Dnevne temperature so v novembru lahko še vedno prijazne za dela na vrtu, noči pa so že hladne. Nočne temperature se spustijo pod ledišče, zato poskrbimo za zmrzalno občutljive rastline (oleandri, citrusi, palmovke, kakteje..) in jih umaknimo v notranje, dovolj svetle in ne pretople prostore. Vse rastline pregledamo, očistimo in po potrebi škropimo še preden jih odnesemo v notranji prostor.

 

SADNI VRT

V sadovnjaku zaključimo s pobiranjem plodov. V začetku tega meseca je čas za obiranje kakijev, ki jih vse pogosteje videvamo tudi na vrtovih v celinskem delu Slovenje in ne samo na Primorskem. Tudi pozne sorte kivija oberemo v tem času. Dokler zemlja ne bo zmrznila je še vedno čas za sajenje vseh vrst okrasnih rastlin in  sadnega drevja. Če sadno drevje posadimo v jeseni, pridobimo eno rastno sezono. Tako lahko sadike začnejo z rastjo spomladi takoj, ko nastanejo ugodni pogoji za rast. Drevesa in grmovnice odmetavajo listje katerega je potrebno pograbiti. V odpadlem listju, ki se ne pograbi lahko prezimijo bolezni in škodljivci. Listje lahko kompostiramo. Na debla namestimo lepljive trakove na katere se bodo ujeli škodljivci, ki se bodo spuščali po deblu proti zemlji, kjer prezimujejo. Čas je tudi za preventivno škropljenje z bakrovimi pripravki. Drevesa lahko pognojimo s kompostom. Kompost posujemo tudi okoli grmičkov jagodičevja. Ne pozabimo zaščititi sadna drevesa pred divjadjo in zajci.​

Če se nismo odločili za ograjo cele parcele lahko zaščitimo posamezna drevesa z žičnatimi mrežami, kartoni, smrečjem ali pa sadike obdamo s koruznico.

 

 

ZELENJAVNI VRT

V zelenjavnem vrtu pobiramo pozno zelenjavo. Korenje, peso in zeleno izpulimo iz zemlje in previdno odrežemo zelenje. Pobiramo por, zelje in ohrovt. Če kodrasti in brstični ohrovt pustimo do zmrzali, se jima bo izboljšal okus. S tuneli zaščitimo prezimne solate. Če se obetajo zelo nizke temperature čez prvi sloj folije prekrijemo še dodaten sloj z 15 cm vmesnim razmakom. Sloj zraka bo ustvaril dodatno zaščito za sadike. V prvi polovici novembra sadimo jesenske sorte česna kot je ptujski jesenski, sorta Anka. Jeseni lahko sadimo tudi spomladanske sorte česna.

November je čas za izdelavo visoke grede, ki jo bomo uporabljali v naslednji sezoni. Zaščitimo rastline, ki so občutljive na mraz. Rastline, ki imajo pokončno rast povežemo, da jih sneg ne bo poškodoval.

OKRASNI VRT

V novembru še vedno lahko sadimo trajnice, grmičke, okrasna drevesa. Zimzelene rastline, ki jih posadimo jeseni ne pozabimo zaščititi pred zimsko sušo. Še vedno lahko posadimo tudi spomladanske čebulnice, čistimo grede in jih zastiramo s kompostom. Če je trava na okrasnem vrtu višja kot 5 cm jo lahko pokosimo in z pokošeno travo zastiramo pod grmički ali pa jo odložimo na kompostni kup.

 

 

Tudi ribnik pripravimo na zimo. Na prezimno mesto prenesemo vodne rastline, ki ne prenesejo zmrzali. Redno odstranjujemo listje, ki se nabira na vodni površini in potone na dno. Ko bo vodna gladina začela zamrzovati, v ribnik položimo žogo, ki bo skrbela, da bo ves čas del gladine nezmrznjen. Tako bomo omogočili, da bo v vodo iz zraka prehajal kisik in se ribe ter druge vodne živali preko zime ne bodo zadušile.

Prijetno poletje in veliko užitkov na vašem vrtu vam želi Vrtni center Eurogarden.

V Vrtnem centru Eurogarden se zavedamo pomena lepo urejenega vrta in doma, zato Vam z veseljem pomagamo s koristnimi nasveti!

Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.