Vhodna vrata dajejo poseben pečat celemu domu, zato izberite takšen model, ki se bo ujemal s podobo vašega domovanja in vaše osebnosti. Za elegantnejši videz hiše pa se odločite za vizualno skladen model vhodnih in garažnih vrat.

Poleg stila in barve namenite posebno pozornost naslednjim pomembnim karakteristikam vrat: materialu, toplotni izolativnosti in protivlomni varnosti. Tako vhodna kot garažna vrata bodo imela daljšo življenjsko dobo, če si omislite kakovostno izvedbo in materiale, ki prenesejo vse vremenske vplive. Izdelana so lahko iz aluminija, jekla, lesa, plastičnih mas ali kombinacije različnih materialov. Katera vhodna vrata boste izbrali, pa je med drugim odvisno tudi od tega, ali izbirate vrata za stanovanje ali hišo.

Materiali

Aluminijasta vrata nudijo dobro zvočno izolacijo in so denimo lahka, a obenem čvrsta in odporna na rjavenje, zaradi česar so zelo priljubljena izbira. Podobno kot vrata iz PVC-ja ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, po drugi strani pa je njihova slabost, da na njih ne morete popraviti večjih poškodb. Več vzdrževanja zahtevajo lesena vhodna vrata, vendar je les naravni material z boljšo toplotno izolativnostjo, kot jo imajo drugi materiali.

Toplotna izolativnost

Z dobro toplotno izolativnostjo vrat lahko prihranite stroške za hlajenje in ogrevanje doma. Običajno znaša toplotna prevodnost vrat 1,4 W/m2, vendar je bolje, če je ta koeficient čim manjši — pri pasivnih hišah je na primer nižji od 1,0 W/m2. Energijske izgube preprečite tudi z dobrim tesnenjem vrat, ki naj bo dvojno ali trojno.

Protivlomna zaščita

Za večjo varnost lahko posežete po varnostnih vratih, ki nudijo dodatno zvočno in protivlomno zaščito. Certificirana protivlomna vrata imajo običajno 3-točkovno varnostno ključavnico, avtomatsko zapiranje ali čitalec prstnih odtisov. Da zares služijo svojemu namenu, pa morajo biti v prvi vrsti izdelana iz trpežnih materalov in kvalitetno montirana.

Oglejte si ponudnike:

VHODNA VRATA:

VLOM d.o.o. – protivlomna vrata…www.protivlomna-vrata.si
KOSEC TRADE – lesena in ALU vhodna vrata….www.kosec-trade.si
AB OKNA – PVC in ALU vrata…www.abokna.si
VOVKO d.o.o. – elegantna in tehnološko dovršena vhodna vrata…www.vovko.si
BO-MONT – PVC vhodna vratra…www.bomont.si
TT CENTER – protivlomna vrata…www.okna-zupancic.si
ALU-K – vhodna vrata…www.alu-k.si

GARAŽNA VRATA:

TERADOM d.o.o. – garažna vrata HORMANN…www.teradom.si
EL VIDMAR – garažna vrata HORMANN…www.elektrovidmar.si
PANELA – dvižna, stranska drsna, rolo garažna vrata…www.panela.si
PVC NAGODE – garažna vrata….www.pvcnagode.si
SUNPROTECT – rolo garažna vrata REHAU
MR&R d.o.o.- avtomatska garažna vrata izdelana po meri…www.mrvrata.si
MATJAŽ ZORMAN s.p. – garažna in industrijska vrata CRAWFORD…www.vrata-zorman.si
ELSTAR STARC MATJAŽ s.p. – garažna vrata HORMANN…www.elstar.si
BLT d.o.o. garažna vrata….www.blt.si