Zakaj je namestitev parketa dobra izbira?

Parket je odsev našega okusa, osebnosti in potreb, ki jih zahtevajo poslovni in stanovanjski objekti. V preteklosti so bili parketi rezervirani za bogatejše posameznike, danes je to luksuz, ki si ga lahko privošči skoraj vsak. Z naložbo take talne obloge ohranjamo ali celo dvignemo vrednost svojih prostorov.

Les je material brez konkurence. Je odporno, trdno, prilagodljivo in povrhu vsega estetsko zelo zanimivo. Zaradi različnih vrst lesa, ki se uporabljajo pri proizvodnji parketa, željeno nianso in efekt najdemo v nizu različnih ponudb, ki jih nudi tržišče.

Poleg estetike imajo parketi še veliko pomembnejšo vlogo: z namestitvijo parketa smo v prostor vnesli pridih narave in toplino, saj slovi kot najlepši naravni material. Parket je proizvod z zelo visoko ekološko vrednostjo saj se lahko razgradi in reciklira. Še posebno je parket primeren za tiste, ki so nagnjeni k alergijam. S pravilnim vzdrževanjem (ki je preprosto) leseni talni oblogi podaljšate rok trajanja in ohranjate njeno vrednost.

Katera talna obloga je najbolj kvalitetna?

Danes obstaja veliko vrst parketov in talnih oblog ter prav tako več načinov polaganja le teh. Ena vrsta parketov je preživela vsa različna obdobja razvoja in še dandanes stoji na tronu najkvalitetnejših talnih oblog. Ta vrsta je klasični masivni parket.

Masivni les se je skozi zgodovino pokazal kot najkvalitetnejša rešitev in ni nobenega dvoma o njegovi kvaliteti. Klasični parket nudi odlično toplotno in zvočno izolacijo. Z načinom polaganja je mogoče prostor optično povečati ali pomanjšati. Klasični parket se proizvaja v več kot 50-ih različnih dimenzijah.

Izbira parketa

Današnje tržišče nudi kvalitetno ponudbo, ki bo zadovoljila tudi najzahtevnejše kriterije. Preden izberemo določen tip parketa, barvo in teksturo, določimo njegov namen, da bomo lahko izbrali najkvalitetnejši proizvod za pogoje, ki jih imamo.

Obstaja veliko vrst parketov, ki so namenjeni različnim prostorom: stanovanja, hiše, pisarne, dvorane, trgovski centri, … Še nedolgo nazaj smo lahko izbirali le med nekaj vrstami parketov: hrastom, bukvijo in jesenom. Te vrste ša danes slovijo kot najboljši izbor parketa. S pojavom gotovih in večslojnih parketov je tržišče talnih oblog postalo še bogatejše. Ti so postali zelo pogosta izbira zaradi načinov obdelave in vgradnje. Celoten postopek vgradnje je skrajšan, ker je polaganje možno brez uporabe lepila. Ti parketi so lakirani ali premazani z oljem, tudi zato poteka vgradnja takega parketa zelo hitro. Posledično ni potrebna dolga odsotnost od doma med izvajanjem del.

Ne glede na novosti, je klasični parket še vedno najboljša izbira. Ljudje so zvesti klasičnemu načinu vgradnje in možnostim obdelave, ki jih nudi. Lahko izbirate med različnimi premazi: lak, vosek ali olje ter vrstami: brušen, beljen ali ščetkan.

Klasični ali gotovi parket

Klasičen ali masiven parket je že dolgo časa prisoten na našem tržišču. Za razliko od ostalih parketov nam nudi več načinov polaganja in več kombinacij končnega izgleda. Klasični parket je najbolj zastopan pri vgradnji parketa. Proizvaja se v raznih širinah, dolžinah in debelinah. Debelina klasičnega parketa je od 10 mm do 22 mm. Najpogostejši klasični parketi so debeline med 21 mm in 22 mm. Pri vgradnji take vrste parketa je potrebno upoštevati določena pravila, zato je pomembno, da se ta postopek prepusti strokovnjakom.

Zelo pomembna je priprava podlage, na katero želimo položiti parket. Če bo podlaga (estrih in podobno) dobro pripravljena, bo tudi končni rezultat dober. Glavni pogoj je ravna in čvrsta podlaga. Pred vgradnjo parketa je potrebno sanirati vse neravnine. Če je vgradnja parketa del obnovitve stanovanja ali kakšnega drugega prostora, je zelo pomembno, da so ostala obnovitvena dela (keramičarska, zidarska, pleskarska) zaključena pred vgradnjo parketa. Edino, kar se lahko pusti za konec, je zadnji sloj beljenja, ki se običajno izvrši po drugem sloju lakiranja.

Obnova obstoječega parketa

Čeprav je parket dolgotrajna talna obloga, se tako kot drugi materiali z leti obrabi, poškoduje ali izgubi sijaj. V kolikor ne želite kompletne zamenjave, je tudi obnova parketa dobra izbira.

Pomembno je, da je delo zaupano strokovni ekipi, ki bo profesionalno vrnila prvotni izgled vašega parketa. Naše podjetje vam je na razpolago v vseh fazah obnove vašega parketa in sicer od brušenja, lakiranja, barvanja in svetovanja.

Uporabljamo porfesionalno opremo, ki je pri obnovi nujno potrebna, še posebno pri velikih površinah parketa. Strokovno zamenjamo vse dotrajane dele in obnovimo celotno površino. Skupaj se dogovorimo o stopnji sijaja laka in izboru željenega tona barve. To pomeni, da sodelujemo pri celotnem procesu obnove.

Več o parketih na:

B&F storitve d.o.o.
Ulica 28. maja 71, 1000 Ljubljana

041 204 624
041 341 785

eparket@eparket.net

www.eparket.net