Zima se počasi bliža, a dela na vrtu vam tudi v novembru ne bo zmanjkalo. Zdaj je pravi čas, da pripravimo zemljo na naslednjo rastno sezono, presajamo lahko sadno drevje in ga zaščitimo pred mrazom, zaščititi pa moramo tudi zelišča in vrtnine.

 

Sveži pridelki za zelenjavnem vrtu

Na prostem v tem času raste solata, motovilec, špinača, blitva in ohrovt. Do mraza lahko v zemlji pustimo pozno korenje, zeleno in rdečo peso. Zimsko solato pa moramo pokriti zimsko kopreno Ramda.

Svetujemo vam, da vaše vrtnine pred tem poškropite z naravnim varovalnim sredstvom, saj se pozno jeseni lahko pojavi plesen. V primeru, da bodo še naprej vztrajale višje temperature, boste lahko tudi v pozno jesenskih mesecih jedli domač motovilec, rukolo in radič. Na delu vrta, ki že počiva pa gredice prekopljemo ali prerahljamo brez obračanja in po površini potresemo organsko gnojilo, ki dolgo deluje, povrh pa potresemo še tanko plast zemlje.

 

Uredite vaš okrasni vrt

V novembru še vedno lahko sadimo trajnice, grmičke, okrasna drevesa. Zimzelene rastline, ki jih posadimo jeseni ne pozabimo zaščititi pred zimsko sušo. Še vedno lahko posadimo tudi spomladanske čebulnice, čistimo grede in jih zastiramo s kompostom. Če je trava na okrasnem vrtu višja kot 5 cm jo lahko pokosimo in z pokošeno travo zastiramo pod grmički ali pa jo odložimo na kompostni kup.

 

Sadni vrt zdaj potrebuje nekaj vaše pozornosti

Dokler zemlja ne bo zmrznila je še vedno čas za sajenje vseh vrst okrasnih rastlin in  sadnega drevja. Če sadno drevje posadimo v jeseni, pridobimo eno rastno sezono. Tako lahko sadike začnejo z rastjo spomladi takoj, ko nastanejo ugodni pogoji za rast. Drevesa in grmovnice odmetavajo listje katerega je potrebno pograbiti. V odpadlem listju, ki se ne pograbi lahko prezimijo bolezni in škodljivci. Listje lahko kompostiramo. Na debla namestimo lepljive trakove na katere se bodo ujeli škodljivci, ki se bodo spuščali po deblu proti zemlji, kjer prezimujejo. Čas je tudi za preventivno škropljenje z bakrovimi pripravki.

 

S pravilno oskrbo sadnega drevja do bogate letine

Pravilna oskrba sadnega drevja je ključna za dobro letino. V rastlinjakih Eurogarden v PE Dobrova – Lj, ki se razprostira na kar 3000 m2 prodajne površine, izberite najboljše sadno in okrasno drevje ali pa grmovnice po vašem okusu. Na voljo vam je tudi kmetijska apoteka z izdelki priznanih blagovnih znamk in podporo izkušenih svetovalcev, v PE Krško pa se nahaja tudi kotiček za analizo vina.

 

Kakovosti pripomočki za vaš vrt

Eurogarden – vrtni centri, v katerih boste lahko izbirali med bogato ponudbo drobne kmetijske mehanizacije in vrtnih strojev. Našli boste od kosilnic, rider vrtnih kosilnic ter motornih kos do vrtnih traktorjev. Poleg tega ponujamo raznovrstno ponudbo priključkov za vrtne traktorje, prekopalnike, motokultivatorje, vrtne freze in sejalnike.

Za varno delo s stroji je na voljo tudi zaščitna oprema kot so obleke, očala, rokavice, ščitniki, vizirji, slušalke in številni drugi zaščitni pripomočki. Vse za vašo varnost.

 

V Vrtnem centru Eurogarden se zavedamo varnega dela v gozdu in pomena lepo urejenega vrta in doma, zato Vam z veseljem pomagamo s koristnimi nasveti!

Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.