• So protivlomna vrata zadosten varnostni ukrep za zaščito doma? Svetujete svojim strankam še dodatne ukrepe, kot so alarm ali zaščita oken, mogoče preventivni nasveti?

Kvalitetna protivlomna vrata so bistven del celostne zaščite doma, saj so vrata predvsem v višjih nadstropjih edina vstopna točka v vaš dom, zato so najbolj na udaru nepridipravov. Tudi v pritličnih stanovanjih in stanovanjskih hišah statistika kaže, da se največ vlomov še vedno zgodi skozi vhodna vrata. Če stanujete v pritličju, svetujemo da poleg vgradnje protivlomnih vrat poskrbite tudi za ustrezno zaščito oken in drugih morebitnih šibkih točk.

Seveda je treba biti pozoren pri izbiri protivlomnih vrat – le kvalitetna, certificirana protivlomna vrata vas lahko primerno zaščitijo. Pojavljajo se namreč ponudniki, ki lesena varnostna vrata oglašujejo kot protivlomna Protivlomna vrata imajo jekleno konstrukcijo podboja in krila, kvalitetno ključavnico z najmanj 10 jeklenimi zatiči, ki se blokira ob poskusu vloma, varnostni defender, ki cilindrični vložek ščiti pred vrtanjem in lomljenjem, ter druge varnostne elemente. Sodobna protivlomna vrata imajo tudi večslojno izolacijo, ki preprečuje uhajanje toplote in vdor zvoka. Pridobila so tudi vse potrebne certifikate, ki dokazujejo skladnost z ustreznimi standardi 3. varnostnega razreda.

Preventivnih ukrepov je kar nekaj. Sama vgradnja protivlomnih vrat ima tudi preventivni efekt, saj se nepridipravi ob pogledu na protivlomna vrata raje ne odločijo za poskus vloma. Pomembno je tudi, da v času vaše daljše odsotnosti (dopust, itd) poskrbite da bo nekdo redno praznil vaš poštni nabiralnik, zalival cvetje, ter občasno pustil prižgano luč, skratka poskrbel da stanovanje ne bo dajalo vtisa odsotnosti. Rolete ali senčila naj ne bodo spuščena ves čas, na telefonskem odzivniku ali družbenih omrežjih pa ne puščajte sporočil o vaši odsotnosti.

  • Kako previdne in natančne so stranke pri izbiri ponudnika vhodnih vrat? Jih zanima dejanska zanesljivost vrat (certifikati, lastnosti), ali tudi zanesljivost podjetja?

To je odvisno od vsakega posameznika. Nekatere stranke so zelo previdne in natančne, kar je tudi pravilno, spet druge pa zanima le najnižja cena. Za večino strank so glavne informacije o lastnostih vrat, seveda pa tudi zanesljivost podjetja igra vlogo pri odločanju za nakup. Na žalost nekateri na vprašanje o zanesljivosti podjetja pomislijo šele ko pride do težav z vrati.

  • Kakšen delež strank se odloči za elektronsko zaklepanje? Kaj jih prepriča? Kateri so najpogostejši zadržki pri odločanju za elektronsko zaklepanje in kako odgovarjate na njih? 

Za elektronsko zaklepanje pri nas še ni preveč razširjeno, se pa zanj odloča vedno več strank. Stranke prepričajo prednosti elektronskih ključavnic oz. kontrol pristopa, predvsem da so preproste za uporabo in imajo daljšo življenjsko dobo, saj ne prihaja do obrabe mehanskih delov, hkrati pa so prav tako varne kot mehanske. Imajo tudi vrsto drugih prednosti, npr. osnovne elektronske kontrole pristopa omogočajo enostaven nadzor nad tem, kdo lahko vrata odpre ter kdo ne. Naprednejše kontrole pristopa pa omogočajo tudi napredno funkcionalnost in sicer lahko beležijo zgodovino (kdo in kdaj je vstopil oz. izstopil), lahko časovno omejijo pristop (v katerem časovnem obdobju je možen pristop), najnaprednejše pa so tako imenovane ONLINE kontrole pristopa, ki omogočajo upravljanje in spremljanje dogodkov v realnem času kjerkoli že ste. Odpiranje pa je možno na več načinov, npr. s kartico, obeskom, zapestnico, nalepko, telefonom, prstnim odtisom ali kodo. Ne glede na vrsto kontrole pristopa pa vse omogočajo enostavno brisanje izgubljenega ključa, s čimer si prihranimo veliko nevšečnosti.

Stranke se o elektronskih kontrolah dobro informirajo, in nimajo večjih zadržkov, saj so se izkazale za zelo zanesljive. Občasno stranke skrbi varnost elektronskih ključavnic, vendar so prav tako varne kot mehanske. Skrbi jih tudi kaj se zgodi v primeru izpada elektrike, odgovor pa je da izpad elektrike ne vpliva na kontrole pristopa, saj imajo baterijsko napajanje. Naprava tudi pravočasno javi da je čas za menjavo baterije. Še ena skrb je lahko cena nove elektronske kontrole pristopa, saj so cene seveda nekoliko višje od klasičnih mehanskih, vendar se razlika hitro pokrije ker kasneje niso potrebni dodatni stroški vzdrževanja (izdelava dodatnih ali novih ključev, menjava celotnega sistema v primeru izgube enega ključa, menjava cilindrov v primeru obrabe, itd.).

  • Kakšen pomen ima pri protivlomnih vratih montaža?

Montaža vrat je seveda bistvenega pomena, saj gre za zelo zahteven postopek. Nestrokovno opravljena montaža ne zagotavlja, da bodo vrata opravljala svojo funkcijo, zato imamo v našem podjetju profesionalne sodelavce, ki so dobro strokovno podkovani in najprej izvedejo natančno in strokovno izmero, ki je za stranke brezplačna, nato pa poskrbijo za kvalitetno montažo vrat. Samo tako lahko zagotovimo, da se vrata ne bodo vdala poskusom raznih nepridipravov.

Obiščite ponudnika VOVKO d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.


VOVKO d.o.o.
Setnikarjeva 1, 1000 Ljubljana
T: 01 / 423 00 90, F: 01 / 257 19 20
info@vovko.si, www.vovko.si

Trgovina PE Setnikarjeva,
Setnikarjeva 1, Ljubljana
T: 01 / 423 60 15, setnikarjeva@vovko.si

Razstavni salon Setnikarjeva,
Setnikarjeva 1, Ljubljana
T: 080 30 09, salon@vovko.si

Trgovina PE Citypark,
Šmartinska cesta 152 G, Ljubljana
T: 01 / 523 35 13, F: 01 / 523 35 14,
citypark@vovko.si