Umivalniki in korita so od nekdaj pomemben element vsakega domovanja. Zaradi njihove vloge v našem vsakdanu, je izbira primernega umivalnika ključnega pomena. Razlikujejo se po vrsti materiala, iz katerega so izdelani, prav tako pa je ob nakupu potrebno upoštevati postavitev ostalih kopalniških elementov in velikost same kopalnice. Ponudba na trgu je pri nas precej pestra, zato so na voljo rešitve prav za vsako kopalnico.

Pomembno je, da upoštevamo število oseb, ki bo prostor uporabljalo, in ob večjem številu uporabnikov razmislimo o nakupu dvojnih umivalnikov oz. korit. V primeru da to zaradi omejenosti prostora ni možno, pa si lahko omislimo širši umivalnik in več polic nad njim. Velikost umivalnika sicer igra pomembno vlogo, saj pri večjih modelih redkeje pride do razlitja vode po tleh, posledično pa so tudi bolj primerni za ostala opravila.

Trenutno najbolj priljubljen material izdelave kopalniških umivalnikov je keramika, lahko pa so tudi iz granita, stekla ali marmorja. Pri kuhinjskih koritih prevladuje nerjavno jeklo, na voljo pa so tudi posebni materiali, pri katerih gre za razne zlitine jekla, stekla in ostalih materialov, ali pa se odločimo za keramiko.

Poznamo prostostoječe, nadpultne, podpultne in vgradne umivalnike.

Prostostoječi umivalniki so precej modna izbira, saj kot element igrajo pomembno vlogo v estetiki prostora. Omogočajo precej svobode pri izbiri, trenutno pa prevladujejo umivalniki skledaste oblike z mehkejšimi in zaobljenimi robovi, vse pogosteje pa se ljudje odločajo za les oz. imitacijo vzorca lesa, kjer prevladujejo temnejše in umirjene barve.

Nadpultni umivalniki

So precej elegantni in uporabni, saj združujejo veliko uporabnega prostora za odlaganje z velikim umivalnikom. Ponavadi jih kombiniramo z ostalimi kopalniškimi elementi oz. omaricami ali pulti in so dobra rešitev za vsak dom. Prevladujejo umivalniki pravokotne, kvadratne ali skledaste oblike, ki jih kombiniramo z različimi pulti, katerih vzorci se reztezajo od lesenih do kamnitih.

Podpultni umivalniki

Gre za umivalnike, ki so del pulta in tako popolnoma spremenijo izgled kopalnice. Prevladujejo mehke in zaokrožene oblike brez ostrih robov, ki jih kombiniramo z različnimi keramičnimi ploščicami in pultom. Modni so temnejši odtenki v kombinaciji z svetlejšimi barvami, katerih namen je ustvariti minimalističen kontrast in tako poudariti ta element. Na voljo nam je precej odlagalnega prostora, posebna oblika takih umivalnikov pa nam omogoča izraziti energijo prostora in skupaj z raznimi dodatki kot so držala za brisače, ta element narediti za središče kopalnice. Priljubljen je visokosijoč material, vendar se mat izgled vedno bolj uveljavlja.

Vgradni umivalniki

Kot nam že pove ime, se v tem primeru umivalnik vgradi v pult. Priljubljeni so široki in bolj plitvi umivalniki, ki jih kombiniramo z različnimi pulti. Barvne smernice se nagibajo v bolj umirjene vode, saj prevladujejo naravne barve skoraj pastelnih odtenkov v kombinaciji z lesenimi pulti, vse bolj pogoste pa so barvne kombinacije sive in temnejših barv. Videz je bolj umirjen, kvadratne in pravokotne oblike pa tako ustvarijo eleganten kos pohištva.

Med umivalniki in koriti se tako najde ogromno izbire, kreativnost ponudnikov pa nam omogoča, da zadostimo še tako strogim kriterijem. Pred nakupom se moramo tako posvetovati o materialih, barvah in oblikah korit in umivalnikov ter izbrati tak model, ki bo prostor stilsko povezal in celoten prostor elegantno zaokrožil.

Več o umivalnikih si oglejte na spodnji povezavi:

Tapro d.o.o. – kopalniška oprema… www.tapro.si

J in P d.o.o.  – kopališki dodatki… www.watjer.com