Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov, kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Pomembno pri tem je, da se vsi bodoči graditelji zavedajo novosti in če se za njih odločijo pomislijo na vse posledice, ki jih takšna gradnja nosi s seboj.

Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Ne glede na to ali gre za prenovo ali obnovo bo objekt na katerem se izvajajo gradbena dela po zaključku zagotovo precej zrakotesen. Kar je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in potrebno toda to pomeni, da je na nek način potrebno zagotoviti redno zračenje prostorov. To pa pomeni popolnoma spremeniti navade uporabnikov. Zato je že v fazi načrtovanja potrebno razmisliti kako bomo zračili prostore. Kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore to pomeni, da bomo v vsakem prostoru morali nekajkrat na dan odpreti okno. Če pa imamo vse skupaj zasnovano bolj odprto pa se veliko lažje ustvari prepih le z dvema ali tremi okni in zrak se v prostoru hitro izmenja. V kolikor so v prostoru tudi strešna okna je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, tuširanju in čiščenju odda v prostor 10l vlage dnevno. Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenja, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu.

Naslednji vidik je naravna svetloba. Potrebno je skrbno premisliti kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20% okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej prostor velik 9m2 bi moral imeti vsaj 1,8m2 okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih pogojih sposobnost za učenje poveča tudi do 15%.

Z vidika prijetnega bivanja in porabljene energije pa ne pozabimo tudi na senčenje poleti. Zunanje mrežasto senčilo zadrži nekaj čez 70% vročine poleti in preprečuje, da bi se prostori pregreli. Za zdrav spanec potrebujemo popolno temo. Pri izbiri okenskih odprtin v spalnicah in otroških soba je pomembno, da so na voljo tudi senčila, ki zagotavljajo popolno temo.

To je le nekaj izbranih tem za »zdravo prenovo«. Vsekakor vam priporočamo, da se podrobno preuči materiale, načine vgradnje pa tudi navade, ki so v družini.Za lažjo predstavo o naravni svetlobi v mansardi smo pripravili aplikacijo, ki vas ponese v virtualni svet mansard. Sprehajate se lahko po prostorih 4 različnih mansard v Sloveniji.

Naročite si brezplačna virtualna očala na spletni strani http://www.velux.si/vr in stopite v prijetne mansarde.

Katja Ličen Pajenk