Notranja senčila že dolgo ne opravljajo zgolj uporabne vloge, temveč lahko s svojim izgledom prostor olepšajo in tako popolnoma spremenijo videz vašega doma. Pomembno je, da senčila izberemo na podlagi zahtev in potreb, ki se razlikujejo od doma do doma. Potrebno se je zavedati, da notranja senčila niso dobra zaščita pred vročino in jih je ključno kombinirati z zunanjimi senčili, saj se v nasprotnem primeru vročina ujame med notranje senčilo in okno ter tako dodatno segreva prostor.

NOTRANJI ROLO

Notranji rolo je klasično notranje senčilo, ki je zaradi svoje uporabnosti in videza že dolgo v uporabi. Odlikuje ga dejstvo, da obstaja mnogo različnih verzij roloja, kot so klasični prostoviseči, dvojni, gubani rolo ali pa rolo v kaseti, vrsta, ki jo izberemo pa je tako prepuščena našim osebnim preferencam in zahtevam. Možna je izbira vzorcev po lastnih željah, kar nam omogoči, da jih prilagodimo vsem prostorom, saj so zelo atraktivnega videza. Vzdrževanje je preprosto in nezahtevno, njegove karakteristike pa omogočajo montažo v vse možne prostore, kar ga naredi idealno in praktično rešitev za vsak dom, saj poleg senčenja tudi dobro odbija svetlobo in hladi naše domovanje.

NOTRANJE ŽALUZIJE

Žaluzije odlikuje atraktivna cena in dejstvo, da so univerzalno senčilo za mnogo domov. Vgradnja je možna v različne dimenzije oken, izbiramo pa lahko med mnogo različnimi žaluzijami, ki se razlikujejo v materialih iz katerih so narejene (les, kovina, plastika), načinih regulacije svetlobe, barvnih vzorcih in velikosti. Vsekakor je žaluzija pametna izbira za tiste, ki želijo senčilo namestiti sami brez kakih večjih zapletov, prav tako pa zahtevajo minimalno vzdrževanje. Žaluzije so tako odlična rešitev, s katero lahko izrazite svoj osebni stil in hkrati dosežete eleganco prostora, vsekakor pa ni zanemarljivo, da tudi omogočajo skoraj popolno zatemnitev prostora. Vse, ki vas zanimajo lesene žaluzije si lahko ogledate tudi spletno trgovino www.zastri.si.

LAMELNE ZAVESE

So vertikalno obešeni tekstilni trakovi, katerih uporaba je bila na začetku pogosta predvsem v poslovnih prostorih, a so zaradi svoje preproste uporabe in elegantnega videza vedno bolj pogosta izbira za stanovanjske objekte. Nabor materialov je širok, s pravilno izbiro tkanine pa lahko večje steklene površine elegantno povežemo s celotnim prostorom in poskrbimo za celostni videz prostora. Tkanine so obdelane z različnimi premazi (antibakterijski, antistatični..), kar poskrbi, da je nabiranje prahu minimalno. Vgradnja je možna v okna nekonvencionalnih oblik, odlikuje pa jih preprosta uporaba ter različni načini reguliranja svetlobe in ročnega odpiranja.

PANELNE ZAVESE

Panelne zavese so na videz podobne zgoraj opisanim lamelnim zavesam, a je potrebno izpostaviti dejstvo, da so pri panelnih trakovi veliko širši. Namenjene so zasenčevanju predvsem srednjih in večjih steklenih površin, posledično jih pogosto najdem v poslovnih zgradbah, kjer se vedno izkažejo kot idealna rešitev. Panelne zavese so vpete v sistem vodil, s katerimi preprosto reguliramo svetlobo. Vzdrževanje je izjemno lahko, saj lahko menjamo posamezne panele, premazane pa so z antistatičnimi premazi, kar poskrbi za minimalno nabiranje prahu. So lep dekorativni dodatek, ki vedno pritegne poglede, saj so elegantne in prefinjene, brez problema pa jih tudi uporabimo za razdelitev prostora. Njihove linije vedno poskrbijo za moderen izgled, možno pa jih je kombinirati z ostalimi senčili, kar jim doda večjo vrednost.

MLEČNO STEKLO

Nadvse primerna izbira za prostore, kjer si želimo več zasebnosti, a ne želimo imeti klasičnih notranjih senčil. Mlečno steklo je tako zaradi manjše prosojnosti vedno bolj pogosta izbira za spalnice in kopalnice, saj omogoča delno zatemnitev, hkrati pa še vedno prepušča dovolj svetlobe da prostor ostaja osvetljen. Odlično se odreže pri zadrževanju svetlobe, saj zadrži določene količine sončnih žarkov, kar se seveda pozna pri temperaturi prostora, hkrati pa poskrbi da vaš parket dlje ohrani svojo barvo. Mogoče je naročiti steklo s po meri izdelanimi vzorci, kar da prostoru kreativno in osebno noto, različno zatemnjeno steklo pa poskrbi, da se za prav vsakega najde unikatna rešitev, saj je možnosti neskončno.

Za tiste malo manj drzne pa so na tržišču različne folije v vseh mogočih vzorcih, katere odrežemo po meri in jih nato nalepimo na okno. Folije odlikuje to, da jih lahko kadarkoli zamenjamo in tako prostoru v trenutku spremenimo videz, saj jih najdemo v vseh poljubnih barvah, oblikah in grafikah.

