114. člen Zakona o varnosti cestnega prometa veleva, da vsak lastnik vozila do 15. novembra opremi svoje prevozno sredstvo z zimsko opremo, kar vključuje namestitev ustreznih zimskih pnevmatik. V prtljažniku pa je pametno imeti tudi drugo zimsko opremo. Preverite, katero!

Zimske gume ustreznih dimenzij s profilom 3 milimetre oziroma snežne verige v prtljažniku, v kolikor nameravate obdržati letne gume, so obvezna oprema vsakega vozila v zimskem času. Vse gume morajo imeti enako velikost in sestavo, na isti osi pa isto nosilnost in enakega proizvajalca. Na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa svetujejo, da na svoja vozila namestite zimske pnevmatike, saj le-te zaradi svojih lastnosti omogočajo varnejšo in zanesljivejšo vožnjo. Opozarjajo tudi, da morajo imeti tako zimske kot letne gume globino profila najmanj 3 milimetre — v nasprotnem primeru se voznike namreč lahko kaznuje z zakonom predpisano globo.

Zimske pnevmatike imajo drugačno sestavo zmesi gume, zaradi česar se bolje obnesejo pri nizkih temperaturah; zaradi globjega profila in lamel za izpodrivanje snega pa imajo tudi boljši oprijem v primerjavi z letnimi. Med zimske pnevmatike prištevamo samo tiste z oznakami M+S ali M.S ali M&S, na kar bodite še posebno pozorni pri nakupu. Preden temperature ozračja padejo pod ledišče, preverite še hladilno tekočino v motorju avtomobila in ji dodajte sredstvo proti zmrzovanju.

Razmere na cestah so pozimi še toliko bolj nepredvidljive, zato je poleg obvezne zimske opreme pametno pravočasno poskrbeti tudi za druge zimske pripomočke, ki jih lahko shranite kar v avtomobilskem prtljažniku. Lopatka za odmetavanje snega, strgalo za led, sredstvo za odmrzovanje stekel in ključavnic v razpršilu ter ne nazadnje tople nepremočljive rokavice so nadvse uporabni pripomočki, s katerimi si močno olajšate odmetavanje snega, dnevno čiščenje vetrobranskih stekel in vzvratnih ogledal.

Ponudniki storitve:

GREGORINO WHEELS – GREGOR IHAN s.p. – prodaja pnevmatik, premontaža, centriranje, hramba…koristite POPUST in IZREŽITE Adutov KUPON….www.aluplatisca.com
AVTOSERVIS MARKO KAVČIČ s.p. – vulkanizerstvo, trgovina z rezervnimi deli… gsm: 041 732 530
AVTOSERVIS IN VULKANIZERSTVO ŠPAN, Galjevica in p.e. Vič – prodaja pnevmatik, platišč, premontaža – akcijske cene…www.as-span.si