Notranja vrata so sestavni del opreme doma, zato je še kako pomembna odločitev, katero vrsto vrat bomo izbrali. Ko se odločimo za vrsto izvedbe, pa je treba razmisliti o izboru materialov ter dizajnu vrat in kljuke.

Za začetek določite, kakšna izvedba oz. način odpiranja vrat se najbolje vklopi v vaš dom. Na voljo so enokrilna, dvokrilna, drsna, nihajna, zložljiva vrata in različne kombinacije. Najpogosteje se še vedno uporabljajo enokrilna notranja vrata, namesto klasičnega načina odpiranja pa se lahko odločite tudi za model enokrilnih vrat v drsni izvedbi. V manjših stanovanjih lahko na ta način pridobite nekaj dodatnega manevrskega prostora, če na primer vgradite drsna vrata, ki se skrijejo v steno, ali takšna, ki potekajo ob steni. Do boljšega izkoristka prostora pridete tudi z zložljivimi vrati, ki se med odpiranjem zložijo na stran. Nihajna vrata po drugi strani omogočajo najenostavnejši prehod, vendar obenem zavzamejo tudi največ prostora, saj se med nihanjem odpirajo na obe strani.

Pri ponudnikih vas čaka malo morje različnih modelov notranjih vrat, odločitev o izbiri pa je odvisna tudi od namembnosti prostora, v katerega boste dodali nova vrata. Prehod med kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo mora biti po sodobnih smernicah čim bolj odprt, saj je to območje za dnevno druženje, zato tu vgradite vrata, ki so vsaj delno izdelana iz stekla. Namesto enokrilnih so tukaj primerna tudi večja dvokrilna vrata, s katerimi lahko povsem odprete in povežete dva prostora. Za spalnice, kjer je potreba po večji zasebnosti, pa so najprimernejša lesena vrata z boljšo zvočno izolativnostjo.

Materiali za notranja vrata in kljuke

Lesena notranja vrata so lahko iz masivnega lesa, ali pa so izdelana iz naravnega ali umetnega furnirja, vlaknenih ali najcenejših ivernih plošč. Tudi površinska obdelava je lahko različna, na primer lakirana ali barvana, s čimer je končna podoba še posebej zanimiva in dovršena. Poleg lesenih je mogoče izbrati tudi vrata iz stekla, kovine ali plastičnih mas, ki se običajno najlepše vklopijo v sodobno zasnovane in minimalistično opremljene prostore.

V kolikor želite, da dajo vrata prostoru poseben pečat, a hkrati vizualno ne obremenijo prostora, so odlična možnost vrata, v celoti izdelana iz stekla. Atraktivna je tudi kombinacija različnih materialov, na primer lesa in stekla ali stekla in kovine.

Ne nazadnje je treba posebno pozornost nameniti tudi obliki kljuke, ki se mora vizualno skladati ne le z oblikovanjem vrat, temveč tudi s stilom notranje opreme; podobno velja tudi za vratne okvirje. Kljuke iz medenine, aluminija, inoksa, kroma ali drugih materialov pustijo pomemben pečat in so svojevrsten okras, zato izberite takšen material, ki se lepo meša z ostalimi kovinskimi elementi v prostoru in pohištvom.

Ponudniki notranjih vrat:

A2MONT ALEŠ AVSENEK s.p. – notranja vrata in kljuke vrhunske nemške kakovosti…www.a2mont.si
MIZARSTVO MOLK ALOJZ s.p. – izdelujemo notranja vrata po meri in željah strank…www.molk.si
POMIS, Andrej Širc s.p. – lesena notranja vrata…www.notranjavrata.si
TT CENTER d.o.o. – okna, notranja vrata…www.okna-zupancic.si
STEKLARSTVO OMANOVIČ s.p. – steklena notranja vrata…www.steklarstvo-omanovic.si
ALU RAKAR, Slavko Rakar s.p. – predelne stene…www.alurakar.si