Dimnikarje imamo radi. Ne samo zato, ker se primemo za gumb, ko jih srečamo, temveč zaradi tega, ker nam dobesedno lahko rešijo življenje. Gre za zelo odgovoren poklic, saj so oni na koncu tisti, ki precenijo ali je naš dimnik primeren za kurjenje ali pa ga je treba sanirati. Napačna precenitev se namreč lahko zelo slabo konča.

Veliko je primerov, ko je požar uničil celotna poslopja zaradi slabega dimnika, ki že več let ni bil pregledan. Taki primeri so zelo hudi, saj cele družine izgubijo streho nad glavo. Najhuje pa je to, da se take stvari zgodijo med zimo, ko zaradi mraza zopet zakurimo našo napravo. Ker med letom ni bila vzdrževana, se zgodi najhujše.

MORAMO PREVZETI ODGOVORNOST ZA NAŠE OGREVALNE NAPRAVE

Čeprav so požari uničujoči, dejstvo ostaja, da če se požar začne zaradi nevzdrževanega dimnika, je krivda na posamezniku, saj je naša odgovornost, da skrbimo za primerno sanacijo ogrevalne naprave. In tukaj se največkrat začnejo težave, saj je veliko posameznikov, ki menijo, da to ni pomembno ali da lahko vse storijo sami.

Tisti, ki spadajo v prvo skupino, se dobesedno igrajo z ognjem. Namreč dimnik je treba pregledati vsako leto. Če tega ne storimo, nase kličemo nesrečo, saj je velika verjetnost, da bo šlo kaj narobe. Tudi, če je požar majhen, je še vedno požar. Nastane gmotna škoda, stroški, ki bistveno presegajo letni obisk dimnikarja. Torej zakaj bi se igrali z ognjem?

V drugi skupini pa so domači mojstri. Vsekakor je veliko takih, ki imajo znanje in, ki lahko učinkovito poskrbijo za ustrezno čiščenje dimnika. A naše dolgoletne izkušnje razkrijejo tudi drugo stran zgodbe. Veliko je tudi takih, ki so prepričani, da zmorejo vse sami, pa temu ni tako. Čeprav so požari redki, so v 95% posledica ravno vzdrževanja t.i. domačih mojstrov.

POLAGAMO VAM NA SRCE, DA ZA VAŠ DIMNIK POSKRBI DIMNIKAR

Z obiskom dimnikarja boste vsi mirneje spali. Poleg tega, da vam bo pregledal in očistil dimnik, boste dobili tudi potrdilo o obisku, ki je v primeru požara dokazilo za zavarovalnice. Namreč. V primeru dimniškega požara, bo zavarovalnica od vas zahtevala ravno to potrdilo. Če ga ne boste imeli, ne boste dobili zavarovalnine. Zato je to še en razlog več, da »povabite« dimnikarja na obisk in si s tem zagotovite miren spanec in seveda maksimalen užitek s svojo ogrevalno napravo.

Opozorili pa vas bi še na eno stvar. Vedno se prepričajte, da k vam pride pravi dimnikar. Imeti more koncesijo in to tudi dokazati. Le v tem primeru boste od njega dobili potrdilo za opravljeno storitev, ki je, kot smo že omenili, pomembna za dokazovanje pri zavarovalnicah.

Za konec smo prihranili še eno primer, ki lepo razloži, zakaj je redno in preventivno čiščenje dimnika nujno.

Večina avtomobilov ima »airbag«. 90% se jih nikoli ne sproži, saj ni potrebe po tem. V 10%, ko pa se, pa rešujejo življenja. Enako velja za dimnike. Zelo velika verjetnost je, da nikoli ne boste imeli požara. A zakaj bi se igrali z verjetnostjo, ko pa lahko s preventivnimi ukrepi to verjetnost praktično izničimo in s tem ne rešimo samo svoje lastnine, temveč sebe in družino.

PEČARSTVO HROVAT
Hrovat Jurij s.p., splošno pečarstvo
Grobeljska cesta 2
1234 Mengeš

01/729 11 96
031/706 009
info@pecarstvo-hrovat.si

www.pecarstvo-hrovat.si