Zaradi slabega tesnenja oken in vrat pride do uhajanja toplega zraka iz bivalnih prostorov, energijske izgube pa lahko v mrzlih mesecih znašajo tudi do 20 ali 30 odstotkov! Toliko toplotne energije namreč uide ven skozi razpoke ob stavbnem pohištvu, zato pred začetkom sezone ogrevanja dobro zatesnite vsa okna oziroma vrata, saj boste občutno prihranili pri stroških ogrevanja.

Tesnenje obstoječih oken in vrat je poceni in relativno nezahtevno opravilo, obenem pa daje zavidljive rezultate. S kakovostno zatesnjenim in izoliranim stavbnim pohištvom ne prihranite samo pri ogrevanju doma, temveč tudi izboljšate zaščito pred vročino v poletnih mesecih, vlago, hrupom in prašnimi delci. Kako dejansko tesnijo vaša okna, lahko hitro preverite kar sami s preprostim testom. Med okno in okenski okvir vstavite list papirja, okno zaprite in če list brez težav izvlečete, je tesnenje slabo, v tem primeru je potrebna menjava tesnil.

Tesnilni materiali

Na tržišču so tesnila iz različnih materialov, na primer iz silikona, EPDM (sintetične gume), polipropilena, PVC-ja, poliuretanske pene. Najobstojnejša in energijsko najučinkovitejša so silikonska in gumijasta tesnila, medtem ko imajo denimo samolepilni trakovi krajšo življenjsko dobo in niso tako učinkoviti, vendar pa so najcenejša opcija. Silikonska tesnila in mase iz sintetične gume, vgrajena v na novo narejen utor v okvirju, so najkakovostnejša rešitev, pa tudi najtrajnejša.

V kolikor so okna ali vrata že preveč dotrajana, jih zamenjajte z novimi energijsko varčnimi modeli, saj tako prihranite precej stroškov, ki bi jih sicer zapravili za ogrevanje doma. Če zamenjava oken trenutno ni mogoča, lahko uhajanje toplote preprečite tudi na druge enostavnejše načine — poleg tesnil ob okna namestite debele zavese ali rolete, ki služijo kot dodatna izolacija. Prepihu pod zunanjimi vrati pa se izognete tako, da pod vrata pritrdite tako imenovane tesnilne krtačke, ali tja preprosto položite staro brisačo.

Oglejte si ponudbo:

ROSIL – ALEN ROŽIČ s.p. – vrhunska silikonska tesnila za zamenjavo dotrajanih tesnil za vse vrste oken in vrat…www.rosil.si
GTR-AL d.o.o. – aluminijaste maske za zaščito lesenih oken…www.gtr-al.si
IZO TERMO – IVICA VRBANAC s .p. – tesnenje lesenih, ALU in PVC oken in vrat…www.izo-termo.com