Umetno kovaštvo je tradicionalen poklic, kjer ni prostora za novodobne naprave in stoje, ampak se kuje ročno. Za prekovanje večjih kosov železa, pa uporabljamo vzmetna kladiva, ki pa služijo le za ustvarjanje surove sile, saj je samo s človeško silo praktično nemogoče ustvariti toliko energije. So pa vedno potrebne ročne spretnosti in fizični napor. Vsi elementi se finalizirajo ročno, z uporabo ognja, kladiva in nakovala. Potem pa tudi kovaško – kovice in vezice sestavijo v končni izdelek. Izdelki so seveda za zunanjo uporabo vroče pocinkani in mokro pobarvani z posebno zaščitno barvo za pocinkano železo, kar izdelkom zagotavlja dolgo življenjsko dobo, brez vzdrževanja.

Kovaški mojster Bruno Kalčič, se je kot večina domačinov iz Jesenic odločil, da si bo kruh služil z železom in se je leta 1986 izučil za kovača. Že zelo zgodaj je ugotovil razliko med strojnim in umetnim kovaštvom, zato je znanje pridobival na Tirolskem, kjer je imel srečo, da se je učil pri fantastičnem kovaču z že 250 letno hišno tradicijo umetnega kovaštva. Ogromno se je naučil in hkrati zaljubil v to umetno obrt.

Z veliko mero intuzijazma, ljubezni, veselja in seveda ročnih spretnosti, danes ustvarja unikatne vrhunske izdelke. V njegovi delavnici se kujejo kvalitetna kovane ograje, tako vrtne kot balkonske in stopniščne… Kujejo vrata vrtna in dvoriščna. Izdelujejo tudi vrni paviljon, kovano pohištvo, nagrobne spomenike in križe, razne skulpture in luči… Vsi izdelki so kovani z dušo, zato je tudi končni izdelek nekaj posebnega, unikat, predvsem pa paša za oči.

Na Blejski Dobravi 123 si lahko ogledate kar nekaj razstavnih eksponatov, pa tudi delo v kovačnici.

Izdelke pa lahko pogledate preko njegove spletne strani www.kovacija.si