PLISE ZAVESE

Idealna rešitev za strešna okna in zimske vrtove. To notranje senčilo je narejeno iz zgubane tkanine, ki se zloži kot harmonika, vgradi pa se direktno v okno. Primerne so za vse oblike oken, njihova izdelava pa poskrbi, da ne pride do svetlobnih rež. So izjemno dizajnersko oblikovane, različni načini odpiranja in zapiranja pa omogočajo da prostor priredimo svojemu počutju, saj jih lahko odpiramo od spodaj navzgor, kar omogoča vidni stik z zunanjostjo, hkrati pa zakriva pogled v notranjost in tako ohranja intimo našega doma. Nabor platna je izjemno širok in tako poskrbi za videz topline in elegance, saj jih lahko kombiniramo prav z vsakim prostorom in pohištvom. Odločimo se lahko tudi za material, ki odbija svetlobo in tako poskrbi da se naš prostor ne pregreva. Kot večina modernih senčil iz tkanin, je tudi ta antistatično obdelana, možno pa je tudi ročno pranje.

ALTERNATIVE ZAVESAM

Zavese so klasična in učinkovita rešitev za vsak dom. Prostoru dodajo karakter, ga vizualno povečajo in svetlobo, ki jo prepuščajo, naredijo mehko in prijetno. A vendarle niso optimalna izbira za vsakogar, saj nekateri iz takšnih in drugačnih razlogov, zaves v svojem domu ne želijo. V tem primeru obstaja mnogo alternativ, ki bodo zadovoljile še tako zahtevne.

Rastline:

Prijetna in naravna rešitev za vsak dom, ki omogoča, da s primerno izbiro rastlin povdarimo lastnosti prostora in mu dodamo osebni pečat. Priporočamo, da na notranje okenske police namestite rastline, ki so bolj goste in visoke, saj tako bolj učinkovito ujamemo več svetlobe in zapremo pogled v notranjost.

Zavese iz nekonvencionalnih materialov:

Če nam tekstilne zavese ne ustrezajo, jih lahko sami naredimo iz poljubnih materialov. Za izdelavo lahko uporabimo korale, barvne kamne, različno pletene materiale, in jih tako popolnoma prilagodimo svojemu okusu.

Senčila torej prihajajo v vseh možnih oblikah in načinih delovanja. Priporočljivo je, da pred nakupom temeljito razmislimo o naših potrebah in zahtevah. Vsekakor pa sodobna notranja senčila dokazujejo, da poleg kvalitetnega senčenja vaših prostorov, lahko nudijo tudi elegantno rešitev, ki vam omogoča, da prebivališču dodate osebni pečat in izkoristite dekorativni potencial tega elementa.

Oglejte si nekaj ponudnikov notranjih senčil:

SISTEMI SENČIL LANGUS d.o.o. – Woundwo sečila, vrhunske kasetne markize… www.sistemi-langus.si

MIMARO d.o.o. –  rolete, žaluzije… www.mimaro.net

ROLETARSTVO KAROL ŠTUKLEK s.p. – notranje in zunanje žaluzije, senčila, lamelne zavese, roloji… www.stuklek.si

CASEM d.o.o. – montaža in servis senčil, plise zavese, rolete, roloji, žaluzije, komarniki, tende-markize… www.casem.si

LAN d.o.o. – zavese, notranja senčila, rolo, plise, lamelne zavese… www.lan-doo.si

MILMAR d.o.o. – lesene notranje žaluzije… www.zastri.si

SM SEČILA – največji izbor notranjih senčil po meri… www.sm-sencila.com

PVC MARKUS – rolete, žaluzije… www.pvc-markus.si

BKM d.o.o. – senčila, žaluzije, tende, komarniki… www.bkm.si

BERLIC d.o.o. – izdelava, dobava in montaža tend-markiz, menjava platen… www.tende-berlic.com

SENČILA KLANDER TOMAŽ s.p. – izdelava, montaža in popravila rolet, žaluzij, komarnikov, rolojev… www.sencila-klander.si

TENDE ZEUS, Brane Zdešar s.p. – tende-markize, žaluzije, rolete, lamelne in plise zavese, platna… www.tendezeus.com

AKROL TOMAŽ KOSEC s.p. – rolete, žaluzije… www.akrol.si

ROLSOS – ROBERT BRODNIK s.p. – prodaja in servis senčil… plise senčila, screen senčila… www.rolsos.si

SENČILA KOPRIVNIK – KOPRIVNIK ANDREJA s.p. – izdelava, montaža in servis žaluzij… www.koprivnik-sp.si

KALCER d.o.o. – senčila za strešna okna… www.trgovina-kalcer.si

ASMONT ANDREJ SAJOVIC s.p. – senčila, roloji, komarniki, žaluzije, polkna, pliseji… www.okna-asmont.si

PRIBA OKNA d.o.o. – rolete, žaluzije, senčila, komarniki… www.priba-okna.si

GTR-AL d.o.o. – alu polkna, roloji… www.gtr-al.si

NAITORS d.o.o. – senčila… www.naitors.si