Najnovejši trendi notranjega oblikovanja in dekoracije domov, ki najbolj zaznamujejo letošnje leto, se gibljejo predvsem okoli mešanja različnih svetov in inovativnega pristopa do ustvarjanja navdihujočih ambientov.

Letos je tudi v notranjem oblikovanju še posebej priljubljena osredotočenost na preprostost, umirjenost in tisti nepričakovani faktor, ki v sicer dokaj sterilno in prečiščeno okolje dodaja kreativne teksture in zanimive geometrijske poudarke.

Vse se vrti okoli tiste nepričakovane dimenzije, sestavljene iz grobih in surovih tekstur, barvitih poudarkov in ne nazadnje igre kontrastnih materialov, s katero v ambient vnesemo določeno osebnost. Piko na i predstavljajo plemeniti kovinski elementi, ki v kombinaciji z volno, bombažem in juto pridejo do posebnega izraza.

Vrhunski oblikovalci na spletni strani Interior Design tako priporočajo kombiniranje kovinskih in surovih naravnih materialov, kot sta les in marmor. Okoljska ozaveščenost je razlog, da reciklirani materiali vedno znova najdejo pot v številne domove, saj jih svetovno znani oblikovalci s pridom uporabljajo v svojih kreacijah in vedno znova iščejo kreativne načine, kako bi jim ponovno vdahnili življenje v povsem novi obliki. Tudi letos ni nič drugače; v ospredju so drzni kontrasti, ki se briljantno zlijejo v celoto. Prevladujejo tople in umirjene barve, predvsem trendovski temno modri (sivo-modri) odtenki skupaj z nežnimi pastelnimi toni, ter mehke oblike pohištva in premišljena postavitev opreme.

Preplet kovin in drugih materialov

V letu 2016 je še posebej modno mešanje različnih kovin, na primer medenine, bakra in srebra. Zlati odtenki medenine ali svetleči dekorativni dodatki iz bakra namreč pričarajo posodobljen retro slog, ki je sicer značilen za 60. in 70. leta, vendar se je v zadnjih letih spet vrnil na svetovno modno prizorišče. Tople zlate poudarke kombinirajte z okrasnim elementom iz srebra ali kroma, saj tako najlažje vnesete kanček glamurja v prostor. V vsakem primeru izberite eno kovino za osnovo, medtem ko druge vrste kovin uporabite v manjšem obsegu oz. le na določenem mestu kot poudarek.

Pozabite na klasične, srebrne gospodinjske aparate iz nerjavnega jekla, tokrat so na pohodu obarvane, predvsem črne različice. Spletni portal Houzz.com med najnovejše smernice umešča kontrastno obarvane kuhinjske omare, tako da je denimo zgornji del svetle nevtralne barve, spodnje omarice pa so temnejše barve, lahko so tudi iz drugih materialov. V kuhinji in kopalnici je moč opaziti tudi ploščice ekstra velikega formata, opeko na nepričakovanih mestih in elegantno okrašena ogledala z izrazitim okvirjem.

Ponudniki trendovske notranje opreme:

ROBI HROVAT s.p. – mizarstvo…www.mizarstvo-hrovat.si
M TOM d.o.o. – sedežne garniture in drugo pohištvo…www.mtom.si
PILREMAG d.o.o. – trgovina keramike in kopalniške opreme…www.pilremag.si
TAPRO d.o.o. – trgovina… vse za kopalnico…www.tapro-trgovina.si
BORIS ŠLAVS s.p. – mizarstvo…www.mizarstvo-slavs.si
RENY d.o.o. – postelje in posteljni dodatki…www.reny.si