Peto poglavje iz strokovnega priročnika za gradnjo hiše:

Montažna hiša – moj novi dom

Ko imamo idejni načrt in načrt PGD, je naslednji korak dovrševanje hiše. Zakon sicer določa, da mora imeti izvajalec v času izvajanja del PZI načrte. Večina graditeljev pa ta korak preskoči, saj pomeni dodatne stroške. Iz izkušenj vemo, da predvsem izvedbeni načrti definirajo, koliko nam bo hiša pisana na kožo in koliko bo zares dovršena. PZI načrti obvezujejo tudi izvajalca, v kakšni kakovosti in s kakšnimi materiali mora izvesti svoja dela. V primeru napake je nedvomno, kdo jo je storil; ali projektant ali izvajalec. Vsak od njih mora imeti zavarovano odgovornost za napake. Tukaj pa že nastaja razlika med hišami, ki so grajene po metodi najnižje cene, in med hišami, ki se gradijo premišljeno, po pravilih stroke in s preverjenimi mojstri.

Če podrobneje razdelimo načrte PZI, imamo za enostanovanjske hiše štiri mape PZI. Načrt gradbenih konstrukcij, po domače statika, načrt arhitekture, načrt strojnih inštalacij, načrt električnih in telekomunikacijskih inštalacij.

PZI arhitekture
Po pravilniku o projektni dokumentaciji vključuje PZI arhitekture načrte podrobnejših tehničnih rešitev in detajlov. Naj naštejem nekaj primerov, ki jih načrt PGD ne upošteva:

točna sestava sten, stropov, strehe, tlakov, določitev in pozicija okenskih in vratnih odprtin (dimenzije, odpiranje, vgradnja, senčenje, komarniki), določitev pozicij in obdelav vertikalnih in horizontalnih konstrukcij (viden les, keramika, mavčnokartonske plošče, spuščen strop), debelina talnih oblog in pozicija vratnih prepir, pozicija in obdelava stopnic, dimnika, kamina, kuhinjskih in sanitarnih elementov, priprava načrta za montažo z vpisanimi izbranimi elementi, določitev barv zunanjega ovoja (fasada, cokl, okna, vrata, police, streha), izvedba cokla (z zobom ali brez, kamen ali mozaični omet in podobno), usklajen načrt za temeljno ploščo s projektantom strojnih instalacij, električnih instalacij in statikom.

PZI gradbenih konstrukcij
Del gradbenih konstrukcij se nanaša na ostrešje in na temeljno ploščo, kjer gre predvsem za matematično določanje konstrukcijskih elementov in presekov. V tem segmentu naročnik niti nima veliko vpliva.

Ko pa se iščejo rešitve za bivalni del, kjer so konstrukcijski elementi vidni v prostoru, je vendarle bolje, če sodeluje tudi naročnik. Na primer: imamo lep tloris, ki nam je všeč. Imamo en velik in odprt prostor; dnevna soba, kuhinja, jedilnica. Zdaj pa potrebujemo rešitve, kako premostiti obtežbe zgornjega nadstropja in strehe preko tega velikega prostora. V istem prostoru imamo še 5 metrov neprekinjenih steklenih površin, po možnosti okna do stropa. Tudi za ta primer in vse druge potrebujemo rešitve, kako prenesti obtežbe, da ne bo toplotnih mostov in da bodo rešitve za naročnika sprejemljive. Zato je prav, da naročnik pri tem sodeluje, saj različne rešitve tudi različno vplivajo na ceno, in dostikrat so možni kompromisi, če se o njih le pogovorimo.

PZI strojnih inštalacij
Obravnava kanalizacijo, vodovod, ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Bistven podatek je, ali bo hiša pasivna ali ne. Potem je treba določiti sistem ogrevanja in prezračevanja. Premislite tudi o tem, ali boste imeli deževnico. Ali potrebujete vodo za vrt, za pranje vozila, morda za letno kuhinjo? Toplo in hladno? Kaj pa pozimi? Ali potrebujemo klimo? Vse to se rešuje pred gradnjo in na papirju. Zato potrebujete strokovnjaka, ki optimizira vaš sistem na način, da ni prevelik in da ni premajhen, tako da se vsi kilometri in kilometri cevi lepo izidejo med seboj, da je vse po predpisih in da izvajalec ve, kaj mora narediti.

Primer križanja prezračevalnih in odtočnih cevi ter cevi za talno gretje.

PZI električnih in telekomunikacijskih inštalacij
Poleg tega, kje bodo luči, stikala in vtičnice, je pri električnih inštalacijah treba vedeti še precej več. Če želite v spalnici luč ugašati pri postelji, če želite celo noč osvetljen hodnik z LED lučmi, če bi radi imeli vgradne luči, če potrebujete domofon pri dvoriščnih vratih, vrtno razsvetljavo, predinštalacijo za klimo, električni pomik senčil, če razmišljate recimo o polnjenju električnega avtomobila v prihodnosti, fotovoltaični elektrarni, potem je zdaj pravi čas, da se o tem pogovorite s strokovnjakom in umestite vse potrebno v načrt PZI.

Pozicija telekomunikacijske in električne omarice pred zapiranjem stene.

Nasvet: Dobro razmislite in si zapišite, kakšne so vaše navade, kaj vam je všeč, kaj si pri hiši želite. Sodelujte s projektanti in jim zaupajte želje, pomisleke, vprašanja. Reševanje tovrstnih vprašanj je najcenejše na papirju.

 

 Avtor:

Boris Mihovec

JARIS d.o.o.

www.jaris.si

http://www.jaris.si/clan/izbira-izvajalca.html