Središče dnevne sobe predstavlja sedežna garnitura. Na njej sedimo, poležavamo, beremo, zadremamo, tipkamo na prenosnem računalniku ali gostimo goste. A tudi še tako nam ljubo sedežno garnituro slej kot prej načne zob časa.

Zbledela, scufana, z obrabljenimi vzmetmi sedežna garnitura kvari podobo dnevne sodbe oziroma kar celotnega bivalnega prostora, če ga tvori skupaj s kuhinjo. Zato nam ne preostane nič drugega, kot da si omislimo novo. Ker na njej vsakodnevno preživimo nekaj časa in več let, mora biti uporabna, vzdržljiva in za povrh še estetska. Zato ne bo odveč, da si za nakup vzamemo čas.


POZOR, VHODNA VRATA
Na trgu sedežnih garnitur vlada pestra izbira. V prvi vrsti se pri izbiri odločamo glede na velikost prostora, kjer bo sedežna garnitura kraljevala, še prej pa preverimo, ali jo bomo sploh spravili v stanovanje. Kot pravi Katjuša Gajser iz podjetja Harvey Norman se nemalokrat zgodi, da kupimo preveliko sedežno garnituro, ki je potem zaradi ovir, kot so premajhno stopnišče ali nestandardna vhodna vrata, ne moremo niti prinesti v stanovanje.
Damjan Burger iz podjetja M Tom svetuje, da preden se podamo v salone, razmislimo, v kakšen namen jo bomo uporabili. Ali nam bo služila pretežno za sedenje ali poležavanje. Kakor tudi je pomembno, ali bo kraljevala doma, v počitniškem objektu, ali bo le za zapolnitev določenega prostora za vizualni okras.
Če imamo manjše stanovanje in potrebujemo sedežno garnituro za nočni počitek ali pogosto za več dni gostimo goste in za njih nimamo posebne sobe, potem bomo izbrali tako, ki jo s pomočjo vlečnih mehanizmov spremenimo v posteljo. Irena Žakelj iz podjetja Žakelj iz izkušenj pove, da je takih strank trideset odstotkov. Srečneži z večjim dnevnim prostorom pa si lahko omislijo širšo sedežno garnituro s premičnimi naslonskimi blazinami, ki jih enostavno odmaknejo in že lahko ležejo k počitku.
VSE BOLJ PODOBNI POSTELJNIM VZMETNICAM
Eden izmed kriterijev izbora je tudi udobja oblazinjenja. Sedežne garniture vsebujejo denimo le poliuretansko peno ali pa valovite vzmeti, na katere je položena poliuretanska pena ali visokokakovostna hladna pena. Kot poudarja Gajserjeva, novejši trend je žepkasto vzmetenje, kjer gre za sistem samostojnih vzmeti, ki so obdane z žepkasto prevleko. Polnila sedežnih garnitur so se namreč približala polnilom vzmetnic. Ob tem Burger zatrjuje, da konvencionalnim trend narekuje, da so sedala bolj trda in višja s fiksnim ergonomskim naklonom naslona in nastavljivo oporo za glavo. S tovrstno ergonomijo zagotovimo lažje vstajanje ter razbremenimo ledveni del hrbtenice, to je od prve do pete vretence.
USNJE JE SINONIM ZA PRESTIŽ
Ko izberemo želeni model glede na bivalne navade in namen uporabe, sledi  izbor materiala. V grobem izbiramo med naravnim usnjem, umetnim usnjem in tkanino. Katjuša Gajser pravi, da usnje spada med najtrpežnejše materiale, učinkuje moderno, a je obenem sinonim za brezčasnost in prestiž. Burger pripomni, da noben material ni trajen. Vsaki sedežni, če jo ustrezno vzdržujemo, lahko podaljšamo življenjski cikel izdelka tudi do 15 let. Usnje kot naravni material vsaj enkrat na leto premažemo z zaščitno kremo. Če se na njem pojavijo madeži, jih odstranimo z mehko krpo in posebnim čistilom, ki ne vsebujejo alkohola, acetona in drugih agresivnih snovi.
Umetno usnje – kako tega vzdržujemo? Tudi za umetno usnje lahko v trgovini kupimo mazilo s katerim ga namažemo, da nem ne razpoka. Izdelek je narejen na vodni osnovi.

Medtem ko  pri tkaninah  je uporaba vlažne krpe najboljša preventiva. Tudi uporaba jabolčnega kisa, ki so ga uporabljale že naše babice, je učinkovito sredstvo za vzdrževanje in popolnoma neškodljivo. Materiali pod blagovno znamko  aqua clean so funkcionalne tkanine, ki dejansko zagotavljajo enostavno čiščenje organskih madežev hrane in nečistoč, ki nastajajo na sedežni garnituri. S tem se izognemo prekrivanju sedežnih garnitur z dodatnimi pregrinjali, kjer se nabira  prah, pripomni Burger, ki še pove, da obstajajo tkanine z zaščito pred pršicami in so označene s posebnim mednarodnim simbolom.

SIVA SEDEŽNA GARNITURA IN BLAZINA V ŽIVIH BARVAH
Kot pika i sledi še izbira barv. Če želimo biti v koraku z modo, potem bomo izbrali, kot pojasni Gajserjeva, pastelne barve v vseh odtenkih. Stalnica pa so sedežne garniture v sivih, bež in belih odtenkih in to običajno brez vzorcev. Za preizkušeno kombinacijo pa velja umirjeni odtenek sedežne garniture in okrasnih blazin v živih barvah ali z vzorci. Sicer glede trendov na področju barv je znano pravilo, kar je danes predstavljeno na milanskem sejmu mode oblačil, bodo barvni odtenki  čez dve leti v pohištveni industriji.
In kakšne so novosti? Po besedah Gajserjeve so le-te usmerjene predvsem v razvoj bolj trpežnih materialov in novih dodatkov, ki se prilagajajo našemu življenjskem stilu. Prav tako je vedno večji poudarek na funkcionalnosti sedežnih garnitur. Kot razloži Burger, ima sedežna garnitura med drugim vgrajen USB polnilec v stranici skupaj z vtičnico, vgrajeno računalniško leseno mizico na kovinski vrtljivi konzoli in je višja, da recimo lahko robotski sesalnik posesa prah pod njo. Irena Žakelj doda, da je višina nog približno od deset do petnajst centimetrov. Njihova oblika in barv pa dopolnjuje estetski videz sedežne garniture.
Veliko je tudi dodatkov led sijalk pod sedežno garnituro v različnih barvah. Te sijalke lahko po potrebi vgradimo tudi naknadno.

KUPUJEMO Z OČMI
PLAČAMO, A NE UPORABLJAMO

V podjetju M Tom opažajo, da ljudje kupujemo sedežne garniture z očmi in s čim več funkcijami, ki jih na koncu plačamo in ne uporabljamo. Zato svetujejo, da pred odločitvijo za nakup testiramo razstavni izdelek in vprašamo za demonstracijo čiščenja tkanin, usnja ali umetnega usnja. Kakor tudi se pozanimamo glede notranjosti sedežne, torej, kakšno vzmetenje vsebuje oziroma katere vrste pene. Izbor po katalogu običajno namreč ni dovolj, saj je sedežna garnitura specifičen izdelek.

Naše sedežne garniture so izdelane po meri in vaših željah.

Izris, izbor materiala in obliko si lahko določite in narišete sami.

Vse si lahko preberete na naši internetni strani www.mtom.si.