V današnjih časih, kjer smo podvrženi konstantnemu stresu in hitremu tempu vsakdanjega življenja, je varen dom, ki nam ponuja visoko mero zasebnosti in osebnega miru, vsekakor vreden zlata. Na vrtu vsaj v toplejših mesecih preživljamo veliko časa, ki ga namenimo sproščanju, hobijem ali družini. Varnost, zasebnost in mir se tako začne graditi pri vrtni ograji. Lahko bi rekli da je prva meja med vašim domovanjem in vso okolico, zato je primerno, da je le-ta narejena kvalitetno in v skladu z vsemi vašimi željami. Ker pa je na trgu kvalitetnih ponudnikov ogromno, pogosto pride do situacije, ko nismo prepričani, kaj točno naj izberemo. V sledečem prispevku bomo poskušali ta problem razjasniti in vam pomagati na poti do popolne izbire.

Izbirate lahko med vsemi možnimi vrstami materialov, med katere spadajo tudi kovine, les in PVC, te pa nadaljnje kombiniramo z različnimi letvami, polnili in glede na svoje želje prilagodimo višino ter barvo ograje.

Kovane ograje

Vsekakor jih odlikuje njihov rustikalen videz, saj ponujajo izjemo unikaten izgled, ki dopolnjuje celoten videz objekta in poskrbi za popolnoma zaokroženo estetiko celotnega zemljišča. Če smo ljubitelji ročno kovanih izdelkov, potem so dotične ograje popolna izbira. Ta način nam omogoča popolno personalizacijo, saj lahko upoštevajo vse vaše želje, kjer omejitev skoraj ni. Procesu kovanja sledi nadaljnja obdelava, kjer se ograje pocinka in nato pobarva po vaših željah ob upoštevanju najnovejših standardov kvalitete. Sicer je izdelava kovane ograje precej dražja kot druge alternative, vendar se je potrebno zavedati dejstva, da imajo take ograje življenjsko dobo od 50 do 100 let, hkrati pa so izjemno odporne na fizično silo in vse ostale okoljske dejavnike. Za vse, ki si sicer želijo kovane ograje, vendar ne želijo ročno narejene, obstaja seveda možnost nakupa ograje iz industrijsko predizdelanih elementov, vsekakor pa ta ne bo nič slabša kot ročno narejena, vsaj kar se tiče obstojnosti in življenjske dobe, to pa jo naredi odlično izbiro za katerikoli dom.

Lesene ograje

Lahko bi rekli, da lesene ograje spadajo med klasične ograje, navsezadnje so bile v določenih časih najbolj popularne in široko uporabljene. Njihov naraven videz se odlično združuje z zeleno okolico vrta in tako ustvari prijeten in pomirjujoč videz. Na voljo je v mnogih različicah, kjer izbiramo željene vrste lesa, te pa se nato naknadno obdela z različnimi površinskimi premazi in barvami. Tako obdelan les ima dolgo obstojnost, hkrati pa je mogoča montaža na različne načine. Po želji se nato odločimo za višino, širino in debelino letev, te pa se nato sestavi v poljuben vzorcu. So odlična izbira za vsakogar, ki si želi naraven in domač izgled.

PVC ograje

PVC ograje odlikuje dolga življenjska doba, hkrati pa so zaradi svoje sestave odporne na rjo, trohnenje, vpijanje vlage in ostale nezaželjene poškodbe. To lahko združimo z negorljivimi materiali, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, posledično pa dobimo izdelek, katerega popularnost konstantno narašča. Montaža je precej preprosta, možno pa jih je namestiti na že obstoječe kovinske, lesene ali kamnite konstrukcije. Dejstvo je, da so dražje od lesenih ograj, kar pa se nam sčasoma vse povrne v obliki zmanjšanje potrebe po vzdrževanju (pleskanje, premazi, brusenje itd). PVC ograje so prav tako precej okolju prijazne, saj jih lahko zmeljejo v granulat, ki se ga potem ponovno uporabi. So odlična izbira za vsakogar, ki si želi moderen in eleganten videz, saj je njihova izdelava popolnoma prilagodljiva, kjer sami določamo vbočenost, izbočenost, višino in debelino letev ter vse ostale podrobnosti.

Žičnate ograje

Tukaj govorimo predvsem o panelnih ograjah. Kot nam pove že ime, jih sestavljajo panele iz vroče pocinkane žice. Odlikuje jih ugodna cena, preprosta namestitev in precej dolgotrajna življenjska doba, saj ne zahtevajo skoraj nič vzdrževanja. Sicer ponujajo manjšo mero zasebnosti kot ostale ograje, kar pa lahko kompenziramo z lesenimi letvicami, ki se jih vstavi v panele. Na voljo so 2D in 3D panele, slednje imajo namreč izbočene ali vbočene dele, kar jih naredi očesu bolj prijetne. So efektivna in preprosta rešitev za vsak dom.

Primerno je, da tukaj omenimo še t.i. ”jeklene košare”. Gre za ograjo, ki deluje na principu košare, kjer je notranji del zapolnjen z naravnim kamenjem. Izjemno dobro zadržujejo hrup iz okolico, hkrati pa so zaradi uporabljenih materialov precej okolju prijazne. To lahko združimo z precej estetsko kombinacijo kamna in kovine, kar da popolnoma svež in moderen videz, ki bo vsakokrat osupnil mimoidoče. Je odlična rešitev za vse, ki želijo malce drugačno ograjo in popolnoma nov in svež videz, hkrati pa odlično funkcionalnost ograje, ki jo odlikuje stabilnost, trdnost ter trajnost.

Variacij vrtnih ograj je tako na voljo ogromno. Prednost vse te izbire je v popolni personalizaciji, ki omogoča, da prav vsak pride do vrtne ograje, ki služi vsem zadanim nalogam, hkrati pa nudi prijeten izgled in navsezadnje kar je najpomembnejše, dobro počutje v vašem domu.

Ponudniki vrtnih, balkonskih, dvoriščnih ograj:

PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
NERI SYSTEM d.o.o. – PVC ograje za vrtove, dvorišča, terase in balkone… www.nerisystem.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
FORTUNA TRADE d.o.o. – notranje, zunanje in balkonske kovane ograje in drsna, samonosna, krilna vrata na pogon… www.pozanimaj.se/podjetja/kljucavnicarstvo-fortuna
K IN KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
ŽIVEX – vse za zunanjo ureditev, žičnate ograje… www.zivex.si
SVET OGRAJ – inox ograje, železne ograje, dvoriščna vrata… www.svet-ograj.si
TANASE d.o.o. – vse za dvoriščna vrata… www.tanase.si
E-SPLET d.o.o. – GABIONI ograje in visoko kakovostni in estetsko dovršeni ograjni sistemi… www.ograje-gabioni.si
AMS DIZAJN – dvoriščne ograje, panelne ograje in dvoriščna vrata… www.ams-dizajn.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb… www.kljucavnicarstvo.si
SNIM, MATEJ URBANČIČ s.p. – notranje in zunanje ograje… www.snim.si