Stopnišče v našem domu predstavljam pomemben element, ki poleg prehajanja med posameznimi nadstropji, lahko nudi kreativni dodatek, ki elegantno poveže prostor in v vašem domu pusti unikaten pečat.

Stopnišča se razlikujejo v mnogih lastnostih, kot je material izdelave, način vgradnje, sistem podpore in navsezadnje sam izgled stopnišča. Obstaja verzija za vsak dom, prav vsak pa jih lahko popolnoma prilagodi svojim potrebam in željam.

Oblikovno gledano, so stopniščne ograje najpomembnejši element vašega stopnišča, zato je potrebno pri izbire primerne ograje, nakup skrbno načrtovati in upoštevati različne aspekte uporabe. Če imate otroke, se je potrebno odpovedati vodoravno položenim letvicam, ki bi jim omogočale plezanje, hkrati pa je priporočeno, da razmak med navpično postavljenimi letvicami dovolj majhen, da ne omogoča prehoda.

Število prečk oz. letvic sami izbiramo, montaža pa je možna na več načinov, in sicer od strani z bočnimi nosilci, ograja zasidrana v tla ali pa jo privijačijo skozi podhodno stopnico. Izbiramo lahko med mnogimi kombinacijami materialov in stili izdelave, saj je možna montaža v vse nekonvencionalne oblike in velikosti stopnišč.

Lesene ograje

Klasičnim lesenim stopnicam se odlično podajo lesene ograje, ki pa se morajo stilsko ujemati s stopniščem. Izbirate lahko med lesenimi ograjami s kovinskimi letvicami, ali pa kovinskimi stebrički, ki sicer klasičnemu izgledu dodajo moderno noto. Pogosta izbira so umetelno oblikovani leseni stebrički, ki vašemu stopnišču dodajo unikaten izgled, hkrati pa prefinjeno in elegantno zaokrožijo celoten videz doma.

Lahko se odločimo za polico, ki ograjo nadomesti z zidom oz. pregrado, na kateri je položena lesena polica. Je dobra izbira za večje in odprte prostore, saj poudari prostor, prav tako pa jih je s primerno barvo možno močno izpostaviti.

Kovinske ograje

Izbiramo lahko med mnogimi materiali, ki so prisotni na tržišču, kovinske ograje pa so odlična izbira za nove domove in lastnike, ki si želijo moderen in sodoben videz. Kot lesene ograje, tudi te prihajajo v mnogih oblikah in kombinacijah, tako je možno imeti vložek iz stekla, lesene detajle ali pa kombinirati s PVC steklom.

Pri teh stopnicah ni potrebno nikakršno vzdrževanje, saj so narejene iz visokokvalitetnega aluminija. Kovinske ograje so primerne za primorske kraje, saj pravilno obdelan aluminij ne rjavi, in tako uspešno kljubuje vsem vremenskim pogojem. Posledično je pogosta izbira za zunanja stopnišča, stopnice v bazenih in zunanje terase. Je vedno bolj pogosta izbira za novogradnje in adaptacije, saj imajo izjemno dolgo življenjsko dobo. Montaža je hitra in izjemno prilagodljiva, kar je velika prednost kovinskih ograj.

Steklene ograje

Precej kreativen in moderen dodatek za vaš dom, ki je odlična zaščita za najmlajše, saj steklene plošče ne omogočajo prehoda. Uporablja se certificirano kaljeno steklo z varnostno obranimi robovi, izbiramo pa lahko med prozornimi ali matiranimi odtenki stekla. Možna je montaža vseh nepravilnih oblik in nestandardnih dimenzij, saj se le-te sproti prilagajajo vsakemu domovanju in stopnišču. Kombiniramo jih s kovinskimi deli, ki celotnemu stopnišču dajo minimalističen, brezčasen in prefinjen videz.

Kot lahko vidimo, je izbire na trgu ogromno. V Sloveniji je mnogo priznanih in certificiranih mojstrov, ki na tem področju ponujajo vse možne rešitve, ki pašejo v prav vsak dom. Na vas je, da se s pomočjo naših mojstrov odločite za stil ograje, ki bo vaše stopnišče in posledično celotno domovanje dopolnjeval, hkrati pa efektivno opravljal svojo osnovno varnostno funkcijo. Kombinacij stebričkov, letvic, plošč in ostalih elementov je ogromno, s pravilnim načrtovanjem pa lahko vse združite v povezano celoto, ki bo navduševala vaše goste, vam pa prinašala veselje še mnoga leta.

Oglejte si še nekaj ponudnikov stopniščnih ograj:
 MIZARSTVO KUNC d.o.o. – vodilno podjetje v izdelavi stropnišč… www.stopnice-kunc.si
BARJAN LINE d.o.o. – stoniščne ograje in stopnice… www.stopnicezavsakdom.si
MIZARSTVO CESTNK, MATEJ DOLINAR s.p. – vse vrste stopniščnih ograj… www.stopnicecestnk.si
AL-FA d.o.o. – najkvalitetnejše ograje na tržišču… www.ograje-alfa.si
K IN KOV d.o.o. – izdelava kovanih in inox ograj… www.kovinarstvo-klancar.si
KOVAČIJA BRUNO KALČIČ s.p. – najkvalitetnejše kovane zunanje ograje… www.kovacija.si
OGRAJE ROMAN DEČMAN s.p. – kovane zunanje stopniščne ograje… www.ograje-decman.net