Vrtnarji tudi v decembru ne opustijo del in razmišljanja o svojih vrtičkih. Poleg načrtovanja za naslednjo obdobje vrtnarjenja se pozimi ukvarjamo še z skrbjo za orodje in opremo, ki jo potrebujemo. Na splošno pa je seveda dela v tem času veliko manj, zato se pripravimo za naslednjo sezono. Razmislimo kaj nam  je v preteklem letu lepo rastlo in obrodilo ter katere kombinacije niso bile uspešne. Razmislimo kako lahko izboljšamo vrstenje vrtnin in kako bomo čimbolj optimalno zapolnili gredice. Pregledamo zaloge semen, iščemo novosti in načrtujemo vsa opravila, ki bodo sledila v naslednjih mesecih.

SADNI VRT

V decembru še vedno lahko sadimo sadno drevje, če le ni zemlja že zamrznjena. V tem času se lahko tudi lotimo presajanja mlajših dreves ali grmičastega jagodičevja, ki jim želimo nameniti drugo mesto v vrtu. Če taka drevesa niso rastla na stari lokaciji več kot 4-5let so možnosti, da se sadika ponovno vraste še dovolj dobre. V dnevih ko ne zmrzuje se lahko lotimo zimskega obrezovanja sadnega drevja in vinske trte. Če pa bo vreme premrzlo to opravilo prestavimo na toplejše obdobje.  Letošnje pridelke v shrambi redno spremljamo in izločamo nagnite plodove. Najboljši pogoji za shranjevanje sadja so pri 4° C  in 80% zračni vlagi. V kleti, kjer shranjujemo sadje ni priporočljivo skladiščiti tudi zelenjavo, saj sadje izloča plin etilen, ki pospešuje kaljenje zelenjave. Če dnevne temperature presegajo 6° C lahko prostore, kjer shranjujemo pridelke prezračimo. V sadovnjaku pa moramo biti predvsem pazljivi na morebitne škodljivce. Pozimi se borimo proti voluharjem, zajcem in divjadi, ki nam lahko naredijo zelo veliko škodo.  Dodatne skrbi nam povzroči težek sneg. Poskrbimo, da se na vejah ne nabere preveč snega, ki bi nam lahko lomil veje.

ZELENJAVNI VRT

Zelenjava kot so blitva, por, brstični ohrovt, motovilec,  ki jo imamo še na gredicah, bodo lažje preživela obdobja zelo nizkih temperatur, če jih v takih hladnih obdobjih nekoliko zaščitimo z zimsko kopreno ali smrekovimi vejami. Tako rastline zaščitimo pred izsuševanjem, mrazom in vetrom. Če imamo v vrtu posajeno artičoko jo sedaj še dodatno zastremo z listjem in vejevjem. V rastlinjakih in toplih gredah gojimo še solato špinačo, redkvice. Ko so dnevne in nočne temperature zelo nizke je priporočljivo tople grede dodatno izolirati z suho organsko snovjo in ponoči gredo dodatno pokriti.  V tem času lahko tudi preverimo založenost tal s hranili tako, da vzamemo vzorce tal na našem vrtu in ga odnesemo na analizo. To nam bo pomagalo v naslednjem letu pravilno dozirati količine oziroma uporabiti pravilna razmerja gnojil.
Sveža zelišča imamo lahko tudi v zimskih mesecih. Rastline dišavnic, ki jih gojimo v posodah je potrebno sedaj dodatno zaščititi. Posodo ovijemo v juto ali filc in v hladnejših obdobjih prekrijemo z zimsko kopreno ali vejami. Hladni meseci so predvsem zanimivi za lastnike ogrevanih ali pa neogrevanih rastlinjakov.  V neogrevanih rastlinjakih je v zelo hladnih obdobjih priporočljivo poskrbeti za dodatno zaščito predvsem v zelo mrzlih nočeh.

OKRASNI VRT

Okrasni vrt je lep tudi pozimi. Če pri načrtovanju in zasaditvi poskrbimo, da se rastline v vsej lepoti izkažejo v vseh letnih časih, potem nam bo narava ponudila dovolj lepih pogledov tudi v zimskem obdobju leta. Sajenje okrasnih rastlin je še vedno možno le da zemlja ne sme biti zmrznjena. Rastline, ki so nekoliko bolj občutljive na zimski mraz pa raje posadimo v spomladanski sezoni. Zimskega obrezovanja se lahko lotimo tudi že sedaj, vendar le v primeru, da temperature niso pod 0° C . Poskrbimo, da na gredicah občutljive rastline zastremo z smrekovimi vejami in listjem. Pod organsko zastirko zamrznjena plast ne bo tako globoka in tako bo manjša možnost poškodbe korenin zaradi nizkih temperatur. Če še nismo poskrbeli za zaščito vrtnic je sedaj skrajni čas, da opravimo tudi to nalogo. Okrasni vrt bo tako pripravljen na zimski počitek in nas bo znova razveselil z bujno rastjo v novi pomladi.

Preživite prijetne praznične dneve, zimski utrinki naj vam podarijo navdih in čudovite ideje za nove začetke. Iz Eurogardna vam pošiljamo iskreno voščilo z najlepšimi željami za prihajajoče novo leto!

V Vrtnem centru Eurogarden se zavedamo pomena lepo urejenega vrta in doma, zato Vam z veseljem pomagamo s koristnimi nasveti!

Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.