Deveto poglavje iz strokovnega priročnika za gradnjo hiše: Montažna hiša – moj novi dom

Zdaj naša hiša že stoji in ima pokrito streho. Na vrsti je zapiranje zunanjega ovoja hiše. Pod zunanji ovoj hiše spadajo stavbno pohištvo, fasada, izolacija proti tlom in izolacija strehe.

Stavbno pohištvo
Poznamo PVC-stavbno pohištvo, to je najcenejše in najmanj kakovostno. Potem poznamo leseno, ki je več kot preizkušeno in povsem primerno za večino hiš. Za tiste vremensko bolj izpostavljene hiše pa priporočamo kombinacijo lesa in aluminija. Obstajajo še aluminijasta okna, a imajo nizke toplotnoizolativne parametre in visoko ceno.

Vrste oken: PVC, les, kombinacija les-aluminij

Ravno nasprotno so danes aluminijasta vhodna vrata med najbolj izolativnimi na trgu. Že nekaj časa ne poznamo več oken tipskih dimenzij. Hiše so vedno bolj unikatne in zahteve glede stavbnega pohištva so vedno višje, zato ima danes vsaka hiša po meri izdelana okna in vhodna vrata. Pri oknih je danes moderno, da so visoka do stropa. Treba se je zavedati, da s tem narasteta cena in tveganje za konstrukcijske težave pri oknih. Poleg tega je treba že vnaprej rešiti zaključek med stropom in oknom, kjer je špranja zaradi vgradnje. Takšna okna so pogosto predvidena pod balkoni, zato tam ni možna niti izolacija na stropu balkona niti vgradnja senčila. Druga modna muha je vogalno okno. Opozarjamo, da ne zna vsak mojster skladno vgraditi vogalnega okna, okenske police in senčila. Če se odločimo za rolete, nastane iz prej lepega vogala na koncu en ne prav lep kot. Okenska stekla se razlikujejo glede na to, koliko svetlobe prepuščajo in kakšno izolativnost imajo. Tudi okvirji imajo različno toplotno izolativnost.

Nasvet: Opažamo, da večina proizvajalcev oken angažira zunanje sodelavce za vgradnjo. Ti pa so praviloma po kakovosti dela šibkejši kot tovarniški monterji. Če se da, se poskusite dogovoriti, da vam to opravijo interni monterji.

Izolacija fasade
 V našem primeru je fasada na prvi pogled precej preprosta. Podobno kot pri zidani hiši. Hišo je treba obleči v fasado. Izolacija je lahko stiropor, volna ali naravni materiali. Odsvetujemo hidroskopične materiale, kot so lesna vlaknenka, celuloza, konoplja. Edino pluta in kokos sta naravna izolacija, ki ni hidroskopična.

Izolacija fasade: pluta je dimenzijsko stabilna in odporna proti vodi.

Pri vgradnji izolacije sta potrebna maksimalna doslednost in izogibanje t. i. purpenu. Izvedba fasade je eno od zahtevnejših opravil pri gradnji hiše. Potrebno je precej široko znanje, kar pa je pri lesenih hišah še posebno pomembno. Vsaka hiša ima več prebojev na fasadi, ki potrebujejo posebno obravnavo. Vsaka okenska polica, vsaka luč, stikalo, morda zunanji dimnik ali priklop ravne strehe na fasado. Vsak preboj na fasadi mora biti ustrezno rešen, da z leti ne nastajajo poškodbe. Tudi debelina armirnega sloja je izjemno pomembna. Sicer nastajajo poškodbe, vidijo se izolacijske plošče preko fasade, zmanjša se odpornost proti toči in skrajša se življenjska doba fasade. Tega bi se morali zavedati vsi fasaderji. Velikokrat je varčevanje z materialom odgovor na vprašanje, koliko stane kvadratni meter fasade.

Nasvet: Za izvedbo fasade Izberite le usposobljene fasaderje. Preverite njihove reference in dajte prednost tistim, ki imajo najdaljšo garancijo in več let uspešno poslujejo. Seveda so ti v začetku dražji od tistih, ki iščejo prihranke pri izbiri in uporabi materiala ter pri času izvedbe. Na dolgi rok pa so zagotovo cenejši, saj kakovostno izvedene fasade zdržijo bistveno dlje.

Izolacija ostrešja
Poplava materialov zbega arhitekte in naročnike. Pri JARISu imamo dobre izkušnje s strojno vgrajeno izolacijo. To so lesni kosmiči ali celuloza. Je pa pogoj, da je stroj za vgradnjo izolacije dovolj močan, da je monter usposobljen in da se mu ne mudi. Strojno vgrajena izolacija resnično zapolni vsak kotiček in je zato doslednejša. Poleg tega je težja in zagotavlja večjo toplotno stabilnost.

Izolacija ostrešja: strojno vgrajeni lesni kosmiči.

Nič ni narobe z mineralno volno. Pri hiši, ki porabi 100 EUR za ogrevanje na leto, ne pričakujte, da boste z izbiro izolacije vplivali več kot 10 EUR v plus ali minus. Vse drugo pa je marketinško prepričevanje. Pomembnejši sta ustrezna sestava slojev v strehi s pravilno izbiro parne ovire/zapore in dosledna izvedba. Sicer se lahko navlaži in s tem poškoduje konstrukcija, pojavi se lahko tudi plesen.

Izolacija proti tlom
Kot sem napisal že v enem prejšnjih člankov, lesene hiše ne potrebujejo izolacije pod betonsko ploščo. Zunanje stene so tako rekoč izolacija in ne tvorijo toplotnega mostu kot zidane stene. Zato se toplotna izolacija polaga samo na temeljno ploščo. Največkrat se uporablja stiropor. Kadar potrebujemo večjo izolativnost, izberemo grafitni stiropor. Volno v tlaku pritličja odsvetujemo, v višjih nadstropjih pa je zelo dobrodošla, saj dobro duši zvok.

Izolacija proti tlom: korektna izvedba z grafitnim stiroporom.

Avtor:
Boris Mihovec
JARIS d.o.o.
www.jaris.si
http://www.jaris.si/clan/izbira-izvajalca.html