Prekomerna vlaga v prostoru lahko privede do razvoja različnih vrst plesni, zato je treba prostore redno prezračevati, morebitne zametke plesni pa takoj sanirati. Z izsuševanjem prostorov in drugimi ukrepi poskrbite, da se plesen ne bo več pojavila.

Zaradi slabe izolacije zunanjih sten, nepravilne gradnje ali neustreznega prezračevanja se pozimi v prostoru lahko začne nabirati odvečna vlaga, ki je glavni vzrok za pojav zdravju škodljive plesni. Kondenzacijo v domu najlažje vidite v obliki vodnih kapljic na oknih, vendar se morate obenem zavedati, da vlago vsrkajo tudi zunanje stene. Plesen se najhitreje razvije ravno na vlažnih zidovih, še posebej, če prostor ni ogrevan, zato je pametno poskrbeti za redno prezračevanje ne le bivalnih prostorov, temveč tudi kleti in garaže. Če kjerkoli opazite madeže plesni, najsi bodo še tako majhni, jih takoj ustrezno sanirajte, preden se razmnožijo na večji površini.

Visoka koncentracija škodljivih trosov v zraku je namreč ob dolgoročni izpostavljenosti izredno škodljiva, saj preko zraka vdihujete spore, ki v stiku s kožo, sluznico in dihali povzročajo resne zdravstvene težave. Pri površinskem odstranjevanju plesni je tako potrebna pazljivost in obvezna uporaba zaščitne obleke, rokavic ter dihalne maske, da trosi ne zaidejo v pljuča. Na koncu pa je zidove priporočljivo prebarvati s posebno stensko barvo, odporno proti plesni. Da se plesen ne bi ponovno naselila v dom, odpravite prekomerno vlago z izsuševanjem prostora, ustrezen nivo vlažnosti pa nato vzdržujte z rednim prezračevanjem.

Le s prezračevanjem lahko odpravite vlago

V kolikor nimate vgrajenega sistema za prezračevanje, je treba prostore najmanj petkrat na dan zračiti z odpiranjem oken, tako da za pet minut na stežaj odprete okna in vrata. Samo z vsakodnevnim zračenjem namreč izboljšate kvaliteto zraka in zmanjšate presežen nivo vlažnosti v notranjosti stanovanja. V sodobne hiše so zatorej vgrajeni kakovostni sistemi prezračevanja, s katerimi odpravite zamudno in energijsko potratno potrebo po odpiranju oken in vrat večkrat na dan.

Najučinkovitejši je denimo sistem prezračevanja z rekuperacijo oz. vračanjem toplote, s katerim učinkovito zmanjšate toplotne izgube, nastale zaradi zračenja.

Ponudniki sistemov za odpravljanje vlage:

EUROSTIL, ANDREJ REMIH s.p. – sanacija vlage, prezračevanje…www.eurostil.si
E2E d.o.o. – prezračevanje z rekuperacijo…www.e2e.si
DINES d.o.o. – hišni prezračevalni sistemi Dantherm, razvlaževalec zraka Aerial…www.dines.si
DULC d.o.o. – toplozračni solarni kolektor SolarVenti, prezračevanje…www.dulc.si