Preden se odpravite kupovati motorno žago, se vprašajte, za kaj in koliko jo boste uporabljali. Lastniki gozdov boste za pripravljanje drv potrebovali (pol)profesionalno bencinsko žago, medtem ko lahko za manjša dela v sadovnjaku uporabite tako imenovane hobi žage.

Motorne žage so ene izmed najpomembnejših orodij za delo v gozdu ali sadovnjaku, saj so v veliko pomoč pri sečnji in pripravljanju drv za lastno uporabo; dobrodošle so tudi v domači mizarski delavnici. Pri ponudnikih najdete številčno ponudbo žag različnih velikosti in modelov, ki se med seboj razlikujejo po moči motorja, teži, velikosti rezila in drugih tehničnih lastnostih. Delimo jih na bencinske in električne motorne žage; slednje so za razliko od žag na bencinski pogon primerne le za nezahtevna opravila, za delo v gozdu pa je nujna bencinska žaga.

Kakovostna motorna žaga ima na ročaju nizek nivo tresljajev, zato da je rokovanje z napravo lažje. Katero žago boste potrebovali, je v največji meri odvisno od tega, za kakšen namen jo nameravate uporabiti — pomembna je predvsem debelina dreves, ki jih nameravate razžagati, in trdnost lesa glede na drevesno vrsto. Za obrezovanje vej in podiranje manjših dreves v sadovnjaku ali odstranjevanje grmovja so primerne hobi žage. Spadajo v nižji cenovni razred, so manjše in lažje. Primerne so torej za občasno in manj zahtevno rabo, saj zaradi manjše zmogljivosti motorja ne prenesejo večjih obremenitev. Močnejše so polprofesionalne motorne žage, ki so namenjene pripravljanju drv za ogrevanje in sečnji srednje debelih dreves; najboljše in najdražje pa so seveda profesionalne žage.

Varnost je na prvem mestu

Spoznati se morate tudi z osnovnimi pravili varnega ravnanja z motorno žago. Preden se z motorno žago odpravite na vrt ali v gozd, morate osvojiti glavne tehnike žaganja, da bo delo tako varnejše kot tudi enostavnejše. Prav tako potrebujete ustrezno zaščitno opremo, s katero si lahko rešite življenje v primeru nesreče. Zaščitne hlače oz. kombinezon, škornji, posebne rokavice in ne nazadnje gozdarska čelada, ki ima spredaj mrežico za zaščito pred letečimi ostružki, ob straneh pa glušnike za zaščito ušes pred hrupom, so poleg ustrezne usposobljenosti uporabnika nujna oprema za varno rokovanje z vsako žago.

Ponudniki vrtnega orodja:

VILLAGER d.o.o. – vrtno orodje, motorne žage…www.villager.si
TOTUM d.o.o. – motorne naprave, žage, elektro agregati…www.totum.si
EUROGARDEN d.o.o. – vrtni center, orodje…www.eurogarden.si