Vsaka naprava slej ali prej potrebuje redno čiščenje – tako je tudi pri klimatski napravi. Glavni vzrok za slabo kakovost zraka v klimatiziranih prostorih je slabo čiščenje oziroma vzdrževanje klimatske naprave.

V podjetju E2e d.o.o. priporočamo redno vzdrževanje in čiščenje klimatskih naprav, s tem dosegamo visoko učinkovito in dolgoročno delovanje naprave. Reden servis naročite tukaj. Podajamo še nekaj nasvetov, kako lahko sami poskrbimo za čiščenje klimatskih naprav.

Preden se lotimo čiščenja, je najprej potrebno izklopiti napravo iz elektrike. Pri tem je pomembno, da je iz električnega napajanja izključen celoten sistem klimatske naprave.

Čiščenje zunanjega dela klimatske naprave

Za čiščenje zunanjega dela klimatske naprave je potrebno odstraniti ohišje klimatske naprave, tako da lahko dostopamo do notranjosti naprave. Prav tako je potrebno odstraniti druge ovire, ki otežujejo dostop do ventilatorske tuljave.

Površinsko blato in drugo umazanijo odstranimo s tršo krtačo ali krpo, nato se lotimo odstranjevanja ujete umazanije na zunanjem ventilatorju. Le-to najprej s primernim čistilnim sredstvom poškropimo, pustimo delovati 10-15 minut in nato s curkom vode umazanijo izperemo. Pri tem delu preverimo tudi ali so vsi deli zunanje klimatske naprave brezhibni, v nasprotnem primeru jih popravimo ali naročimo servis.

Notranja enota – odstranjevanje in čiščenje filtra

Nadaljujemo s čiščenjem notranje enote klimatske naprave. Najprej odstranimo ali obrnemo masko notranje enote klimatske naprave. Odstranimo veliko mrežno ploščo (ali dve manjši), da pridemo do filtrov. Filtri so prvotna obrambna linija klimatske naprave pred različnimi škodljivimi delci v zraku, kot so bakterije ali prah. To pomeni, da so filtri najhitreje umazani in jih je zato potrebno redno in večkrat očistiti kot druge dele klimatske naprave. Dobra stran čiščenja filtrov je, da je čiščenje le-teh zelo enostavno. Filtre očistimo zunaj, da se prah ne raznosi po notranjosti hiše oziroma stanovanja. Nekaj časa lahko filtre pustimo zunaj, da se prezračijo.

Čiščenje ventilatorja notranje naprave

To je del notranje enote, ki je dejansko namenjen pihanju hladnega zraka iz enote v sobo. Za dostop do ventilatorske tuljave moramo popolnoma odstraniti šasijo notranje enote, kar bo najverjetneje zahtevalo uporabo izvijača ali podobnega orodja.

Ko dostopamo do ventilatorja, ga enostavno poškropimo z ustrezno čistilno raztopino, pustimo nekaj minut in ga nato speremo s toplo vodo. Ne skrbimo glede tekočine, saj bo vsa ali vsaj večina vode odtekla v kondenzacijsko posodo. Speremo vso umazanijo iz ventilatorja, dokler ni le-ta popolnoma čist, vendar pri tem pazimo, da ne poplavimo kondenzacijske posode. Pustimo, da se izprazni in nato nadaljujemo z izpiranjem. Počakamo, da se ventilator vsaj delno posuši, preden ponovno vstavimo ohišje.

Kako servisiram svojo klimatsko napravo?

Kot je potrebno servisirati avtomobil ali katerokoli drugo napravo, tako je potrebno servisirati svojo klimatsko napravo. Pomembno je, da naredimo nekaj korakov preventivnega vzdrževanja, da zagotovimo, da klimatska naprava deluje dlje in je visoko učinkovita. S tem zagotovimo tudi, da dom lažje ohranjamo primerno ohlajen, prav tako pa lahko prihranimo denar pri računih za elektriko, saj naši klimatski napravi ne bo potrebno težko delati, da bo ohranjala primerno temperaturo.

