Razvoj moderne tehnologije nam omogoča, da vedno lažje stremo h ekološki neoporečnosti, ki je združena z bolj učinkovitimi metodami. Navsezadnje je čista prihodnost in ohranjanje okolja dolžnost prav vsakega človeka na tem planetu. Moderne toplotne črpalke vsekakor spadajo v to kategorijo. Za njihovo delovanje lahko uporabimo obnovljivo energijo, poleg tega pa za razliko od starejših sistemov proizvajajo bistveno manj škodljivih emisij.

KAKO DELUJEJO TOPLOTNE ČRPALKE?

Za vse, ki razumete delovanje hladilnika, bo dovolj že dejstvo, da gre zgolj za obratni postopek. Deluje na podlagi spreminjanja temperature plina, ki je medij prenosa energije. V svoji osnovi s pomočjo kompresorja, ki se nahaja v toplotni črpalki, plinu dvignemo tlak in tako povečamo temperaturo, ki jo pobere iz okolice, ta nato potuje v kondenzator, kjer odda toploto našemu ogrevalnemu mediju. Kot posledica nastane ekspanzija, hladivo se nato ohladi in preide nazaj v v uparjalnik. Krog je tako sklenjen, ta sprememba agregatnega stanja pa poskrbi za učinkovit prenos energije. Če povzamemo: Gre predvsem za zajemanje toplote iz okolice in prenašanje le-te v vaše ogrevalne sisteme.

Ker poznamo več različnih virov energije, so temu primerno med seboj tudi razlikujejo toplotne črpalke. Tu gre predvsem za zajemanje toplote in prenašanje le-te v ogrevalne sisteme.

TRIJE TIPI ČRPALK

Kot smo omenili, jih delimo predvsem na podlagi vira zajemanja toplote. Te obsegajo vodo, zrak in zemljo. Potrebno se je zavedati, da vse toplotne črpalke zahtevajo gradbena dela določenih dimenzij. Toplotna črpalka voda-voda za svoje delovanje potrebuje dve vrtini in kot investicija ni najcenejša, a se lahko kot ostale kljub temu pohvali z dolgo življenjsko dobo, odličnimi izkoristki in nizkimi stroški delovanja. Ker deluje na podlagi zajemanja energije iz podtalnice, ki ima stalno nizko temperaturo pa lahko hkrati zagotovi konsistenco delovanja in zanesljivost.

V nekaterih pogledih ji je precej podobna toplotna črpalka zemlja-voda, saj tudi ta zahteva večja gradbena dela in dovolj prostora za delovanja, svojo energijo pa tudi pridobiva iz zemlje. Natančneje, preko dveh različnih sistemov. Prvi uporablja vertikalno sondo, ki je postavljena na globino 100-400m, kjer izkorišča toploto kamnin in zemlje v teh globjih slojih, drugi sistem pa se poslužuje toplotnih cevi. Te cevi so napolnjene s toplotnim medijem in zakopane približno 1m globoko pod zemljo. Za razliko od vertikalne sonde zahtevajo precej manj gradbenega dela, vendar so sonde malenkost bolj učinkovite.

Seveda pa nekateri živite v precej bolj mrzlih krajih kakor drugi. Ker toplotne črpalke delujejo na podlagi konsistentno nizke (vendar ne prenizke!) temperature, uporaba toplotne črpalke zrak-voda odpade za hladnejša območja, saj okoli 0°C in pa vse do -5°C večina standardnih zrak-voda preneha proizvajati energijo. Vsi, ki dejansko živite v toplejši klimi pa boste izjemno navdušeni nad tovrstno črpalko, saj v primernih pogojih ponuja izjemne energetske izkoristke in brez najmanjšega problema pokriva energetske potrebe celotnih objektov. Lahko jo namestimo v klet, kjer lahko ob neslišnem delovanju ponuja konsistenco in občutno manjše stroške.

EKOLOGIJA PRIHODNOSTI

Brez najmanjšega dvoma lahko na tej točki zatrdimo, da gre tu za ogrevalne sisteme prihodnosti. Razmerje med elektriko, ki jo porabijo za svoje delovanje in oddano toplotno energijo je čedalje večje, pri najboljših je tudi šestkratno. Ponujajo vam tudi napredno upravljanje, kjer vi kot lastnik (recimo na zimskem dopustu) preko aplikacije nadzorujete črpalko ali pa to prepustite usposobljenim strokovnjakom. Skratka, gre za zeleno tehnologijo prihodnosti. Izjemni izkoristki, bistveno manjši mesečni stroški, ki se lahko tudi prepolovijo ter konsistenca in zanesljivost delovanja so le eni od razlogov, zakaj prodaja toplotnih črpalk strmo narašča. Skupaj lahko poskrbimo za lepšo in čistejšo prihodnost, toplotne črpalke pa so tako odlična izbira.

Ponudniki toplotnih črpalk:
BAMA d.o.o. – Toplotne črpalke LG… več na www.bama.si
E2E d.o.o. – DAIKIN Altherma, kraljica toplotnih črpalk … www.e2e.si
GOMON SOLAR d.o.o. – toplotne črpalke Mitsubishi Electric… www.gomonsolar.com
ELTEH PUNGERL d.o.o. – toplotne črpalke DAIKIN… www.elteh-pungerl.si
AKM3 ALEŠ DROBEŽ s.p. – ogrevanje z toplotno črpalko… www.akm3-instalacije.si
METER – ING d.o.o. – popoln oddaljen nadzor porabe elektrike, plina, vode v vašem stanovanju… www.metering.si
BLAŽ RUTAR s.p. – montiranje in vzdrževanje ogrevalnih in vodovodnih sistemov, montaža toplotnih črpalk… GSM: 041 380 600
KNUT d.o.o. – toplotne črpalke NIBE F2120… www.knut.si
IZE d.o.o. – toplotne črpalke za sanitarno vodo…. GSM: 041 669 742
DULC d.o.o. – toplotne črpalke Viessman, brezplačno ogrevanje in prezračevanje, ter odpravljanje težav z vlago – SolarVenti… www.solarventi.si
KRONOTERM d.o.o. – varčen, sodoben in zanesljiv način ogrevanja s toplotno črpalko… www.kronoterm.com
HIŠA TOPLOTE d.o.o. – NOVO – Bivaletno ogrevanje s toplotno črpalko… www.hisatoplote.si
ELTEH SISTEMI d.o.o. – toplotne črpalke za ogrevanje in sanitarno vodo… www.eleteh.si