Narava je v zadnjih letih pogosto pokazala svoje najostrejše zobe. Vse bolj pogosto smo priča neurjem s točo, ki postavijo strešno kritino pred velik izziv. Junija lansko leto so bes narave na svoji koži najbolj občutili prebivalci Črnomlja. Sprijeta toča, ki je v premeru dosegala tudi 10 centimetrov, je med drugim poškodovala več kot 1700 črnomaljskih streh. Dejstvo je, da niso vse kritine enako odporne proti toči. Opečnate, betonske in vlaknocementne kritine takšni toči kot je junija prizadela Črnomelj, enostavno niso kos. Bistveno manj poškodb je običajno na objektih pokritih s kovinskimi strešniki, kar je potrdilo tudi lanskoletno neurje v Beli krajini. Zelo dobro se je izkazala tudi kritina Gerard, katere strešniki so jekleni in večplastno zaščiteni pred vplivi okolja.

KAKO NASTANE TOČA?

Toča nastane tako, da v nevihtnih oblakih, imenovanih kumulonimbusi, nastajajo kristali, na katere se lepijo podhlajene vodne kapljice in se spreminjajo v led. Tako nastajajoča zrna toče se v oblaku gibljejo v krožnici, ob srečanju z vodnimi kapljicami pa na njih nastajajo nove plasti ledu in zrna se večajo. Ko postanejo zrna tako težka, da jih vzgonske sile v oblaku ne zmorejo več dvigovati oziroma zadrževati, začnejo padati na zemljo. Najpogosteje toča doseže premer do 1 cm in taka ne predstavlja posebej velike nevarnosti. V nekaterih, a zadnje čase na žalost vedno pogostejših primerih, pa toča doseže tudi izjemne velikosti premera 10 cm in več. Taka toča je grožnja našemu premoženju, posebej ranljive pa so strehe. Naraščajoče ekstremne spremembe v našem podnebju povečujejo potrebo po odpornih strešnih kritinah.

GERARD STREŠNIKI SO ODPORNI NA TOČO

Ker so močni nalivi, veter, visoka vlažnost in toča vedno bolj pogosti vremenski pojavi, mora strešna kritina uspešno kljubovati vsem tem vremenskim pojavom.

Vzdržljivost in odpornost strešne kritine Gerard različnim vremenskim vplivom se v praksi izkazuje po vsem svetu že več kot 60 let. Številni testi izvedeni na strešni kritini GERARD pod vplivom različnih vremenskih pojavov so pokazali, da zrna toče premera do 3 cm ne bodo povzročila niti vdolbine na GERARD strešni kritini. Zrna toče v premeru do 3,5 cm lahko v izrednih pogojih naredijo manjše vdolbine na GERARD strešni kritini. Dokazano je tudi, da celo zrna toče velikosti 10 cm še vedno ne bodo predrla jeklene osnove strešnika.

GERARD strešne kritine bodo vaš dom naredile vremensko odporen proti močnemu dežju in toči ter zaščitile njegovo notranjost.

Izberite streho GERARD in bivajte brez skrbi.

Svetovanje za področje: Osrednja Slovenija, Štajerska, Prekmurje, Koroška, Dolenjska

Tel.: 041 238 102

Svetovanje za področje: Gorenjska, Notranjska, Primorska, Dolenjska

Tel.: 051 606 101

www.gerardroofs.si

E-mail: info@ahiroofing.si