Zadnjih dvajset let se je tipologija hiš in obod stavb močno spreminjal. Tanke izolacije so postale debelejše in debelina nosilnega zidu se je ožala. Tlorisi tipične štiričlanske enodružinske hiše so se zmanjšali in se sedaj gibljejo med 120 in 180 m2 neto ogrevane površine. Servisni prostori in kleti se izločajo iz ogrevalne cone in jih ločimo od hiše. Garaže so postale nadstrešnice brez potreb po ogrevanju. Troslojna zasteklitev in zunanje senčenje je postal standard pri gradnji sodobne hiše. Z vgradnjo prezračevalnega sistema z vračanjem toplega zraka pa takšni objekti z lahkoto lahko dosežejo »pasivni standard« in pridobijo nepovratna sredstva Eko sklada za gradnjo hiše z letno porabo pod 15 kWh/m2 na m2 ogrevane površine letno. V sodobnih SNES hišah je izkoristek prezračevalnega sistema zelo pomemben podatek. Uporaba fosilnih goriv ni smiselna zato se za ogrevanje takšnih objektov uporabljajo sistemi z uporabo obnovljivih virov z majhnimi močmi. 

Takšne hiše se po novem imenujejo »skoraj nič energijske stavbe«. SNES javne objekte bo potrebno graditi po letu 2018 po letu 2020 pa bo vse novogradnje graditi v SNES standardu.

Uporaba biomase v takšnih hišah ni smiselna saj je energetska potreba za ogrevanje manjša kot je potreba za dogrevanje sanitarne vode. V večini takšnih hiš se izbere malo toplotno črpalko zrak/voda za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Energent je v tem primeru elektrika. Zadnje leto pa je v porasti samooskrba z električno energijo po sitemu »Netmetering«. To pomeni, da si izdelate lastno malo sončno elektrarno do moči 11 kWh in jo oddajate v omrežje v času delovanja sončne elektrarne vi pa iz omrežja jemljete elektriko za delovanje stavbe. Elektro omrežje v tem primeru deluje kot hranilnik / akumulator vaše oddane energije. Pri tem sistemu je priporočljivo izračunati letno energetsko potrebo objekta za delovanje stavbe z vsemi porabniki v hiši in jo uskladiti z močjo sončne elektrarne in pričakovane letne proizvodnje elektrike. Morebiti letni presežki vaše oddane električne energije v omrežje niso smiselni saj vam jih elektro distributer ne poračunava.

Za hiše z letno porabo pod 15 kWh/m2a’ do 10 kWh/m2a’ je uporaba toplotne črpalke za gretje v kombinaciji z vodnimi talnimi registri smiselna in hkrati ogreva tudi toplo sanitarno vodo. Za objekte, ki se približajo 10 kWh/m2a’ ali manj pa je smiselno razmišljati samo o toplotni črpalki zrak voda za pripravo tople sanitarne vode »sistem z vodenjem zraka«. Ogrevanje pa se lahko izvede z malimi elektro radiatorji ali ogrevalnimi mrežami/žicami saj je poraba zelo nizka. Večina elektrike za delovanje stavbe se proizvede s sončno elektrarno in je tako v celoti obnovljiv vir.

Takšno elektro gretje je izvedbeno zelo poceni in ima manj možnosti napak v delovanju. Pri vodnih sistemih je regulacija ventilov v razdelilnih omaricah težavna prav tako se pojavlja zrak v sistemu in določene veje ne delujejo. Pri elektro grelnih žicah večinoma ni izpadov. V primeru okvare termostata pa se ga preprosto zamenja in sistem spet deluje. Elektro grelni sistemi imajo tudi manjšo vztrajnost in lažje prilagajajo temperaturo v prostoru v kolikor je to potrebno.

Ne pozabite, da je v tako varčnih »skoraj nič energijskih hišah« kontaktna temperatura ogrevanih tal med 25 in 28 stopinjami. To povzroča občutek mrzlih tal kljub delovanju sistem ogrevanja. V teh objektih je sistem prezračevanja z vračanjem toplega zraka ključen sistem, ki vam močno dvigne kvaliteto bivanja in zdravo življenjsko okolje. Sodobni prezračevalni sistemi vam z »Entalpijskim izmenjevalcem« vračajo vlago nazaj v prostor in še izboljšajo bivalno ugodje.

V kolikor razmišljate o prenovi ali novi gradnji hiše priporočam, da se pred pričetkom del in izborom projektanta oglasite v brezplačni energetski svetovalni pisarni mreže ENSVET pod okriljem Eko sklada. Tam boste dobili napotke kako zgraditi sodobno hišo in kako lahko pridobite nepovratna sredstva Eko sklada. Več informacij na https://ensvet.ekosklad.si/pisarna/imenik.

Po prejetem nasvetu pa vam priporočam, da izberete projektanta z izkušnjami pri gradnji pasivnih hiš in skoraj nič energijskih stavb s poznavanjem orodja PHPP, ki je zahtevano za pridobitev nepovratnih sredstev pri Eko skladu.

Avtor prispevka:

Aleš B. Ivanko, arhitekt in energetski svetovalec ENSVET, ales.ivanko@cubus.si, www.cubus.si, T 01 8310 860