Polaganje tapet

1. Kontrola izdelavnih številk
Vse rolice enega vzorca morajo imeti enako izdelavno številko, oznake na rolicah so v pomoč pri nakupu in jih navedite v primeru reklamacije. Tapete pred tapeciranjem prekontrolirajte na morebitne vidne napake.
V slučaju reklamacije, tapet ne polagajte, ker stroškov tapeciranja ne priznavamo!

2. Merjenje in rezanje tapete
Z ozirom na nastavitev vzorca in višino stropa odmerimo z metrom potrebno dolžino tapete, ter dodamo še 5-10 cm za obrezovanje na steni.
Tapeto odrežemo pod pravim kotom, s škarjami ali nožem.

3. Lepljenje
Najprej pripravimo lepilo VETA Spezial, ter ga enakomerno nanesemo s čopičem na hrbtno stran tapete. Lepilo VETA SPEZIAL je priporočljivo uporabiti za vse vrste tapet kot so: vlies tapete, grobo vlaknate tapete (raufaza), tekstilne tapete, vinilne tapete in težje papirnate tapete (duplex ).
Pomembno je, da zelo temeljito namažemo robove tapete!

4. Zgibanje premazane tapete
Tapeto zganemo tako, da prepognemo zgornji del namazane hrbtne strani tapete v 2/3-ski dolžini tapete, spodnji del pa v dolžini 1/3. Ta sistem dela prepreči pomote pri tapeciranju. Zganjeni robovi se morajo pokrivati.

5. Mehčanje tapete
Vse tapetne trakove namazane z lepilom zvijemo v rolo in jih pustimo da se mehčajo.
Lažjo tapeto (simplex) pustimo mehčati 5 minut, težjo papirnato tapeto (duplex) pa mehčamo 10 minut.
Vse ostale tapete (vinyl in vlies) ni potrebno mehčati
Prekratko mehčanje povzroča mehurjasto steno, pri dolgem mehčanju pa lahko pride do razpiranja stikov. .

Pri polaganju tapet vedno upoštevajte priložena navodila proizvajalca!

6. Določanje navpičnice
Navpičnico določamo pri vsaki steni, kajti stene so le redko popolnoma navpične

7. Lepljenje tapete na steno
Najprej nalepimo ob stropu 2/3–ski del tapete, nato pa s ščetko iztiskamo zrak izpod tapete.
Nato prilepimo še preostali del (1/3) tapete ter s ščetko popolnoma iztisnemo zrak izpod vsega traku tapete. Trakove tapet polagamo enega ob drugem stikoma, tako da so stiki čim manj vidni. Pri tapetah z vzorcem (oznaka na hrbtni strani tapete →|←) pazimo na ujemanje vzorca. Pri lepljenju papirnatih tapet ne priporočamo valjčkanja stikov.

8. Obrezovanje in sušenje tapet
Tapeto obrežemo na steni s škarjami, olfa nožem ali nožem za rezanje tapet.
Po končanem tapeciranju tapeto obrišemo na stikih z vlažno Viledo krpo in jo pustimo sušiti pri sobni temperaturi (16-20°C). Tapete ne smemo sušiti na prepihu ali z grelnimi napravami, sicer pride do odpiranja stikov. Vsi mehurji, ki ob tapeciranju eventuelno nastanejo, po dokončni osušitvi tapete popolnoma izginejo.

Predstavljajmo si za začetek preprosto belo sobo z neokrašenimi stenami. Se vam zdi da kaj manjka? Večina ljudi, bi pomislila na dejstvo, da je dolgočasna in prazna ter da potrebuje kak dekorativni element ali dva. V tem primeru se seveda lahko odločimo za kako sliko (ki sicer ne naredi prav veliko), če pa si želimo bolj personaliziran prostor, ki odraža naš okus za estetiko in nam hkrati nudi veliko bolj domač občutek udobja, se odločimo za znova vedno bolj popularne tapete. Dejstvo je, da moderne in kvalitetno narejene tapete več kot dobro kljubujejo zobu časa, hkrati pa nam na ta način zagotavljajo zanesljiv in praktičen okras našega domovanja, omejitve pri izbiri vzorca samih tapet pa praktično več ni, meja pa je tako zgolj vaša domišljija. Se sliši kar zanimivo, mar ne? 

