Enostavna ter zelo učinkovita naprava za prezračevanje, ogrevanje in to popolnoma zastonj. Toplozračni kolektor SolarVenti na brezplačno sončno energijo je namenjen prezračevanju in dogrevanju stanovanjskih, počitniških ali mobilnih hiš, zidanic, garaž, kleti, avtodomov ali plovil —  tam, kjer ni priključka na elektriko.

Komu je namenjen?

SolarVenti je namenjen vsakemu prostoru, kjer je potreba po ogrevanju ali prezračevanju. To pomeni, da vsaka hiša, počitniška, mobilna hiša, avtodom ali plovila imajo potrebo po ogrevanju, če ne pa vsaj po prezračevanju in to popolnoma brezplačno. Namenjen je tam, kjer ni potrebe po elektriki, kajti za delovanje jo sam proizvede ravno toliko, kolikor jo potrebuje. Primeren je za počitniške hiše ali stanovanja, kjer dalj časa ni nobenega v prostoru, da bi prezračil in to namesto vas stori SolarVenti, kajti tudi ob odsotnosti prezračuje in dogreva počitniško hišo zastonj.

Kako je narejen?

SolarVenti je narejen na Danskem in certificiran v Nemčiji, kjer je dobil tudi najboljše ocene med podobnimi izdelki. V dokaz, da je izdelek res kvaliteten in uporaben, pa je na seznamu Ekoslada in dokazuje, da je subvencioniran z 20 % naložbe, ob 3 ukrepih pa je celo brezplačno. Okvir je v celoti narejen iz aluminija, odpornega na sol, pritrditev je iz nerjavečega jekla, ventilator iz plastike in prednja plošča iz leksana. Torej, če se SolarVenti namesti na hišo ob morju, ne bo nikakršnih težav zaradi agresivnega okolja. V dokaz za kvaliteten izdelek je kar 5 let garancije in življenjska doba od 20 do 25 let.

Način delovanja

Toplozračni kolektor za obratovanje uporablja samo energijo sonca, zato priklop na električno omrežje ni potreben. V kolektor je nameščena PV celica, ki proizvaja elektriko (12 V) za obratovanje ventilatorja. Zunanji zrak vstopa v kolektor skozi perforirano ploščo na hrbtni strani kolektorja, v notranjosti kolektorja se segreje in ventilator ga vpiha v notranjost skozi cev v steni. V kolektorju se temperatura zraka dvigne za 15°C do 40°C (odvisno od velikosti kolektorja).

Poleg zagotavljanja svežega zraka se s tem v prehodnih obdobjih tudi dogreva prostor. Tako SolarVenti, poleg prezračevanja prostora in zagotavljanja primernega bivalnega ugodja, tudi ustvarja prihranke pri ogrevanju prostora. Vpihani ogreti zrak ima majhno relativno vlago, kar pomeni, da lahko sprejme vase veliko vlage in jo s seboj odnese izven prostora, kar je idealno za razvlaževanje zaprtih prostorov ter odpravljanje težav s kondenzirano vlago, plesnijo v prostoru. Obratovanje je avtomatsko in popolnoma BREZ OBRATOVALNIH TER VZDRŽEVALNIH STROŠKOV!

Montaža in vračilna doba

Kolektor se namesti na steno, obrnjen proti jugu. Potrebno je izvrtati luknjo premera 13 cm v steni, v katero se vstavi cev za vpih toplega zraka iz kolektorja v prostor. Možna je tudi strešna montaža, vendar je potrebna podkonstrukcija, ki zagotovi minimalni naklon 60° proti horizontali. V kompletu s kolektorjem so vsa potrebna montažna oprema in navodila. Vračilna doba naložbe je 3 do 7 let, odvisno od velikosti kolektorja, pravilnega dimenzioniranja, ugodne lege. Načeloma se naložba hitreje povrne za večje kolektorje zaradi ugodnejšega razmerja med površino (močjo) in ceno.

Za več podrobnosti o sistemu SolarVenti obiščite www.dulc.si.