Poleti, ko prevladuje toplejša klima in se dnevne temperature zadržujejo višje, lahko slabo zatesnjena okna in vrata pogosto spregledamo. Učinek slabega tesnenja ni takojšen, morda je sprememba ozračja in temperature v prostoru skoraj nezaznavna, kar pa ne spremeni dejstva, da slabo narejeni prehodi in vhodi nižajo kvaliteto bivanja, nam pa povzročajo dodatne stroške in skrbi. Slovenija je že nekaj časa nazaj prešla med bolj razvite države, kar pomeni da vse več pozornosti namenjamo energetski učinkovitosti in pametnemu izkoriščanju energije. Ker pa zadeva ni tako preprosta, si poglejmo na čem vsem temelji dobro energetsko varčevanje.

Stara okna in včasih tudi nova (ki so sicer slabše kvalitete), lahko druži dejstvo, da slabo tesnijo, pa najsi bo to zaradi nepravilne montaže, uporabe slabih materialov ali pa zaradi nekvalitetnih tesnil. Montaža oken in vrat je pogosto prva velika prepreka, saj je potrebno poskrbeti za pravilno vgraditev, kjer je izjemno pomembno, da je okno kvalitetno zasidrano oz. podboj trdno nameščen, kasnejša zatesnitev s ”purpenom” pa mora biti izvedena brez napak, saj lahko v nasprotnem primeru pride do prehajanja vlage v prostor in stene, kjer lahko naredimo ogromno škode, prav tako pa je toplotna prepustnost v hladnejših mesecih veliko slabša. Močno priporočamo dodatno zatesnitev z različnimi namenskimi folijami. Že sama uporaba trdnejših materialov, ki dodatno utrdijo celoten profil in kvalitetnih lepil, lahko pomeni vso razliko na svetu. Montaža je tako prvi in skoraj najpomembnejši korak, saj s pravilno izvedbo poskrbimo, da ne pride do kasnejših napak, ki se pojavijo z uporabo, njihovih posledic pa ne opazimo dokler ni prepozno.

Naslednji in najpomembnejši korak pa je seveda nanos samih tesnil. Kot nam že pove samo ime je njihova naloga tesnenje, s tem pa igrajo učinkovito vlogo pri zaščiti pred mrazom, vročino, prepihom, hrupom in prahom. Funkcija, ki jo opravljajo je tako precej vsestranska, od nas pa je odvisno, da izberemo vrsto tesnenja, ki našim potrebam najbolj ustreza. Obstajajo samolepilna in montažna tesnila, zadnje čase pa so vse bolj pogosta silikonska, ki jih odlikuje dolgotrajnost, preprosta montaža in odlične tesnilne sposobnosti. Se tudi opazno manj deformirajo, so bolj odporna na vremenske vplive, atmosfersko polucijo in kljub redni uporabi ohranjajo prožnost, barvno stabilnost in obliko. Ker do največje toplotne izgube prihaja na stikih med krilom in okvirjem, preperela tesnila svoje naloge ne bodo opravljala, zato je čas da jih zamenjamo z novimi. Če so okna stara, ali pa je zgolj menjava le-teh nemogoča zaradi takšnih in drugačnih razlogov, je dobro tesnenje dober način, da pridobimo iz njih še nekaj let uporabe. V tem primeru so vgrajena tesnila, kjer jih preprosto vstavimo v utor v oknu, ter jih zamenjamo z novimi, odlična rešitev, saj omogočajo vzdrževanje oken ali vrat (npr. barvanje), ne da bi si zraven delali dodatne stroške z nakupom novih. Montaža je preprosta, saj v okno zgolj zarežemo utore, v katere se nato vstavi predhodno izdelana tesnila. Te se lahko po želji odstrani in zamenja z novimi, kar naredi vzdrževanje oken in vrat izjemno lahko opravilo.

Dobro in kvalitetno zatesnjena okna in vrata, nam lahko prihranijo več kot 30% stroškov letno, saj je bilo večkrat dokazano, da se največ energije izgublja pri slabo narejenih oknih in vratih, ki stalno v prostor prepuščajo hladen zrak, nam pa s tem kvarijo vzdušje. Možna je zatesnitev elementov iz vseh materialov, pa naj bo to kovina, PVC, steklo ali les, silikon namreč odlikuje dejstvo, da pri montaži ni omejitev, ta poteka zelo hitro, rezultat kvalitetnih tesnil pa je opazen takoj, zato nas ne preseneča dejstvo, da postaja uporaba takih tesnil v gradbeništvu vedno bolj pogosta praksa. Dobro tesnenje stavbnega pohištva je torej večstopenjski proces, kjer je vsak korak izjemno pomemben, pa naj se gre za popravilo fasade, ki omogoča izgubljanje energije ali pa zgolj za izbiro oken in vratih iz kvalitetnih materialov, vse na koncu združi dejstvo, da brez dobrih in močnih tesnil svoje vloge te elementi ne bodo opravljali, to pa lahko rešimo z minimalnim trudom, in si tako zagotovimo domovanje, ki bo pozimi ostajalo prijetno toplo, poleti pa bilo hladno brez nepotrebnega pregrevanja. Pridružite se neštetim novim uporabnikom modernih tesnil in pustite, da vam spremenijo domovanje.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete: