Izraz ”škarpa” je marsikomu znan, vendar si mnogi še vedno ne predstavljajo kaj točno to je. V osnovi, bi lahko rekli, da gre za podporni zid. Stavbe se pogosto gradi na zahtevnem terenu, samo gradnjo in navsezadnje stabilnost in trajnost celotnega objekta pa lahko zdrsovanje zemlje oz. pobočja precej oteži in nam povzroči mnogo dodatnih zapletov. Temu se lahko z izgradnjo močne ”škarpe” v veliki meri izognemo in hkrati poskrbimo, da bo naš objekt primerno zavarovan.

Torej, mogoče je pametno da za začetek definiramo kaj točno je ”škarpa” oz. katerim merilom mora ustrezati če jo želimo imeti postavljeno v skladu z vsemi pravili in zakoni. Škarpa do višine 1,5m metra se klasificira kot nezahtevni objekt, torej potrebujemo gradbeno dovoljenje in vso potrebno dokumentacijo, ki jo dobimo na Upravni Enoti na oddelku za okolje in prostor. Večinoma se zahteva, da je škarpa kamnita, kar pa ni nujno pogojeno. Obstajajo določene zahteve glede globine temeljev in širine škarpe, kar pa ni povsod enotno, zato je pametno da se o tem pozanimate na lokalni UE.

Ker priprava na gradnjo opravlja precej pomembno vlogo, je seveda primerno, da je celotna gradnja skrbno načrtovana. Zdrsovanje zemlje je precej neprijetna nesreča, ki lahko povzroči ogromno materialno škodo. Sile, ki nastajajo ob premikanju pobočja so lahko izjemno velike, zato je posledično potrebno veliko mero nameniti samemu načrtovanju, saj je potrebno točno in natančno izračunati vse možne obremenitve, ki bi lahko nastale ob zdrsovanju. Zelo je priporočljivo, da za pripravo vseh načrtov najame usposobljena podjetja, ki bodo poskrbela, da bo vaša bodoča škarpa narejena tako, da bo zdržala še tako velika bremena in optimalno opravljala svojo vlogo. Vsekakor si nihče ne želi škarpe, ki bo nekaj letih poči in nam naprti skrbi in finančne obremenitve. Za podrobnejšo ponudbo in povpraševanje obiščite spletni portal Adut.si, ki ponuja široko izbiro zanesljivih obrtnikov na enem mestu.

Če se gradnje lotite sami, je pametno paziti na več dejavnikov. Kot pri vsaki gradnji, je pomembno, da poskrbimo za močne in globoke temelje ter kvalitetno temeljno armaturno železo. Sicer je cena dobre armature precej večja, a se je v tem primeru pametno vprašati o smotrnosti kupovanja poceni materialov pri tako pomembnem projektu. Dobro železo bo zdržalo mnogo let, hkrati pa nudilo skoraj neuničljive temelje, ki bodo lahko zadržali še tako veliko obremenitev.

Temu sledi zalivanje temeljev in gradnja dejanske pregrade. Na tej točki se lahko odločamo med betonsko in kamnito škarpo. Razlika med slednjima je večinoma v ceni. Kamnita škarpa je zaradi cene kvalitetnih kamnov, ki morajo biti poleg vsega tudi primerno obdelani, precej višja, a se mnogi strinjajo o precej lepšem izgledu in večji kvaliteti kamnite škarpe. Odlikuje jo namreč bolj naraven videz, ki se lepše vključi v okolico, za razliko od svoje betonske različice, ki s svojim preprostim in robustnim videzom redkokdaj vizualno navduši. Za vse, ki bi vam bila pri srcu mešanica obojega, se pojavlja moderna rešitev, kjer na betonski skelet kamne ”prilepimo” in tako dosežemo videz kamnite škarpe. Zavedati se je potrebno, da se po kvaliteti težko meri s svojo polno-kamnito različico, a vsekakor nudi očem bolj prijetno podobo, kjer imamo hkrati precej maneverskega prostora pri izbiranju končnega izgleda.

Polagamo vam na srce, da se izdelave škarpe lotite skrajno resno in načrtovano, saj bo le tako lahko opravljala svojo vlogo do potankosti, vi pa boste imeli primerno zavarovan objekt in veliko bolj brezskrbno prihodnost.

Oglejte si ponudnike:

RESAL d.o.o. – izdelava kamnitih opornikov zidov… www.prevoz-izkopi.si

MLINČEK, METOD NAROBE s.p. – izkopi, zunanja ureditev, izvedba dvorišč… www.mlincek.si

MG VASIĆ d.o.o. – zunanja ureditev, zemeljska dela… www.gradbenistvo-vasic.si

BORDAX d.o.o. – beton za škarpe… www.bordax.si

ZIDARSTVO ROMAN STARC s.p. – urejanje dvorišč in okolice, izdelava škarp… GSM: 041 420 613

TEN TRADE d.o.o. – urejanje dvorišč… www.tentrade.si

SORA JARITZ d.o.o. – hidroizolacije, urejanje dvorišč… www.sorajaritz.si

G-FIN d.o.o. – zunanja ureditev, adaptacije… www.gfin.si