Senčila že dolgo ne opravljajo zgolj uporabne vloge, temveč lahko s svojim izgledom prostor olepšajo in tako popolnoma spremenijo videz vašega doma. So izjemno dobrodošel dodatek za vsak dom, pomembno pa je, da senčila izberemo na podlagi zahtev in potreb, ki se razlikujejo od doma do doma. Potrebno se je zavedati, da notranja senčila niso dobra zaščita pred vročino in jih je ključno kombinirati z zunanjimi senčili, saj se v nasprotnem primeru vročina ujame med notranje senčilo in okno ter tako dodatno segreva prostor.

Zunanja in notranja senčila se po funkciji in načinu delovanja bistveno razlikujejo, zato je primerno da se na začetku lotimo zunanjih senčil. Načeloma tukaj ni velike diverzitete produktov, saj morajo zunanja senčila v osnovi zasenčiti čimvečjo površino in prepuščati čim manj svetlobe. Princip je dokaj preprost kajne… kakšna je torej rešitev?

Večina med nas po vsej verjetnosti pozna tende oz. markize, ki so ponavadi najpogostejša oblika zunanjega senčila. Za vse tiste, ki jim ta vrsta senčila še ni znana, pa lahko povemo, da gre v osnovi za neke vrste streho, ki jo s pomočjo mehanizma odpremo oz. odvijemo in nato po želji zapremo. Odlikuje jih dejstvo, da je montaža možna na skoraj katerokoli površino, saj jih lahko pritrdimo na strop ali steno, hkrati pa s svojim praktičnim designom zavzemajo zelo malo prostora. Klasične tende se ponavadi zapirajo in odpirajo ročno, uporaba pa je precej preprosta. Večina tend tudi omogoča, da kontroliramo kot naklona, kar posledično omogoča večji izkoristek, vse to pa ponovno prilagodimo svojim željam. Načeloma razlikujemo med klasičnimi tendami, tendami za zimski vrt in kupolastimi tendami, slednje pa so v uporabi predvsem za senčenje vhodov, okenskih odprtin in izložb. Na trgu je mnogo ponudnikov različnih tend, za vse tiste, ki si želijo bolj luksuznega izdelka, pa obstajajo tende, ki se zapirajo in odpirajo preko vgrajenega motorja, ki ga nadzorujemo daljinsko. Obstaja mnogo barvnih kombinacij in odtenkov tend, kar omogoča, da si priskrbimo tako, ki dopolnjuje celostno podobo našega bivališča.

V primeru, da nismo pristaši zložljivih tend, si lahko omislimo pergolo. V osnovi gre za trdno in nepremično konstrukcijo iz lesa, aluminija ali jekla, ki ima po robovih strehe speljana vodila, na katera je vpeto naše senčilo. So odličen kompromis med pokrito in nepokrito teraso, saj lahko sproti prilagajamo količino svetlobe, njeno smer in prezračevanje, zaradi inovativnega sistema delovanja pa omogočajo neomejeno personalizacijo, poleg vsega pa nudijo izjemno estetičen dodatek vašemu domovanju. Poleg vsega jim lahko dodamo še bočne zapore, steklene drsne stene in vgrajene LED osvetlitve, kar jih naredi izjemno vsestranski produkt, ki vedno znova navdušuje s svojo funkcionalnostjo.

Ko omenjamo zunanja senčila, gremo težko mimo zunanjih rolet in žaluzij. Kot njihove notranje različice, so precej pogosta izbira kupcev, saj jih odlikuje odlična zvočna in toplota izolacija, možnost popolne zatemnitve prostora, hkrati pa ponujajo dodatno zaščito za vaše domovanje, saj imajo vgrajene zaščite proti nasilnemu dvigu rolete. Ponavadi se za izdelavo uporablja PVC, prav tako pa se lahko odločamo med roletami, ki jih dvigujemo in spuščamo ročno in roletami na elektromotor.

Zunanje žaluzije sicer delujejo na podoben princip, saj jih namestimo na zunanji del okna, razlikujejo pa se predvsem v tem, da senčijo tudi ko so okna le-ta odprta in omogočajo do 85% zatemnitev. So modernega izgleda, namešča pa se jih na poslovne zgradbe, šole ali pa domovanja, saj jih odlikuje dolga življenjska doba, moderen izgled, enostavna uporaba in enostavno vzdrževanje.

Oglejte si nekaj ponudnikov zunanjih senčil:

SISTEMI SENČIL LANGUS d.o.o. – Woundwo sečila, vrhunske kasetne markize… www.sistemi-langus.si

MIMARO d.o.o. –  rolete, žaluzije… www.mimaro.net

ROLETARSTVO KAROL ŠTUKLEK s.p. – notranje in zunanje žaluzije, senčila, lamelne zavese, roloji… www.stuklek.si

CASEM d.o.o. – montaža in servis senčil, plise zavese, rolete, roloji, žaluzije, komarniki, tende-markize… www.casem.si

LAN d.o.o. – zavese, notranja senčila, rolo, plise, lamelne zavese… www.lan-doo.si

MILMAR d.o.o. – lesene notranje žaluzije… www.zastri.si

SM SEČILA – največji izbor notranjih senčil po meri… www.sm-sencila.com

PVC MARKUS – rolete, žaluzije… www.pvc-markus.si

BKM d.o.o. – senčila, žaluzije, tende, komarniki… www.bkm.si

BERLIC d.o.o. – izdelava, dobava in montaža tend-markiz, menjava platen… www.tende-berlic.com

SENČILA KLANDER TOMAŽ s.p. – izdelava, montaža in popravila rolet, žaluzij, komarnikov, rolojev… www.sencila-klander.si

TENDE ZEUS, Brane Zdešar s.p. – tende-markize, žaluzije, rolete, lamelne in plise zavese, platna… www.tendezeus.com

AKROL TOMAŽ KOSEC s.p. – rolete, žaluzije… www.akrol.si

ROLSOS – ROBERT BRODNIK s.p. – prodaja in servis senčil… plise senčila, screen senčila… www.rolsos.si

SENČILA KOPRIVNIK – KOPRIVNIK ANDREJA s.p. – izdelava, montaža in servis žaluzij… www.koprivnik-sp.si

KALCER d.o.o. – senčila za strešna okna… www.trgovina-kalcer.si

ASMONT ANDREJ SAJOVIC s.p. – senčila, roloji, komarniki, žaluzije, polkna, pliseji… www.okna-asmont.si

PRIBA OKNA d.o.o. – rolete, žaluzije, senčila, komarniki… www.priba-okna.si

GTR-AL d.o.o. – alu polkna, roloji… www.gtr-al.si

NAITORS d.o.o. – senčila… www.naitors.si