Praznični veseli december je čas, ko v domovih zagorijo sveče in zasvetijo utripajoče lučke, ki predstavljajo veliko tveganje za nastanek požara. Čeprav je atraktivno praznično okrasje prijetno na oko, je treba pri načrtovanju okrasitve varnost vedno postaviti na prvo mesto.

Pri okraševanju doma imejte v mislih tudi hišne ljubljenčke, zato steklene in hitro lomljive okraske postavite stran iz njihovega dosega, obenem pa poskrbite za zaščito vseh električnih kablov in novoletnih lučk.

 

Ne preobremenite vtičnic in pazite na sveče

Kratek stik lahko povzroči požar, zato pred namestitvijo lučk preglejte kable in pazite, da ne preobremenjujete vtičnic. Na smreko, delno izdelano iz kovine ali aluminija, ne obešajte električnih lučk.

Previdni bodite tudi pri prižiganju sveč – goreče sveče postavite stran od zaves, tkanin in drugih gorljivih predmetov na stabilno, ravno negorljivo podlago, tako da jih otroci ali štirinožni kosmatinci ne bodo po nesreči prevrnili. Vsakič, ko zapustite prostor, tudi če le za kratek čas, sveče ugasnite. Dogorelih vžigalic ne mečite v staljen vosek.

Požarna varnost v kuhinji

Previdnost ni odveč tudi pri kuhanju oz. peki prazničnih dobrot, saj se ogenj zaneti najpogosteje ravno v kuhinji, kjer so prisotne vnetljive snovi, kot sta olje in plin, zato je pametno imeti pri roki gasilni aparat. Med kurilno sezono pa redno pregledujte in vzdržujte tako dimnike kot kurilne peči, ker lahko katranske obloge v dimniku zagorijo.

Preverite ponudnike:

REGAS d.o.o. – gasilni aparati…www.regaspreko.com