Vrtnarjev niti prazniki ne odvrnejo od razmišljanja o vrtičkih. To je čas načrtovanja za naslednje obdobje, zima pa je tudi čas, ko se lahko posvetimo vzdrževanju orodja in opreme. Decembra lahko razmislimo, kaj je v preteklem letu lepo res dobro uspevalo in kje nam je šlo narobe, razmislimo lahko izboljšavah in širitvah. Kratki dnevi kar kličejo k urejanju zaloge semen, iskanju novosti in oblikovanju načrtov.

Ob tem vam lahko v pomoč tudi naš setveni koledar, ki ga lahko brezplačno dobite na blagajnah naših vrtnih centrov Eurogarden. Na rotar.si pa lahko prav zdaj pobrskate za napravami in orodjem, ki ga boste potrebovali v sezoni, ki prihaja.

 

SADNI VRT

Če zemlja še ni zamrznila, je to še vedno čas, ko lahko sadimo sadno drevje in presajamo manjša drevesa ali grmičasto jagodičevje. Če drevo ni rastlo na stari lokaciji več kot 4 do 5 let, so možnosti, da se sadika ponovno vraste, še dovolj dobre. V dnevih, ko ne zmrzuje, se lahko lotimo zimskega obrezovanja sadnega drevja in vinske trte. Če je vreme premrzlo, pa to opravilo prestavimo na toplejše obdobje. Posvetiti se je treba tudi pridelkom v shrambi, redno jih je treba pregledovati in izločati nagnite plodove. Najboljši pogoji za shranjevanje sadja so pri 4°C  in 80 % zračni vlagi. V kleti, kjer shranjujemo sadje, ni priporočljivo skladiščiti tudi zelenjave, saj sadje izloča plin etilen, ki pospešuje kaljenje zelenjave. Če dnevne temperature presegajo 6°C, lahko prostore, kjer shranjujemo pridelke, prezračimo. V sadovnjaku pa moramo biti predvsem pazljivi na morebitne škodljivce. Pozimi se borimo proti voluharjem, zajcem in divjadi, ki nam lahko naredijo zelo veliko škodo (https://www.rotar.si/sl/iskalnik/?isci=VOLUHAR&kats=0). Dodatne skrbi nam povzroči težek sneg. Poskrbimo, da se na vejah ne nabere preveč snega, ki bi nam lahko lomil veje.

 

ZELENJAVNI VRT

Blitva, por, brstični ohrovt, motovilec bodo lažje preživeli obdobja zelo nizkih temperatur, če jih nekoliko zaščitimo z zimsko kopreno (https://www.rotar.si/sl/OPREMA-ZA-VRT-DOM/KOPRENA-PREKRIVALO-LETNO-16x5m18gr/) ali smrekovimi vejami. Tako rastline zaščitimo pred izsuševanjem, mrazom in vetrom. Če imamo na vrtu posajeno artičoko, jo zastrimo z listjem in vejevjem. V rastlinjakih in toplih gredah gojimo še solato, špinačo, redkvice. Ko so dnevne in nočne temperature zelo nizke, je priporočljivo tople grede dodatno izolirati s suho organsko snovjo in ponoči gredo dodatno pokriti. V tem času lahko tudi preverimo založenost tal s hranili –  vzamemo vzorce tal na vrtu in jih odnesemo na analizo. To nam bo pomagalo v naslednjem letu pravilno odmerjati gnojila.
Sveža zelišča lahko gojimo tudi v zimskih mesecih. Rastline dišavnic, ki jih gojimo v posodah, je treba dodatno zaščititi. Posodo ovijemo v juto ali filc in v hladnejših obdobjih prekrijemo z zimsko kopreno ali vejami. Hladni meseci so predvsem zanimivi za lastnike ogrevanih ali pa neogrevanih rastlinjakov. V neogrevanih rastlinjakih je v zelo hladnih obdobjih priporočljivo poskrbeti za dodatno zaščito predvsem v zelo mrzlih nočeh.

 

OKRASNI VRT

Okrasni vrt je lep tudi pozimi. Če pri načrtovanju in zasaditvi poskrbimo, da se rastline v vsej lepoti izkažejo v vseh letnih časih, potem nam bo narava ponudila dovolj lepih pogledov tudi v zimskem obdobju leta. Sajenje okrasnih rastlin je še vedno možno, le da zemlja ne sme biti zmrznjena. Rastline, ki so nekoliko bolj občutljive na zimski mraz, pa raje posadimo v spomladanski sezoni. Zimskega obrezovanja se lahko lotimo tudi že sedaj, vendar le v primeru, da temperature niso pod 0°C . Poskrbimo, da na gredicah občutljive rastline zastremo s smrekovimi vejami in listjem. Pod organsko zastirko zamrznjena plast ne bo tako globoka in tako bo manjša možnost poškodbe korenin zaradi nizkih temperatur. Če še nismo poskrbeli za zaščito vrtnic, je sedaj skrajni čas, da opravimo tudi to nalogo.

Uživajte ob pogledu na lepo naravo tudi v teh prazničnih dneh.
Naj bo leto, ki prihaja, leto obilja, leto bujnih cvetov v nešteto odtenkih ter leto navdiha in optimizma.
Srečno 2021 iz Eurogardna!

V vrtnem centru Eurogarden,
Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.
Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.