestijo betonske podporne zidove. ReCon, kot smo poimenovali naš montažni podporni zid nudi dvoje v enem, fizično podporo zemljini in estetiko klesanega granita. Izdelani so iz betona visoke kakovosti C 25/30 B5, zato so odporni na sol, kar omogoča uporabo ob cestah, kjer se pozimi uporablja sol. Postavitev je hitra in preprosta, saj razen v zahtevnih primerih ni potrebe po betonskem temelju. Kar bistveno pospeši in poceni gradnjo. 

Škarpniki so velikega formata 122 cm x 41 cm na čelni strani, z različnimi globinami 60 cm, 100, 115 cm in 150 cm. Saj v primeru, da je zid višji od 2 m, morajo biti spodnji zidaki zaradi statične opore večji. Pri zahtevnejših izvedbah lahko v vsaki vrsti zidakov, zemljino dodatno utrdimo z geo mrežami, katere pritrdimo na zidake.

Zidake sestavljamo z primernim strojem, bagrom, gradbiščnim dvigalom ali hidravljično roko na kamionu. Najprej naredimo izkop, cca 50 cm pod prvo vrsto zidakov, nasujemo grobi lomljenec premera do 5 cm. Na to pa še fini lomljenec, za lažje izravnavanje prve vrste. Prva vrsta mora biti položena popolnoma ravno, da se izognemo razhajanjem v višjih vrstah. Za prvo vrsto položimo drenažno cev, nad njo nasujemo gramoz, za boljše odvajanje vode, zemljino ločimo z filcem.

Obiščite ponudnika SW Umwelttechnik na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE za podporni zid.

Več informacij dobite na naši facebook strani www.facebook.com/sw.recon ali na 041/542727, info@podpornizid.si, www.podpornizid.si