VERIŽNA REAKCIJA VSE DO BALKANA

Drva in peleti so veljala za enega izmed najcenejših energentov. Njihova cena se je spreminjala glede na povpraševanje in ponudbo, a do sedaj ni bila odvisna od ekonomskih ali drugih dogajanj. Pravkar pa se dogaja največji porast cen energije v Evropi. Zgleda, da se le-ta tudi ustavil ne bo. Pričakovane so licitacije po 90 dnevni prepovedi – »Pripravimo se na izjemno visoke cene,« sporočajo slovenski trgovci.

Vse se je začelo z vojno v Ukrajini, zaradi katere Evropi manjka peleti in drva. Zakaj? Nemci so veliki proizvajalci pelet v Evropi, a je problem, da uvažajo žagovino, za proizvodnjo pelet, iz Ukrajine. Veliko evropskih držav se je zato obrnila na Bosno in Srbijo. Tako za pelete kot za drva. Sarajevo sporoča, da se je izvoz suhih drv, peletov in okroglega lesa povečal za kar 78% od prejšnjega leta. Cene so seveda šle v višave. Kot že vemo, sta Bosna in Srbija reagirale in v odziv prepovedale izvoz.

Potrebno je vedeti, da je Slovenija praktično popolnoma odvisna od uvoza iz Bosne. »V Sloveniji imamo z vidika gozdnatosti in dovoljenega poseka resda več kot dovolj lesa, da bi se lahko s tem grela vsa slovenska gospodinjstva. A država te panoge ni spodbujala, zato danes slovenski proizvajalci peletov, kolikor jih sploh še imamo, te večinoma prodajo v Italijo, mi pa jih kupujemo v tujini,« pravi Max Planinšek (direktor trgovine www.drva.info).

Pomanjkanje količin na trgu že čutijo slovenski trgovci. Med drugimi, Ingles (www.drva.info), Bioles horizont, Markur in Jože Osredkar, lastnik manjše peletarne v okolici Vrhnike, sporočajo, da uvoza ni. Lahko bi prodali tudi do dvajsetkrat več drv, pa ni zalog.

Vedeti moramo namreč, da se 50% slovenskih gospodinjstev greje na biomaso in temu moramo sedaj dodati še povpraševanje iz tujine. Če se vam je zdelo, da bo ogrevanje hiše na drva, lesene brikete in pelete to zimo najceneje, tudi to ni več nujno. Razen če imate svoja drva.

INŠPEKTORAT UGOTAVLJA

“nihče od nadziranih subjektov ne zadržuje blaga v skladiščih iz špekulativnih namenov in da je pomanjkanje posameznih energentov posledica močno povečanega povpraševanja in omejitve izvoza energentov s strani držav, v katerih imajo trgovci dobavitelje (Bosna in Hercegovina, Srbija, Madžarska).”

V teh poletnih mesecih, si uvozniki in trgovci polnijo skladišča za sezono, a je blago, že plačano in namenjeno v Slovenijo obtičalo. Drva.info ima za drva in pelete že plačan avans, a materiala enostavno ne morejo dobiti. Glede na to, da so v zadnjih nekaj letih imeli največje zaloge biomase, ocenjujemo, da je pri njihovih konkurentih še slabše. V Sloveniji, državi s 70- odstotno gozdnatostjo, smo se tako znašli v situaciji, ko smo ostali brez biomase za naša gospodinjstva.

Obiščite ponudnika INGLES d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.

INGLES d.o.o.
Proseniško 8e, 3230 Šentjur pri Celju
Telefon: 051 359 555  | 051 359 222 
drva.info@gmail.com
www.drva.info