Za ogrevanje sanitarne vode in tudi ogrevanje prostorov je cenovno najugodnejše namestiti sončne kolektorje, saj se investicija kmalu povrne. Izkoriščanje brezplačne solarne energije je tako denarnici kot okolju prijazna rešitev.

Sodobni sončni zbiralniki so zadnja leta postali cenovno povsem dostopni; zaradi nizkih stroškov obratovanja in vzdrževanja ter občutnih prihrankov pri ogrevanju pa se naložba povrne že v parih letih. Solarne sisteme odlikuje dolga življenjska doba, zato lahko na dolgi rok občutno prihranite na stroških ogrevanja. V enem letu prihranite približno 70 odstotkov energije, porabljene za ogrevanje vode.

Solarni sistemi se zlahka vgradijo v obstoječe ogrevalne sisteme, tako da zmanjšate porabo fosilnih goriv in po potrebi kombinirate drug vir energije v primeru slabega vremena. Učinkovitost sončnih kolektorjev je poleg vremenskih pogojev odvisna predvsem od njihove površine. Najkakovostnejši kolektorji tako delujejo tudi v jesenskih in zimskih mesecih, saj lahko lovijo razpršeno svetlobo, ki se odbija od snega in drugih povšin.

Ploščati in vakuumski zbiralniki

Izbirate lahko med ploščatimi in vakuumskimi sončnimi zbiralniki, ki se med seboj razlikujejo glede na izvedbo oz. način delovanja. Prednost ploščatih zbiralnikov je nizka cena, medtem ko vakuumski cevni kolektorji za razliko od ploščatih delujejo tudi v oblačnem vremenu in so primerni za objekte z manj ugodno lego za izkoriščanje solarne energije, vendar so dražji in občutljivejši.

Ponudniki solarnih sistemov:

DULC d.o.o. – brezplačno prezračevanje in dogrevanje prostora SolarVenti, toplotne črpalke…www.dulc.si
GOMON SOLAR d.o.o. – solarni sistemi, toplotne črpalke…www.gomonsolar.com
BAG .d.o.o. – celovite rešitve glede racionalne rabe energije, solarni sistemi…www.toplina.si