Lepa vrtna trata bo zahtevala od vas veliko prostega časa za njeno neprestano vzdrževanje. Rešitev temu je na trgu v ponudbi alternativna umetna trava, ki lahko v celotni nadomesti naravno trato na domačem vrtu ali otroškem igrišču. Odlična rešitev je lahko tudi za ozelenitev terase, strehe ali površin ob bazenu.


Na trgu je v ponudbi veliko število umetnih trav, ki so v različnem cenovnem razponu. Posledično s tem pa se precej razlikujejo tudi v kvaliteti. Ob nakupu kakovostne umetne trave je pomembno predvsem njeno hrbtišče. Če je to izdelano iz visoke vsebnosti lateksa, je kvalitetnejše. Pomembna je tudi gostota šivov na hrbtišču, ki zagotavlja večjo strukturno gostoto, kar preprečuje posedanje trave.
Polipropilen, polietilen in poliamid so materiali, ki se najbolj uporabljajo v proizvodnji umetne trave. Poliamid oziroma najlon je najdražji material, ki pa zagotavlja zelo močna in odporna vlakna. Zaradi cene najlona se ta ne uporablja pri umetnih travah za ureditev okolice, temveč le pri umetnih travah za šport. Cenejši material je polietilen, s katerim je umetna trava mehka in lepega videza. Vendar v primeru uporabe le poliamida je kakovost strukture trave lahko nezadostna. Polipropilen je najcenejši material za proizvodnjo umetne trave, vendar je za dovolj kakovostno vrtno trato pregrobe strukture. Ker ima vsak od teh material svoje prednosti in slabosti, je najbolje izbrati umetno travo s kombinacijo teh materialov. S tem bomo še najbolj uskladili ceno in kakovost umetne trave.


Kvalitetnejši izdelki umetnih trav zagotavljajo tudi 10 letno garancijo, da se ta ne bo razbarvala. Posebna sestava vlaken trave in vsebnost stabilizatorja UV preprečujeta razbarvanje umetne trave. Visoko kakovostna umetna trava je na otip s svojim naravnim videzom in mehkimi ter pokončnimi vlakni praktično enaka naravni travi. Z namestitvijo filca pod tamponski sloj, na katerega se vgradi umetna trava, se povečini prepreči vdor korenin in plevela. Če je umetna trava sestavljena iz dovolj močne tkanine in plasti lateksa, bosta ta dva preprečila tudi krtu, da bi izdelal luknjo skozi njo.

V namen čiščenja umetne trave je priporočljivo enkrat do dvakrat mesečno, da njeno površino prekrtačimo. Listje odpadlo z dreves odstranimo s puhalom za listje ali ročne ščetke oziroma grabelj.