Pa smo spet pri ograjah. Zunanje, balkonske in stopniščne. Te čudovite kreacije, ki varujejo naša domovanja, nam dobesedno nudijo oporo in zagotavljajo zasebnost v miru našega doma, si upravičeno zaslužijo našo pozornost. Gre za izjemno pomemben element, ki nikakor ne sme biti spregledan. Ker pa imamo ponudbe na trgu skoraj neomejeno, je za bodočega kupca večji problem to, da se lahko v tej poplavi izdelkov izgubi. Zakaj? Ker imamo pač vsi različne potrebe in zahteve. Prav zato…

…NEKATERI PRISEGAJO NA EKOLOŠKI PRISTOP

Pametna in v današnjih časih tudi pravilna poteza. Vendar, kaj točno pomeni ”ekološki pristop”? S tem delno ciljamo na vrsto uporabljenega materiala, kjer gre ponavadi za les, kamen, kovino ali PVC. Delno pa s tem izrazom mislimo predvsem ekološki vpliv same proizvodnje na okolje in življenjsko dobo izdelka. V tem primeru so gabioni ograje čisti zmagovalec. Gre za zunanje ograje, sestavljene iz pletenih jeklenih košar, napolnjenih z zloženimi kamni. Najdemo jih še v obliki pregradnih kamniti ograj ali panelov, vse pa odlikuje zelo dolga življenjska doba in še ena izjemno dobrodošla lastnost… dušenje zvoka. Delujejo kot odlična naravna zvočna bariera in lahko v vaše domovanje zlahka prinesejo mir in tišino. Mikavno, kajne? Ker pa obstajajo okolju prijazne rešitve tudi za ostale materiale, hitro pridemo do naslednje ugotovitve:

VRSTA UPORABLJENEGA MATERIALA JE POMEMBNA!

Mimo tega gremo težko. Zadeva se zaplete že pri vrsti ograje. Lesena ali kovinska? Kamnita ali PVC? Na začetku se lahko omejimo na zunanje in notranje prostore, temu pa nato prilagajamo vrsto izbranega materiala.  Notranje ograje, torej stopniščne in balkonske so tako bolj pogosto iz inoxa (nerjaveče jeklo) in stekla. Pogosta izbira so seveda klasične lesene notranje ograje, ki od nekdaj navdušujejo z brezčasno lepoto lesa.

Zadeva se bolj zaplete pri zunanjih ograjah. Ker so brez premora izpostavljene nemilosti vremenskih razmer, moramo temu tudi prilagoditi vrsto materiala. Les je še vedno precej priljubljena izbira, saj lahko ob primerni obdelavi zdrži kar precej časa. Je pa potrebno, kot za vse zunanje lesene površine, tudi za zunanjo leseno ograjo lepo skrbeti in jo redno vdrževati. Tukaj se bolje izkažejo prej omenjene gabioni in pa tudi betonske ograje. Slednje sicer ne ponujajo takega estetskega presežka, lahko pa ob kvalitetni gradnji živijo in ohranjajo svoj videz še zelo dolgo časa.

Mogoče je na tej točki pametno omeniti tudi PVC ograje. Marsikoga te kaj hitro odvrnejo, sej veliko ljudi raje naravne trajnostne materiale, vendar je potrebno poudariti, da imajo moderne in kvalitetne PVC ograje dolgo življenjsko dobo in ne zahtevajo praktično nič vdrževanja. Temu lahko dodamo še nizko ceno in ugotovimo, da imamo pred seboj produkt, ki je na svoj način precej kvaliteten. Če je to za vas dovolj, presodite sami.

KAJ PA ROČNO KOVANE OGRAJE?

Brez bojazni, na njih nismo pozabili. Te čudovite ročne mojstrovine, ki zahtevajo ogromno znanja in vloženega dela, vsakič znova navdušujejo s svojim videzom. Sicer je izdelava kovane ograje precej dražja kot druge alternative, vendar se je potrebno zavedati dejstva, da imajo take ograje življenjsko dobo od 50 do 100 let. Hkrati pa so tudi izjemno odporne na fizično silo in vse ostale okoljske dejavnike. Seveda obstaja tudi možnost nakupa industrijsko predizdelanih kovinskih ograj, ki v se v obstojnosti in življenjski dobi brez problema kosajo s svojo ročno narejeno tekmico. Dejstvo pa je, da vsak lastnik ročno kovane ograje ceni njeno unikatnost kvaliteto izdelave.

Je za vsakogar? Niti približno. Nekatere bodo navduševale lesene ograje, spet drugi se bodo raje odločili za betonsko. Na voljo nam je nešteto različic in kombinacij vseh možnih materialov in tehnik, zato toplo priporočamo, da raziščete svoje opcije in se v primeru nakupa pred tem posvetujete s strokovnjaki. Tako lahko pridete do končnega izdelka, ki vam bom še mnoga leta odlično služil in vam prinašal, kar je navsezadnje najpomembnejše…dobro počutje v vašem domu.

Ponudniki vrtnih, balkonskih, dvoriščnih ograj:

PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
NERI SYSTEM d.o.o. – PVC ograje za vrtove, dvorišča, terase in balkone… www.nerisystem.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
FORTUNA TRADE d.o.o. – notranje, zunanje in balkonske kovane ograje in drsna, samonosna, krilna vrata na pogon… www.pozanimaj.se/podjetja/kljucavnicarstvo-fortuna
K IN KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
ŽIVEX – vse za zunanjo ureditev, žičnate ograje… www.zivex.si
SVET OGRAJ – inox ograje, železne ograje, dvoriščna vrata… www.svet-ograj.si
TANASE d.o.o. – vse za dvoriščna vrata… www.tanase.si
E-SPLET d.o.o. – GABIONI ograje in visoko kakovostni in estetsko dovršeni ograjni sistemi… www.ograje-gabioni.si
AMS DIZAJN – dvoriščne ograje, panelne ograje in dvoriščna vrata… www.ams-dizajn.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb… www.kljucavnicarstvo.si
SNIM, MATEJ URBANČIČ s.p. – notranje in zunanje ograje… www.snim.si