Sončni dnevi, prijetne poletne temperature in čudovito prebujena narava – vse to kar kliče po druženju z družino in prijatelji, kar pa si težko predstavljamo brez piknika, kjer ne manjka dobre hrane in pijače. Če imamo vrt, si lahko privoščimo vse to in še več, seveda pa vse naštete stvari v prijetno urejenem ambientu pridejo precej bolj do izraza, z malce pravilnega planiranja in vlaganja pa lahko pridemo do sanjskega vrta, kjer vam bo vsak preživet trenutek ostal v spominu. Torej, kako si urediti sanjski vrt in kje sploh začeti? Odgovor ni tako preprost.

VRTNE KUHINJE IN POHIŠTVO ZA VRHUNSKO UDOBJE

Letne kuhinje so nepogrešljiv dodatek za vsak vrt. Vse kar potrebujete za pripravo hrane, je lahko vedno pri roki brez potrebe po konstantnem prinašanju stvari iz hiše, pohištvo je namenjeno temu, da ob ohranjanju neoporečnega videza konstantno nudi polno funkcionalnost, celotna okolica hiše in vrt pa imata posledično zelo močno zvišano uporabno vrednost.

Glede na to, da so elementi zunanje kuhinje konstantno izpostavljeni vsem mogočim vremenskim razmeram, lahko tudi pričakujemo, da bodo izdelani iz bolj trpežnih in obstojnejših materialov, saj v naših notranjih kuhinjah navsezadnje ne dežuje in ne piha veter. Kamen, beton in kovina so tako med najbolj pogostimi elementi, saj lahko uspešno kljubujejo zobu časa mnogo let, vi pa ste lahko brez skrbi. Prav zato vam dobavitelji ponujajo skoraj neomejeno personalizacijo, kjer lahko izbirate med ogromno različnimi odtenki barv, vrstami kamnin, ki so uporabljene, vse to pa seveda primerno kombinirate s keramičnimi ploščami.

Zelo priljubljen dodatek je kamin, ki omogoča pripravo hrane na odprtem ognju, lahko si omislimo pečico, vgrajen žar, dodatni zunanji hladilnik, omaro za vino ter še in še. Seveda gremo tukaj težko tudi mimo okrasnih in stoječih pip, ki jih namestimo v kuhinjski umivalnik ali pa si kar omislimo samostoječ vodnjak, ki poleg funkcionalnosti poskrbi za zaokrožen estetski videz vaše letne kuhinje, ponavadi pa se vodnjaki kombinirajo z medeninastimi pipami, ki poskrbijo za eleganten in prijeten videz.

Vrtno pohištvo lahko postavite še pod pergolo, ki vam bo odlično služila ob deževnih in prav tako sončnih dneh. Moderne pergole namreč omogočajo nastavljanje prepustnosti svetlobe, s svojim čudovitim naravnim videzom dajejo občutek miru. V primeru, da želite še tisto piko na i, pa vam močno priporočamo ureditev ambiente osvetlitve vrta in kuhinje. Na ta način boste lahko ob večernih urah dosegli izjemno prefinjen, moderen in eleganten izgled, ki izžareva stil in prijetno počutje.

VSE SKUPAJ NAJ DOPOLNI MEHKA TRAVA POD NOGAMI

Ko pomislimo na urejen vrt, nam na pamet ponavadi pade lepo pokošena in mehka zelena trava, pristrižene žive meje, lepa vrtna lopa in okrasni dodatki. Ker marsikdo za negovanje trave nima dovolj časa in energije, so travni tepihi odlična rešitev. Ker jih odlikuje preprosto vzdrževanje, čudovit videz in krasen občutek naravne mehke trave pod nogami, so vedno bolj pogosta izbira. To dopolnimo s čudovitim okrasnim grmičevjem po naši izbiri, ki lahko poleg očem prijaznega videza na vaš vrt tudi prinesejo še več zasebnosti.

Vir: Parkovno vrtnarstvo Sovdat Primož s.p.

Vir: Parkovno vrtnarstvo Sovdat Primož s.p.

Seveda za vso vrtno rastlinje težko skrbimo brez primernega orodja. Ker je govora predvsem o modernih in učinkovitih rešitvah, gremo težko mimo robotskih kosilnic. Te pametne naprave so prilagojene na vse terene, delujejo v vseh vremenskih razmerah in so narejene z namenom, da vam olajšajo življenje. Sproščanje na čudovito urejenem vrtu je tako lahko vsakodnevno opravilo. Ne pozabite še na sesalce listja, namakalne sisteme za vašo mehko travo, vse to pa lahko spravite v namensko vrtno lopo. Ta bo poleg lažje organizacije vašega orodja tudi omogočala sprostitev prostora v hiši, ki se lahko posledično porabi za ostale namene.

LUKSUZ BAZENA NA DOMAČEM VRT

Bazen je nedvomno nekaj posebnega. Ponuja neštete ure zabave, sprostitve, aktivnosti in priložnosti, da s svojimi bližnjimi preživimo mnogo lepih trenutkov in nemoteno uživamo v svojem zasebnem kosu raja. Vsekakor je velika prednost lastništva svojega bazena to, da imate na voljo zasebnost in mir, ki ju ob plavanju v prijetno hladni vodi združite v popolno poletno izkušnjo. V bazenu plavate, se razgibavate, lahko si vgradite šobe, ki ustvarijo umeten tok katerega hitrost in moč lahko kontroliramo ali pa si privoščite zgolj miren počitek na napihljivi blazini. Lahko je izjemen estetski dodatek vsakega domovanja, moderni bazeni, katerih bio dizajn posnema naravna jezera, pa so prava paša za oči.  Kar se tiče dodatnih vizualnih dodatkov, so luči ob in znotraj bazena precej pogosta izbira. Lahko se odločimo za kombinacijo talnih in stenskih luči, ki ob nočnih urah ponujajo izjemno prijeten in prefinjen ambient, ki vedno znova pričara čarobno atmosfero. To lahko združimo z raznimi masažnimi šobami, umetnimi slapovi, prhami in ostalimi dodatki, ter v zameno dobimo izjemen dodatek vsakemu domovanju.

Za tiste, ki so prostorsko bolj omejeni, je jacuzzi mogoče boljša izbira. Masažne opcije in ogrevana voda pomenijo, da ga lahko uporabljate tudi pozimi, v vsakem primeru pa se bo izkazal za vrhunec udobja in užitka. Temu dodajte še zunanjo savno, udobne in mehke zunanje ležalnike, dodatke v stilu fontan, okrasnega rastlinja ali pa ambientne osvetlitve vrta, ki bo v večernem času čarobno preobrazila vaš celoten vrt in vas in vaše goste pustila odprtih ust.

Meja ustvarjalnosti je zgolj nebo, vse vaše želje pa vam lahko skrbno izbrana selekcija mojstrov na Adut.si pomaga hitro uresničiti. Skupaj lahko poskrbimo, da iz celotnega procesa nastane prijetna izkušnja, ki vam bo močno olajšala pot do sanjskega vrta in okolice.

Ponudnike za Vrt in okolico (bazeni, jakuzzi, savne, vrtne garniture, lesena tla, letne kuhinje, žari, rastlinjaki…) poiščite na internetnem portalu www.adut.si in jim oddajte POVPRAŠEVANJE.