Na prvi pogled  preprost opravek izbire primernih tapet v Svetu Dekorja, se ob ogromni izbiri kar precej zaplete, saj lahko izbiramo med 6.000 vzorci iz 150 različnih kolekcij. Naj vas ta ogromna številka ne zavede, saj je postopek izbire primernih tapet precej lahko opravilo. Z uporabnim orodjem na njihovi strani, ki omogoča, da s pomočjo filtriranja in omejevanja izbire celotenega nabora tapet, pridemo do točno željenega izdelka, se ta proces izjemno olajša, hkrati pa so stranke veliko bolj zadovoljne. V primeru, da ste pristaši osebnega pristopa, je obisk razstavnega salona pametna odločitev. Zaposleni strokovnjaki vam kadarkoli z veseljem v živo svetujejo, vas usmerjajo in poskrbijo, da dobite tapete, ki so vam dobesedno pisane na kožo, saj smo le tako lahko res zadovoljni v našem novo opremljenem domovanju.

Ker pa je izbira še vedno ogromna, je pametno, da si mogoče naberemo nekaj malega predznanja. Tapete lahko, kot mnogo drugih izdelkov, razdelimo v več podskupin, saj vsekakor NE velja dejstvo, da katerakoli tapeta paše v vsak prostor. Realna situacija je dejansko prav obratna, saj izbira zahteva določeno mero previdnosti in pametnega planiranja. Za začetek, se lahko vprašamo, kakšen bo sploh namen prostora in temu prilagodimo nadaljnje načrtovanje, posledično pa razlikujemo med modernim, natur, klasičnim, otroškim, retro, mladostnim videzom oz. stilom tapet. V otroško sobo pač ne pašejo dizajnerske ali klasične tapete, zato je pomembno, da si zastavimo neko končno vizijo, kako naj bi prostor zgledal in kakšno energijo naj bi oddajal. Za primer; Natur stil tapet ima za osnovo (kot pove že ime) bolj naravne vzorce, pod katere spadajo imitacije lesa, kamna, travniški motivi in ostale podobe narave, medtem ko Retro stil predvsem izpostavlja klasične vzorce, ki so bili včasih izjemno popularni, z rahlo modernizacijo pa v današnjih časih poskrbijo za malce stilske nostalgije in v domovanje prinesejo tisti ”retro” a še vedno izjemno moderni in elegantni videz. Vsekakor precej različna stila, ki ne pašeta v vsako sobo, pa naj si to še tako želimo, čemur pa se s pametnim planiranjem zlahka izognemo.

Kot ste po vsej verjetnosti tudi že sami večkrat opazili, se dotične tapete razlikujejo tudi v samem materialu izdelave. To je precej pomemben faktor, saj vrsta materiala iz katerega je izdelana tapeta, v veliki meri narekuje končni izgled tapete. Flis odlikuje dejstvo, da jih je precej preprosto nanesti na podlago, hkrati pa so trpežne in prijetne na otip, medtem ko je recimo samolepilna folija precej drugačnega izgleda, tudi če so vzorci enaki. Ker pri v Svetu Dekorja poleg vsega tega ponujajo še papirnate in tekstilne tapete, vam močno priporočamo, da se pred nakupom tapete oglasite v njihovem salonu, kajti, tapeto najbolje presodimo v živo, kjer lahko preverimo ali nam odgovarja tekstura materiala in videz, ki se ponavadi precej razlikuje od tega, kar vidimo na internetnih straneh.

Svet Dekorja je proizvajalec tapet s tradicijo, občutkom za inovativnost ter estetiko, vse to pa združujejo v vseh svojih izdelkih, za kvaliteto katerih vedno znova in znova jamčijo zadovoljne stranke. Poleg prodaje tapet, vam tudi nudijo svetovanje, hitro dostavo in po želji tudi polaganje tapet, kjer njihova izkušena ekipa poskrbi za sapo jemajoč končni izdelek, ki popolnoma preobrazi vaš dom. Zagotovite si domovanje, opremljeno kot ste si ga vedno želeli in poskrbite, za prijetno preživete trenutke in vedno znova navdušene goste.

NAJVEČJA IZBIRA TAPET NA ENEM MESTU – INTERCONT d.o.o.

TEL.: 01 729 10 51

GSM: 041 664 762

Oglejte si še našo spletno stran: www.svetdekorja.si ali www.tapete.si

Obiščite ponudnika INTERCONT d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.