Za nami so prazniki, ki smo ga preživeli predvsem v družbi najdražjih, a zdaj se delo spet lahko prične. Izjema niso niti naši vrtovi, kljub temu, da so tla morda zmrznjena in zasnežena. Dnevi se namreč daljšajo in prinašajo novo pričakovanje pomladi.

Se še niste lotili načrtovanja za novo rastno sezono? Potem je čas, da se potrudimo to storiti v tem mirnem zimskem mesecu. Pomembno je, da si izdelamo plan zasaditve in pri tem upoštevamo pravila in naravne zakonitosti vrtnin. V kolobar vključimo tudi rastline za zeleno gnojenje. Preglejte zalogo semen in naredite test kaljivosti pri starejših semenih. Tako boste lažje načrtovali nakupe novih semen.

Letos lahko naredite korak naprej, saj je samooskrba postala že zelo pomembna. V januarju izkoristite proste dneve za gradnjo novih visokih gred in pokritih hladnih ali toplih gred. Odločite za lahko za nakup že izdelanih gred in jih samo postavite in pripravite za sezono. Postavimo jih na zaščitena sončna mesta. Zahvaljujoč ugodnejšim pogojem v zaščitenih gredah je možna pridelava zgodnje zelenjave in pa podaljšanje sezone pridelave vrtnin za domačo rabo.

SADNI VRT

Čeprav je januar, naloge v sadovnjaku ne počivajo. Lotimo se lahko različnih del, a pri tem moramo upoštevati vremenske razmere. Obrezovanje sadnega drevja je v teme mesecu že možno, če temperature oziroma vremenski pogoji to dopuščajo. Z obrezovanjem tudi odstranimo sadne mumije, ki so lahko vir okužb za naslednje leto. Preverimo in po potrebi zrahljamo vezi s katerimi imamo privezane sadike.

Ker je škoda na sadnem drevju, ki nam jo pozimi naredi divjad in voluhar lahko zelo velika, je nujno poskrbeti za zaščito dreves.

Januar je tudi čas za rezanje cepičev. Narežemo pravilno dozorele cepiče, zavijemo v časopisni papir in folijo ter shranimo do aprila na hladnem.

ZELENJAVNI VRT

Kaj bo letos rastlo na našem vrtu? Ohrovt, blitva, brstični ohrovt, motovilec, por, repa in rumena koleraba so znane kot trdožive vrtnine, ki v tem času še lahko zdržijo na vrtu. V rastlinjakih in toplih gredah gojimo še solato, endivijo, radič špinačo, peteršilj, kitajsko zelje, redkvice.

Če bo zemlja dovolj odmrznjena konec meseca zamudniki posadimo česen.

Tisti ki imajo ogrevan rastlinjak ali dovolj svetlo mesto v notranjih prostorih se konec meseca lahko lotijo setve paprike in jajčevca, ki imata daljšo rastno dobo. Za kalitev so potrebne temperature od 20 do 25 °C, kasneje pa so lahko temperature nekoliko nižje.

OKRASNI VRT IN SOBNE LONČNICE

Zimzelene rastline je potrebno obvarovati pred izsušitvijo. Kombinacija sonca in zelo nizkih temperatur povzroči, da se zimzelene rastline izsušijo do te mere, da lahko propadejo. Izkoristimo višje temperature in rastline zalijte.

Tudi v okrasnem vrtu se lahko v dnevih ko ne zmrzuje lotimo obrezovanja nekaterih lesnatih okrasnih vzpenjalk, grmovnic in drevja.

Če želimo imeti cvetove od decembra do februarja je si na vrtu posadimo nepozebnik in dehteča brogovita. Obe grmovnici odpirata cvetove pozimi takoj, ko so temperature ustrezne. Včasih dišeči nepozebnik zacveti tudi takrat, ko imamo na vrtu še vedno belo snežno preprogo a dovolj visoke temperature. Dehteča brogovita je letos pohitela in na nekaterih legah zacvetela v novembru

SOBNE LONČNICE

Pri oskrbi rastlin, ki jih gojimo v lončkih je eden najbolj pomembnih ukrepov ravno pravilno zalivanje. Natančnega doziranja ni mogoče napisati posplošeno, vendar pri tem opravilu predvsem pazimo, da rastlin ne zalijemo preveč. V povprečju rastline zalivamo 2 do 3 krat mesečno. Le redke sobne lončnice potrebujejo bolj pogosto dodajanje vode. Pogostost zalivanja je seveda tudi pogojena z temperaturami in zračno vlažnostjo, ki jih imamo v stanovanju. Prepogosto po malem zalivane rastline največkrat propadejo zaradi gnitja korenin. Cvetoče rastline lahko ob tem še dognojite.

Vlago sobnim rastlinam zagotovite tudi tako, da jih združite v skupine ter jih večkrat dnevno pršite s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo.

Na sobnih rastlinah pa tudi na tistih, ki jih v notranjih prostorih hranimo le v zimskih mesecih, se zaradi suhega zraka radi pojavijo rastlinski škodljivci. Pogoste so na primer listne uši. Da jih boste hitreje opazili, lahko med sobne rastline postavite majhne rumene lepljive ploščice. Takoj ko jih zaznate, pa uši zatrete z ekološkim insekticidom na osnovi naravnega piretrina.

Bodite pozorni na morebitne pršice

V toplih in suhih prostorih se rade pojavijo tudi pršice. Prvi znak je spremenjena barva listov; ti postajajo neenakomerno zeleni ali rumeni. Če si boste s povečevalnim steklom ogledali spodnjo stran listov, boste videli množico rjavkastih drobnih živalic, ki se premikajo po površini. Ker lahko ta škodljivec rastlino popolnoma uniči, še pravočasno ukrepajte z ekološkim pripravkom na osnovi kalijevih soli.

Eurogarden vam želi veliko lepih pričakovanj in trenutkov v tem mirnem zimskem mesecu.

V vrtnem centru Eurogarden,
Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.
Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.