Suhomontažna gradnja je v zadnjih letih postala izjemno priljubljena metoda prenove, saj jo odlikuje hitra izvedba dela, cenovno ugodni materiali in kvaliteten končni izdelek. Lahko jo uporabimo pri novogradnji, modernizaciji prostorov ali zgolj prenovi bivališča in poslovnih prostorov. Deluje na principu uporabe predhodno izdelanih delov, ki jih nato samo vgradimo, med samo montažo pa sušenje materialov ni potrebno, saj delujejo na principu ”suhe” gradnje, kar nam lahko prihrani mnogo stroškov in navsezadnje časa. Pod suhomontažne elemente štejemo suhi omet, obloge stebrov, stropne in podstrešne obloge in pregradne stene ter suhi estrihi. Mavčne plošče so poleg dobrega zvočnega izolatorja tudi negorljive, kar pomeni da nudijo odlično požarno zaščito za vaš dom. Večina suhomontažnih konstrukcij je sestavljena iz podkonstrukcije, obloge in po potrebi, izolacijskega sloja. Podkonstrukcija je sestavljena iz kovinskih profilov, ki jih med seboj povežemo z ustreznim montažnim materialom za spajanje. Razen kovinske, lahko uporabimo tudi leseno podkonstrukcijo.

OBLOGA STENE

Obloga stene je odlična rešitev za vsakogar, ki si v svojem bivališču želi tišino oz. ga moti hrup. V navezi s kovinsko podkonstrukcijo se iz mavca naredi oblogo stene, prostor, ki nastane med steno in oblogo, pa je možno izkoristiti za napeljavo kablov in cevi. Glede števila slojev se sami odločimo glede na naše zahteve in potrebe.

SUHI ESTRIHI

Odlikuje jih hiter in suh postopek, kar pomeni, da ni potrebno čakati, da se gradbeni materiali posušijo. Sestavlja jih lesena podkonstrukcija, na katero položimo mavčne ali lesene plošče. Na ta način zagotovimo dobro in kvalitetno izlolacijo naših tal, kar se pozna na celotnem bivališču. Suhi estrih odlikuje dejstvo, da je montaža zelo preprosta in hitra, takoj po vgradnji lahko po njem hodimo, prav tako pa ga dobra izolativna moč naredi izjemno uporabnega v kombinaciji s talnim gretjem. Zavedati se je potrebno, da takšna tla niso primerna za kopalnice in kuhinje oz. prostore kjer obstaja možnost, da material pride v stik z vodo. Ker niso popolnoma vodoodporna, jih lahko preveč vlage poškoduje, lahko pa jih zavarujemo z dodatnimi izolacijskimi sredstvi, stike pa primerno zapremo.

Plošče so ponavadi položene v več plasteh, za material pa se odločimo sami Izbiramo lahko med mavčnimi in lesenimi ploščami, ali pa se odločimo za stiroporne. Suhi estrih je primeren tako za večstanovanjske objekte, individualne hiše, pa tudi objekte s posebnimi zahtevami. Uporabimo ga predvsem takrat, ko moramo na hitro postaviti večje površine estriha.

PREGRADNE STENE

Vsekakor se pogosto zgodi, da želimo določen prostor ločiti in iz ene narediti dve sobi, ali pa le spremeniti postavitev prostora. V tem primeru se poslužimo pregradnih sten. Prvi korak je izdelava nosilne konstrukcije, ki se jo pritrdi v tla, strop ali stene. Nato se na eno stran namesti mavčno ploščo, v prostor, ki nastane v konstrukciji namestimo zvočno in toplotno izolacijo in nato steno še iz druge strani zapremo z mavčno ploščo. Taka stena izjemno dobro zadrži zvok in toploto. Preden se lotite obnove prostora, je smiselno vedeti, kakšne prednosti prinašajo pregradne stene v primerjavi z drugimi gradbenimi posegi. Nedvomno mednje spada hitra izvedba, saj je čas pri adaptiranju vedno bistvenega pomena. Poleg tega so predelne stene lahke in tanke. Omogočajo tudi takojšnjo fino obdelavo, kar pomeni, da ne boste zapravljali časa s čakanjem.

STROPNE IN PODSTREŠNE OBLOGE

Stropne obloge so narejene iz samougasljivega polistirena – stiroporja. So dobra toplotna (prihranek pri stroških ogrevanja)  in zvočna izolacija, ter hkrati dekoracija stropov. Stiroporne stropne obloge se lepijo direktno na strop. Lepilo se nanaša točkovno po robovih na hrbtni strani plošče. Lahko jih tudi barvamo z vsemi disperzijskimi barvami.

Suhomontažni sistemi so tako izjemno uporabni pri prenovi starejših hiš, stanovanj ali poslovnih prostorov. Somontažni sistemi omogočajo enostavno vgradnjo inštalacij, saj votline ponujajo prostor za namestitev oskrbovalnih in odstranjevalnih vodov, kar pomeni, da ni naknadnega zamudnega dolbenja. Priporočamo jih vsem, ki želijo hitro in poceni prenoviti svoje domovanje, hkrati pa si zagotoviti večje udobje in kvalitetno bivanje.

Oglejte si še nekaj ponudnikov suhomontažnih sistemov:
MGSG Godec Slavko s.p. – podjetje, ki se ukvarja s Knauf, suhomontažni sistemi, obnova mansard… 051 414 533
PROMOBILE d.o.o. –  ki se ukvarja z ekološko gradnjo, eko adaptacijami … www.promobile.si
BELFAS d.o.o. – izdelava fasad, slikopleskarstvo in suhomontažni sistemi… www.belfas.si
NATURA PRODUKT d.o.o. – gradnja z naravnimi materiali… www.naturaprodukt.si
MONTGAL d.o.o. – izdelava spuščenih stropov in predelnih sten, obokov… www.montgal.si