Če razmišljate o preurejanju vrta, je potrebno najprej temeljito premisliti kaj, kam in kdaj zasaditi. V kolikor potrebujete pomoč, se je pametno obrniti na strokovnjake. Najboljše nasvete za urejanje okolice boste dobili v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem.

 

Vse bolj je v trendu zasaditev sadnih dreves.

Se sprašujete, katera sadna drevesa so najbolj trpežna in rodovitna ter na vrtu ob družinski hiši ne bodo zasedla preveč prostora?

Izbira sadnih dreves je zelo velika, vendar se moramo pred nakupom najprej vprašati, kakšne so naše prehranske potrebe po sadju. Če si želimo imeti domače sadje samo za sprotno sezonsko porabo, je izbor drugačen, kot če si želimo pripraviti tudi ozimnico.

Sadno drevje se goji na tak način, da se različne sorte cepi na različne vrste podlag. Podlaga pa ima vpliv na velikost drevesa. Torej za manjše vrtove si izberemo sadike, ki so cepljene na tako imenovane šibke podlage. Taka drevesa bodo nižje rasti.

 

Neizkušenim domačim sadjarjem svetujemo, da si izberejo odpornejše sorte različnih  sadnih vrst.

V zadnjih letih je trend rastlin, ki poleg svoje lepote podarijo tudi užitne plodove. Taka rastlina je šmarna hrušica, ki jo lahko gojimo kot grm, majhno ali pa srednje veliko drevo. Šmarna hrušica je čudovita pomladna nevesta z obilico belih cvetov. V mesecu juniju nas obdari s sladkimi temno modrimi plodovi, jeseni pa rdeče zažarijo njeni listi. (link: htps://www.eurogarden.eu/sl/SADIKE-ZUNANJIH-RASTLIN/?filter=VRSTE-JAGODICEVJA:SMARNA-HRUSICA)

 

Polepšajte vaš vrt z okrasnimi drevesi

Ni lepšega, kot uživati na domačem vrtu, ko vse okoli nas zeleni in se bohoti v pomladno-poletnih barvah. Pred zasaditvijo novih rastlin na vaš vrt se je treba vprašati, katera okrasna drevesa so trenutno najbolj trendovska in obenem vzdržljiva za naše podnebje?

 

Popularnost še vedno pripada zimzelenim rastlinam. Med iglastimi drevesi so priljubljene in trpežne atlaške srebrne cedre ali srebrne smreke. (link: https://www.eurogarden.eu/sl/SADIKE-ZUNANJIH-RASTLIN/?filter=VRSTE-OKRASNEGA-DREVJA:IGLAVCI )

Med listopadnimi drevesi pa so še vedno najbolj zaželjeni japonski javorji.Najbolj pogosto si na domačem vrtu Slovenci posadimo japonski javor z rdečimi listi. Ob tem bodite pozorni, da ga zasadite na dovolj osončeno mesto na vrtu, da bo zažarel v vsej svoji lepoti. (link: https://www.eurogarden.eu/sl/SADIKE-ZUNANJIH-RASTLIN/?filter=VRSTE-OKRASNEGA-DREVJA:LISTAVCI )

 

Cvetlice in trajnice za živopisano popestritev na vrtu

Tudi cvetlice ne smejo manjkati na naših vrtovih, saj so prava poživitev vsakega vrta, obenem pa privabljajo čebelice in druge koristne živali. Kako se lotiti zasaditve cvetlic, trajnic, da bo naš vrt še leta zavidanja vreden?

Pred zasaditvijo je zelo priporočljivo izdelati načrt, oziroma to delo prepustiti strokovnjaku. Pomembno je seveda poznati kvaliteto tal in ostale značilnosti terena. Glede na situacijo na terenu morate prilagoditi tudi izbor rastlin.

Ko nakupujete rastline, se dobro pozanimajte, kakšna je končna velikost, oziroma kakšne so zahteve posameznih vrst. Pri tem vam lahko strokovnjaki v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem vedno pomagajo z nasveti in priporočili.

 

Če nimate nekega načrta, oziroma ideje, kako naj bi naš vrt izgledal, si v prvi vrsti izberite največja drevesa in jih posadite. Gredice okoli njih naj bodo urejene tako, da bodo tvorile neke zaključene celote.

Za pokrivanje tal na gredicah uporabite pokrivne materiale kot so sekanci, lubje ali okrasni kamni. Naravni izgled bodo pričarale rastline, ki se razraščajo v širino in tvorijo zeleni pokrov pod grmi ali drevesi. Tako si boste olajšali vzdrževanje vrta in hkrati ustvarili lep vrt.

 Strokovna pomoč je vselej zlata vredna. Kako lahko pri odločitvi o tako imenovani krajinski zasaditvi pomagajo strokovnjaki v vrtnih centrih Eurogarden?

Stranke v vrtnih centrih Eurogarden dobijo veliko koristnih informacij o rastlinah, o njihovem vzdrževanju in zasaditvi. Tudi pravilno kombiniranje glede na značilnost posameznih rastlin je pomembna informacija, ki jo bodo dobili od Eurogarden strokovnjakov. Strankam tako lahko posredujejo veliko znanja o izvedbenih rešitvah glede na dolgoletne izkušnje.

V Vrtnem centru Eurogarden se zavedamo pomena lepo urejenega vrta in doma, zato Vam z veseljem pomagamo s koristnimi nasveti!

Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.