Na voljo imate številne vrste zunanjih senčil in materialov, zato vnaprej razmislite, katero senčilo je najprimernejše za vaš dom. Pametno zasnovan sistem senčenja namreč zmanjšuje potrebo po aktivnem hlajenju bivalnega prostora, s čimer prihranite pri porabi energije, kakovostna in pravilno umeščena zunanja senčila pa dom hkrati varujejo tudi pred radovednimi pogledi ter različnimi vremenskimi vplivi, kot so dež, toča in veter.

Na terasi ali balkonu si lahko uredite prijetno zatočišče pred poletno pripeko, če le ustvarite dobro senco. Za senčenje takšnih prostorov so najboljša izbira na objekt pritrjene tende, ki jih upravljate bodisi ročno bodisi s pogonsko palico ali na daljinsko upravljanje. Najsodobnejši sistemi omogočajo celo upravljanje na daljavo, saj so povezani s pametnim telefonom ali tablico. Nadvse atraktivne in uporabne so tudi pergotende — z njimi namreč kreirate bivalni prostor zunaj zidov — ker so izredno odporne na vse vremenske razmere, so brez težav odprte v vetru in dežju.

Tende

Tende ali markize imajo poleg estetske vloge predvsem funkcijo dodatne strehe, ki jo lahko kadar koli pospravite oziroma zložite nazaj ob fasado, zaradi česar so uporabne tako za senčenje balkonov in teras kot oken in zimskih vrtov. Najbolj vzdržljive so tende z ogrodjem iz ekstrudiranega aluminija in kakovostnega blaga, ki odbija delce umazanije ter UV-žarke. Na trgu obstajajo navadne, polkasetne, kasetne in krožne tende, med seboj pa se razlikujejo po načinu shranjevanja platna.

Screen senčila

Novejši izdelek na trgu so tako imenovana screen senčila, za katera je značilna posebna mrežasta tkanina — ta zaradi delne prosojnosti v prostoru povsem spremeni vzdušje, hkrati pa še vedno ponuja toplotno in UV-zaščito. Odlična lastnost teh senčil je, da ščitijo pred insekti, kar pride še posebej prav ob večerih, ko imate lahko povsem odprta okna.

Zunanje žaluzije in rolete

Najcenejša izbira za zaščito pred soncem so zunanje žaluzije, s pomočjo katerih znižate temperaturo znotraj doma, kljub temu pa prostoru ne odvzamete svetlobe, zato so primerne denimo za okna v kuhinji in dnevnem prostoru. Za razliko od bolj zračnih žaluzij, ki so malo težje za vzdrževanje, pa rolete omogočajo boljšo toplotno izolativnost tudi pozimi, imajo daljšo življenjsko dobo in otežujejo vlom.

Komarniki in polkne

Čeprav sta aluminij in PVC glavni surovini pri izdelavi zunanjih senčil, imate na razpolago tudi druge materiale. Če prisegate na les, so tradicionalna polkna ali leseni komarniki odlična izbira, saj pričarajo pristno domačnost. Komarniki pa so po drugi strani izredno praktični in najboljša zaščita pred mrčesom, še posebno ob vgradnji v okna spalnice.

Ponudniki senčil:

ZEUS SENČILA – tende, markize, žaluzije, rolete…www.tendezeus.com
SENČILA KOPRIVNIK – žaluzije, lamelne zavese, rolete….www.koprivnik-sp.si
SUNPROTECT- rolete, žaluzije, garden senčila za terase, tende…www.sunprotect.hr
ALU JURMAN – senčila….www.alujurman.com
SENČILA KLANDER MATJAŽ – rolete, žaluzije, komarniki…www.sencila-klander.si
BERLIC – tende, markize…www.tende-berlic.com
PVC NAGODE – stavbno pohištvo, senčila….www.pvcnagode.si
AB OKNA – senčila, rolete….www.abokna.si
PVC MARKUS – rulete, žaluzije…www.pvc-markus.si
SENČILA PETERKA – tende, markize…www.markize-sencila.si
ROMA COMPANY – rolete ter ostala senčila…www.roma-co.eu
BO MONT – senčila…www.bomont.si
AKROL – rolete, žaluzije…www.akrol.si