Prišlo je poletje in vročina, ki jo ta prinese s seboj. Tende/markize so precej priljubljena rešitev za zaščito vseh zunanjih površin, pa naj bo to terasa, vrt ali balkon. Poleg tega, da pred soncem uspešno ščitijo že naštete prostore, jih lahko pametno kombiniramo z notranjimi senčili in dobimo precej efektivno zaščito. So izjemno dobrodošel dodatek za vsak dom, pomembno pa je, da senčila izberemo na podlagi zahtev in potreb, ki se razlikujejo od doma do doma. Pa si poglejmo.

TENDA ZA VSAK OKUS

Za vse tiste, ki jim ta vrsta senčila sploh še ni znana lahko povemo, da gre v osnovi za neke vrste streho, ki jo s pomočjo mehanizma odpremo oz. odvijemo in nato po želji zapremo. Odlikuje jih dejstvo, da je montaža možna skoraj povsod, saj jih lahko pritrdimo na strop ali steno, hkrati pa s svojim praktičnim designom zavzemajo zelo malo prostora. Klasične tende se ponavadi zapirajo in odpirajo ročno, uporaba pa je precej preprosta. Večina tend tudi omogoča, da kontroliramo kot naklona, kar posledično omogoča boljši izkoristek. Poznamo več vrst tend, ki se načeloma razlikujejo v načinu odpiranja, kaseti in seveda namenu.

Klasične tende imajo ”roke” oz. vodila, ki tkaninasto streho odprejo in zaprejo, to pa počnemo s pomočjo posebnega mehanizma. Boljši modeli imajo še zaščitno kaseto, ki tendo dodatno ščiti pred vremenskimi vplivi in ostalimi mehaničnimi poškodbami ter ji tako zagotavlja daljšo življenjsko dobo.

Podobne, a delujoče na rahlo drugačen način, so markize za zimske vrtove. Ta prostor oz. oaza miru je lahko v ponos vsaki hiši, saj nam omogoča povezavo zunanjo okolico in obilico pozitivne energije. Pametna postavitev markize, ki se avtomatsko prilagaja svetlobi in skrbi za popolno klimo je odličen dodatek, upravljanje z daljincem pa je zgolj pika na i.

Nazadnje nam ostanejo še stranske tende oz. markize. Njihov namen je predvsem zagotavljanje zasebnosti oz. v primeru, da imamo tako željo, odprtosti prostora in zračenje. Skrbi glede varnosti talnih in stenskih nosilcev ter odpiralnega mehanizma so popolnoma odveč. Varnostni sistem namreč preprečuje nenamerno odpiranje s strani vetra, živali ali otrok in tako varuje tendo pred okvarami.

AVTOMATIZIRANO UDOBJE IN ZAŠČITA PRED POŠKODBAMI

Vsekakor je nadziranje tende z daljinskim upravljanikom velik bonus. Nič več ročnega odpiranja ali zapiranja, ki se zaradi počasnih mehanizmov vleče v neskončnost. Z avtomatskim motorjem, vgrajenim v tendo je to stvar preteklosti, saj udobje in funkcionalnost še nikol prej nista bila združena do te mere. Poleg tega imajo naprednejši modeli lahkoi vgrajen radijski vetrni senzor, ki meri nihanje markize in ob prekoračeni vrednosti motorju takoj pošlje signal za zapiranje tende in poskrbi, da ne pride do poškodb.

NAPREDNE TKANINE

Proces obdelave tkanin, ki sestavljajo vašo tendo oz. markizo, je tudi precej napredoval. Kakovostna tkanina, narejena po vseh zahtevanih standardi omogoča zmanjšano občutljivost na površinsko napetost platna, hkrati pa je odlična zaščita pred vlago, umazanijo in plesnijo. Ob vsem tem težko pozabimo še na UV zaščito oz. sposobnost odbijanja UV žarkov, kar se bo ob vedno tanjši plasti ozona izkazalo kot zelo dobrodošla lastnost.

Tenda tako že dolgo ni zgolj senčilo. Je lahko izjemen funkcionalen in estetski dodatek, ki močno vpliva na vaše počutje, storilnost in zdravje. Poleg tega lahko močno poveča uporabnost zunanjih površin in vam zagotovi nepogrešljivo izboljšavo, primerno za vsako moderno domovanje.

Ponudniki SENČIL:
INTERALTA MARJAN ŽELEZNIK s.p. – Največja izbira komarnikov  in senčil… www.interalta.si
SENČILA KLANDER MATJAŽ s.p. – komarniki, senčila… www.sencila-klander.si
POKRIJ IN ZASENČI d.o.o. – prodaja in montaža vseh vrst senčil in komarnikov… www.pokrij-zasenci.si
SENČILA ASTERIKS d.o.o. – zunanja in not. senčila in komarniki… www.asteriks.net
KOSEC TRADE d.o.o.  – okna, senčila in tudi komarniki… www.kosec-trade.si
AKROL Tomaž Kosec Mengeš – žaluzije, senčila, rolete… www.akrol.si
CASEM d.o.o. – senčila in komarniki… www.casem.si

Več ponudnikov na portalu www.adut.si – POIŠČI PONUDNIKA.