Masažna kad je od nekdaj predstavljala razkošje, eleganco in prestiž, posledično pa so si jo lahko privoščili le bogataši. Zaradi napredka v tehnologiji, se v zadnjih časih to spreminja, saj so masažne kadi na voljo v vseh oblikah, velikostih in materialih, posledično pa so dostopne že za vsak žep. Sproščanje v vroči vodi ob prijetni masaži tako niso več le sanje, naša glavna naloga pa je, da izberemo izdelek, ki bo pokril vse naše zahteve in potrebe.

Zunanje masažne kadi so čudovit dodatek vašemu vrtu oz. zunanjosti hiše, za začetek pa je potrebno določiti kje točno bo kad stala, kje se bo nahajal filtracijski sistem ter sistem za črpanje vode. Delimo jih na fiksne in prenosne masažne kadi, vendar je prenosna masažna kad vedno bolj pogosto izbira, saj jih odlikuje kvalitetna izdelava in možnost, da jo prestavimo pod streho, če dana situacija to zahteva. Edina omejitev je bližina sistemov, ki skrbijo za vodo, to pa upoštevamo že ob samem nakupu kadi. Proizvajalci ponujajo kadi v vseh možnih oblikah, lahko pa se odločamo med okroglimi, kvadratnimi, samostoječimi, vgradnimi, ali pa med drugimi nekonvencionalnimi oblikami. Pametno je, da pred nakupom razmislimo o tem, koliko oseb bo masažno kad sploh uporabljajo in kupimo temu primerno veliko kad.

Naslednji, in za mnoge najpomembnejši aspekt masažne kadi, je kvaliteta in učinkovitost masažnih šob. Razlikujemo med zračnimi in vodnimi šobami, katerih ime že razloži način delovanja. Število le-teh se zelo razlikuje med posameznimi modeli, odločamo pa se lahko tudi med usmerjenostjo šob oz. katere dele telesa naj bi masirale, najbolj pogosta izbira pa je masaža hrbta in nog. Moč masažnega sistema dejansko ni odvisna od pritiska v ceveh, kar je pogosto zmotno prepričanje, temveč od kvalitete samega sistema in moči vodne pumpe. Vsekakor imamo na voljo veliko različnih masažnih sistemov, nabor lastnosti pa se razteza od možnosti izbire intenzivnosti masaže in vrste masaže, do intervalnega masiranja, dodatnega segrevanja vode, regulacije osvetlitve kadi, vgradnjo avdio sistema, ki deluje na podlagi brezžičnega sistema, naprednejši modeli pa ponujajo tudi razne zdravilne terapije, ki zelo pozitivno vplivajo na naše zdravje, počutje in izgled.

Nenazadnje se moramo odločiti za vrsto kontrolnih gumbov, saj lahko izbiramo med fiksno armaturno ploščo z digitalnim prikazom informacij, ali pa se zgolj odločimo za preprostejše modele, za upravljanje katerih potrebujemo zgolj dva ali tri kontrolne gumbe, izbiro tega pa popolnoma prilagodimo prej jasno začrtanim potrebam in željam.

Vzdrževanje kadi

Če želimo, da naša masažna kad svojo funkcijo nemoteno opravlja mnoga leta, ne da bi nas bilo potrebno skrbeti glede bakterijskih okužb šob, ali pa zgolj slabega delovanja le-teh, je potrebno redno čiščenje in vzdrževanje po vsaki uporabi. Novejši modeli na trgu imajo funkcijo čiščenja šob že vgrajeno, kar naredi vzdrževanje izjemno lahko, saj ga po vsaki uporabi zgolj vklopimo in pustimo, da namesto nas prečisti kad, se pa je potrebno zavedati, da večina standardnih modelov oz. kadi srednjih in nižjih rangov tega žal še nimajo. Posledično je potrebna večja mera pazljivosti pri čiščenju in in zavedanje, da bo sprotno čiščenje masažne kadi nujno opravilo, ki pa zna včasih biti zamudno, vendar na ta način zagotovimo optimalno in nemoteno delovanje še mnoga leta. Priporočamo, da se pred vsako uporabo kadi oprhate, in si tako močno zmanjšate čas, ki bi ga sicer porabili za vzdrževanje.

Ker jih lahko v današnjih časih dobimo prav v vseh oblikah in materialih, jih lahko popolnoma kombiniramo s kakršnimkoli vrtom, dvoriščem ali teraso. Narejene so iz trpežnih materialov, zunanji sloj pa je lahko iz lesa, imitacija kamna, ali pa se sami odločimo za vzorec, ki se najbolj ujema z okolico. Ker so odporne na vse vremenske razmere, lahko mirne volje in brez skrbi kad pustimo izpostavljeno zunanjim elementom, vendar vseeno priporočamo da okoli kadi oz. nad njo zgradimo streho, kar pa hkrati tudi pripomore h lažji in bolj praktični uporabi, ponavadi pa se to naredi v kombinaciji z lesenim ali kamnitim podom. Zunanja masažna kad tako nudi izjemno razkošje in ugodje, saj se lahko kadarkoli sproščamo v topli vodi ob prijetni masaži medtem ko beremo knjigo, ali pa si v dobri družbi privoščimo kozarec vina, hkrati pa je osrednji element vrta, ki čudovito zaokroži celotno podobo našega domovanja.

OGLEJTE SI ŠE NEKAJ PONUDNIKOV MASAŽNIH KADI:
–  WELLIS d.o.o. – masažni bazeni in masažne kasi… www.wellis-spas.si
–  TITRO d.o.o. – bazeni vseh vrst, Whirlpool – masažni bazeni…. www.titro.si
–   JOB plus d.o.o. – ogrevani masažni bazeni … www.jobplus.si