Nekaj osnovnih nasvetov za vzdrževanje klimatske naprave

Za čiščenje je klimatske naprave so najbolj pomembni ti trije koraki, ki so opisani zgoraj, poleg teh pa je potrebno opraviti še nekaj manjših korakov, da bomo na dolgi rok ohranjali učinkovito klimatsko napravo in zdrav dom.

  • Prvi korak je, da razpršimo priporočeno protibakterijsko sredstvo na vse nedavno obravnavane sestavne dele klimatskega sistema. To vključuje filter, ventilator, kondenzacijsko posodo in cev za kapljanje. S tem bomo preprečili nastajanje bakterij in plesni v notranjosti našega klimatskega sistema, kar nam in naši družini preprečuje vdihavanje zraka, obremenjenega z nečistočami.
  • Drugi manjši korak, ki ga moramo storiti, je manjše čiščenje cevi za kapljanje. Pri tem si lahko pomagamo s trdno žico ali z žico za čiščenje pipe, na tak način poskušamo odstraniti morebitne zamašitve ali ovire, ki lahko zmanjšajo sposobnost klimatske naprave za razvlaževanje zraka, ki ga prevaja.
  • Tretji korak je preprosto pobrisati zunanje ohišje obeh enot klimatske naprave. To ne bo bistveno vplivalo na splošno učinkovitost naše enote, ampak kdo si želi prašno klimatsko napravo? Kot prvo, prah na napravi ne izgleda lepo in kot drugo, prah v zraku ni dober za naše zdravje. Poleg tega so lahko osebe z alergijami bolj občutljive na tak prah.

Profesionalno čiščenje

V podjetju E2E, d.o.o. se zavedamo, da čiščenje klimatske naprave ne predstavlja zabave in zagotovo vsak raje svoj prosti čas porabi za kakšno sprostitev, obisk ali piknik. Če želimo aktivno izkoristiti svoj prosti čas ali nam primanjkuje časa za čiščenje, potem je dobro razmisliti o strokovnem servisu klimatske naprave. Strokovnjak za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo bo:

  • izvedel strokovno čiščenje s profesionalnimi čistilnimi sredstvi in obenem servisiral našo klimatsko napravo, kot je tesnjenje puščenih kanalov …,
  • priporočal nadaljnje servisiranje,
  • priporočal nove dele in zamenjal poškodovane dele,
  • nas seznanil z idealnimi položaji klimatskih naprav in kako primerno ravnati z napravo,
  • naredil vse našteto varno.

Serviser ima na tem področju pridobljeno licenco in na splošno je bolje, da naprave, ki za delovanje uporabljajo električno energijo, prepustimo strokovnjakom. V kolikor čistimo klimatsko napravo sami, je dobro preveriti pri pooblaščenem prodajalcu ali pri monterju, ki nam je klimo montiral, kako se lotiti čiščenja in katera čistilna sredstva uporabiti.

Res je, da je čiščenje klimatske naprave še eno dodatno gospodinjsko opravilo, zagotovo pa se vnesen trud povrne. Ne samo, da čistejša klimatska naprava pomeni čist in bolj zdrav zrak, ampak zagotavlja tudi boljše delovanje klimatske naprave, kar lahko pomeni tudi nižji račun pri elektriki. Če pomislimo na te dejavnike, res ne najdemo nobenega razloga več, da ne bi očistili klimatske naprave vsaj enkrat ali dvakrat v letu.

Servis pri E2E d.o.o.

Za servis pri E2E d.o.o. ali informacije s tega področja nas pokličite na telefon +386 2 620 98 05 ali pišite na info@e2e.si in podaljšajte življenjsko dobo vaše naprave ter izboljšajte njeno učinkovitost. Več na www.e2e.si