Ogrevanje našega bivališča je ob hladnejših mesecih, ko se dan skrajša in mrzle noči podaljšajo, vedno bolj aktualna tematika. Pogosta izbira ogrevanja je sicer z uporabo radiatorjev, a se v zadnjih časih vedno več ljudi odloča za talno ogrevanje, saj prinaša mnogo ugodnosti in dobrih učinkov, ki jih pri klasičnem ogrevanju ni. Za začetek vam lahko povemo, da so nižji stroški ogrevanja in bolj prijetno ozračje v domovanju le ene od mnogih lastnosti, ki jih ta način ogrevanja prinaša.

 Poznamo dva način talnega ogrevanja, od nas pa je odvisno da se odločimo za vrsto ogrevanja, ki bo našemu domu najbolje služila. Prvi je toplovodno ogrevanje, pri katerem so pod tlemi položene plošče, nato pa so po teh ploščah speljane cevi. V teh ceveh kroži topla voda, ki to toploto oddajo enakomerno po celotnem prostoru. Pri električnem talnem ogrevanju je princip delovanja precej podoben, kjer se tako imenovane ”električne preproge” vgrajuje pod keramične, pvc ali lesene talne obloge, nato pa jih nadzorujemo preko termostata, od toplovodnega pa se razlikuje v nižji ceni. Pred vgradnjo grelnega sistema je pametno, da se posvetujemo s strokovnjakom in dobimo menje glede vrste ogrevanja, ki bi bilo za naš prostor najprimernejše. Različne talne obloge imajo različno toplotno prevodnost, to pa pomeni, da določene vrste materiala toploto zadržujejo in odbijajo, ter tako precej zmanjšajo učinkovitost talnega grelnega sistema. Talno gretje je primerno za kamen, keramiko, laminat, parket in linolej, izogibamo pa se pluti in tekstilu.

Vsekakor se je potrebno zavedati, da talno ogrevanje ne spada v vsako zgradbo. Ker težje regulira hitre spremembe v prostoru, se talno ogrevanje odsvetuje za upobo v slabo izoliranih stavbah, ki imajo debele zidove in visoke, prostorne sobe. V takem primeru je pametno, da razmislimo o drugih načinih ogrevanja. V primeru, da naša stavba ali stanovanje ustreza zahtevanim standardom, je take ogrevanje zelo priporočljivo, saj poskrbi, da se temperatura enakomerno razporedi po celotnem prostoru, kar je optimalno za naše zdravje. Na to vpliva tudi dejstvo, da ne dviguje prahu, kar je pogost pojav pri uporabi klasičnih radiatorjev, ker pa naše ozračje ni zasičeno s prašnimi delci, se to precej pozna na dihalih in navsezadnje na količini čiščenja, ki je posledično potrebna. Zaradi zmanjšanega kroženja zraka je relativna vlaga ozračja precej manjša, vse skupaj pa se močno pozna na kvaliteti bivanja.

Talno ogrevanje ima tudi precej večji toplotni izkoristek, ki znaša med 40 in 80%, medtem ko klasični radiatorji dosegajo približno 30%, prav tako pa moramo upoštevati, da med zračenjem prihaja do precej manjših izgub. Prihrani nam lahko tudi 10% in več stroškov mesečno, kar se na dolgi rok precej pozna. To, da se celoten prostor ogreje prek tal, je tudi dobrodošla novica za vse, ki imajo otroke, saj se vaši najmlajši pogosto radi igrajo na tleh, ki so pogosto hladna, ob prijetnem talnem ogrevanju pa lahko te skrbi mirno odrinete na stran.

Ker ta način ogrevanja poskrbi, da se ogreje konstrukcija stavbe in tako delujo kot ogromno grelno telo, je vedno bolj pogosta izbira za hiše, stanovanja, bloke in marsikatere javne ustanove. Blagodejni učinek na zdravje bo zgolj še eden od razlogov, zakaj bo talno gretje odlična investicija, ki vas bo s svojo praktičnostjo in učinkovitostjo presenečala še mnogo časa.

Ponudnik talnega ogrevanja:

– LOGIN BV d.o.o. – električno talno ogrevanje stanovanj, dvorišč in strešnih žlebov… www.loginbv.si