Sončni dnevi, prijetne poletne temperature in čudovito prebujena narava, v tem letnem času kar kličejo po druženju z družino in prijatelji, hkrati pa si to težko predstavljamo brez piknika, kjer ne manjka dobre hrane in pijače. Seveda vse naštete stvari v prijetno urejenem ambientu pridejo precej bolj do izraza, z malce pravilnega planiranja in vlaganja pa lahko pridemo do sanjskega vrta, kjer vam bo vsak preživet trenutek ostal v spominu.

Vrtne kuhinje posledično postajajo vedno bolj priljubljene, kjer s pravilno izbiro elementov zunanje kuhinje iz priprave hrane na prostem naredimo pravo doživetje. Odlikuje jih obstojnost na vse vremenske razmere, kar pomeni, da je vzdrževanje minimalno, hkrati pa s svojim praktičnim oblikovanjem zasedejo malo prostora in služijo kot kvaliteten estetski dodatek vašega vrta oz. prostora ob hiši. Ob planiranju letne kuhinje, je pametno, da razmislimo o namenu kuhinje, površini prostora, ki naj bi ga zasedala in posledično o spremenjeni funkcionalnosti zunanjega prostora. Vsekakor je kamin osrednji element cele kuhinje, kjer nam je na voljo precejšna mera personalizacije, saj se lahko odločimo za klasične kamnite kamine vsem znanih oblik ali pa se odločimo za modernejše različice, kjer kombiniramo različne materiale in oblike ter tako pridemo do osupljivih končnih rezultatov. Ponavadi s kaminom kombiniramo tudi korito, kjer mnogi mojstri ponujajo kombinacije kamina in korita, če pa nismo pristaši priprave hrane na odprtem ognju, si lahko namesto kamina seveda omislimo štedilnik in pečico.

Poleg kaminov in korit, gremo težko mimo vodnjakov. Lahko bi rekli, da so skoraj nujni za popoln izkoristek vrta, saj poleg dejstva, da so izjemno estetski in lahko njihov videz popolnoma prilagodimo videzu vrta in hiše, tudi izjemno uporabni in priročni, saj imamo vedno pri roki svežo vodo, pa naj bo za zalivanje vrta in ostala opravila okoli hiše ali pa pranje zelenjave in umivanje rok. V primeru, da ne želite klasičnega vodnjaka sredi vrta, se lahko odločite za stenski vodnjak. Te so pritrjeni na steno vašega domovanja s pomočjo gradbenega lepila, hkrati pa so zaradi tega bližje vodni napeljavi, kar ponavadi vodi v manj razkopavanja vrta za postavitev vodnjaka. Temu sledi zgolj še izbira pipe, kjer imamo na voljo skoraj neomejeno izdelkov, ponavadi pa se vodnjaki kombinirajo z medeninastimi pipami, ki poskrbijo za funkcionalnost ter eleganten in prijeten videz.

Na tej točki, bo marsikdo med vami, ki bere ta prispevek, pomislil na ključni element vsakega vrta oz. priprave hrane na vrtu… vsemogočni žar. Te vsem poznani, splošno priljubljen in izjemno praktičen element le stežka spregledamo, saj pri mnogih velja za osrednji del vsake vrtne zabave in druženja. Tehnologija na področju žarov je z razmahom sodobne kulture prehranjevanja precej napredovala, kar pomeni, da najdemo žar za prav vsak prostor, potrebo in željo. Torej, v osnovi obstajajo žar na oglje ter plinski in električni. Za vse gurmane in ljubitelje peke na žaru so poleg tega na voljo tudi keramični žari, inovativni izdelki, ki deluje kot vsestransko uporabno orodje in omogočajo vsako vrsto peke in priprave hrane, ki nam pride na misel. Odlikujejo jih izjemno dobre izolativne lastnosti, močna izdelava in napreden sistem peke. V primeru, da si želimo večjo delovno površino in predvsem žar, ki omogoča, da hkrati pripravljamo več različnih jedi, je vgradni žar pametna izbira. Je elementi, ki omogoča ogromno delovnega prostora, kjer lahko hkrati pečemo zrezke, vrtimo piščanca in sproti pripravljamo sladico… vsekakor izdelek, ki vedno upraviči svojo ceno. To nato dopolnemo še z mini shrambo, hladilnikom in dobro osvetlitvijo ter dobimo polno funkcionalno in očem prijetno kuhinjo.

Naš vrt mora biti tako prostor dobrega počutja, kjer domač ambient, udobje in pametno izbrana ter postavljena letna kuhinja poskrbijo za mnogo prijetno preživetih trenutkov, hkrati pa nam omogoča konstanten stik z naravo in okolico. Poskrbite za svoj vrt in si iz kuhanja in pečenja hrane naredite prijetno opravilo, svoje goste pa navdušite in poskrbite za nepozabljive večere.

Ponudniki LETNIH KUHINJ, VRTNIH KAMINOV…

ALU PP d.o.o. – nove dimenzije kuhanja, sestavi vrtnih letnih kuhinj po vaši meri… www.alupetric.si

FIGURA d.o.o. – letne kuhinje in vodnjaki… www.vodnjaki.com

PEČARSTVO HROVAT – letne kuhinje in vrtni kamini… www.pecarstvo-hrovat.si

KAMINI KOČEVAR – vrtni kamini… www.kamini.si

CEGRAM d.o.o. – vrtni umivalniki… www.cegram.si

MARKO POPIT s.p. – vrtna kurišča z nastavki za pečenje… www.popit.si