Dvanajsto poglavje iz strokovnega priročnika za gradnjo hiše: Montažna hiša – moj novi dom

 

Že v enem prejšnjih člankov smo pisali, da se na hiši zvrsti več kot 50 različnih izvajalcev. Koordinacija izvajalcev in podajanje jasnih navodil za izvedbo sta pomembna dejavnika pri tem, kakšna bo hiša na koncu in koliko bo draga.

 

Tlaki

Največkrat dajemo v tlake pritličja dvajset centimetrov izolacije in v tlake v nadstropjih deset centimetrov. V kleti se debelina nekoliko spremeni glede na to, ali je ogrevana ali ne. Nato sledi polaganje cevi za talno ogrevanje. Tudi tukaj je vrsta prodajnih teorij o tem, katera cev, katera sistemska plošča je najboljša. Stroški ogrevanja v pasivni hiši so sto evrov na leto, zato ne pričakujte opaznih prihrankov zaradi izbire vrste talnega gretja. Pomembni sta samo kakovost izbranih cevi in sistemska garancija.

Slika 1. Dosledno položena talna izolacija.

Slika 1. Dosledno položena talna izolacija.

Sledijo tlaki. Najcenejši in povsem zadostni so običajni betonski tlaki. Pomembni so ustrezna debelina, armiranje in dodatek plastifikatorja za talno gretje. Zoprna faza je sušenje tlakov, saj si lahko nakopljemo težave s parketom, če ni zadosti suh pred začetkom polaganja. Keramika manjšega formata ni tako občutljiva in jo lahko polagamo že po enem tednu, keramika velikega formata pa enako zahteva določeno suhost tlakov.

Poiščite ponudnike-izvajalce tlakov na portalu www.adut.si.

 

Zapiranje sten in stropov

Praviloma so stene in stropi v montažnih hišah zaprti z mavčnokartonskimi ali mavčnovlaknenimi ploščami. Vedeti moramo, da se krčijo in raztezajo že betonske konstrukcije, kaj šele lesene. In v večini primerov nastajajo razno razne razpoke na beležu. Dokler gre za lasaste razpoke, so dovoljene. Večinoma pa se pojavijo večje, lahko na površini ali v vogalih. Temu se v JARISu izognemo s pravilno sestavo konstrukcije, z uporabo pravih materialov in dosledno izvedbo. Seveda je takšna izvedba na koncu za nekaj tisoč evrov dražja.

Pri beljenju se še kako pozna, kako dober mojster je opravljal slikopleskarska dela. Najprej tehnično, da je izbral prave materiale in jih pravilno vgradil, mislim predvsem bandažiranje in kitanje. Potem je še estetski vidik, kakšne zaključke je naredil v vogalih, kotih, na oknih, pri parketu, keramiki …, kako natančno je izvedel brušenje sten in kako natančno je belil. Razpon cen med poceni in dobro je lahko tudi petdeset odstotkov.

Slika 2. Razpoke na stikih mavčnokartonskih plošč.

Slika 2. Razpoke na stikih mavčnokartonskih plošč.

Poiščite ponudnike-izvajalce sten in stropov na portalu www.adut.si.

 

Izvedba kopalnic

V kopalnicah je najbolj pomembna izvedba hidroizolacije. Še posebno v današnjih časih, ko so tako popularni »walk in«, pohodni tuši. Spoznal sem veliko mojstrov keramičarjev in prav vsi znajo zaračunati izvedbo hidroizolacije. Zelo malo pa je takšnih, ki jo znajo izvesti korektno in dosledno. Že v osnovi mora biti tlak v kopalnici nižji in nameščen mora biti talni sifon. Hidroizolacija mora biti narejena tudi preko vratne prepire, stik stena/tla mora biti obdelan s posebnim trakom in vsak preboj v tleh mora biti dosledno obdelan.

ARHIKER d.o.o.

ARHIKER d.o.o.

 

Polaganje keramike je kombinacija estetike in tehnike. Dober mojster bo izbral pravo lepilo, imel bo primerno orodje, znal bo izničiti tovarniške napake na keramiki, obvladal bo fugiranje in silikon. Žal je malo takšnih in prav zato cena niha tudi za petdeset odstotkov, kot sem zapisal v enem prejšnjih člankov.

Slika 3. Kopalnica v zaključni fazi izvedbe.

Slika 3. Kopalnica v zaključni fazi izvedbe.

Za keramičarjem je na vrsti še inštalater strojnih inštalacij, ki zmontira sanitarno keramiko in mešalne baterije.

Poiščite ponudnike-izvajalce kopalnic na portalu www.adut.si.

 

Parket

Pravilno je, da se v hiši najprej opravi slikopleskarska dela, nato se izgotovi kopalnice in zaključi keramičarska dela, potem se začne polagati parket. Pri tem mojstri pogosto naredijo zmešnjavo in neuko stranko vodijo po svoje, glede na to, koliko so oziroma niso zasedeni. Tako rekoč vse sodobne hiše imajo talno ogrevanje, zato je treba najprej ustrezno presušiti tlake. Obvezni so t. i. protokoli za sušenje tlakov, kar v praksi pomeni, da je treba po korakih povečevati temperaturo v tlaku in jo po določenem času tudi po korakih zniževati. Vedeti je treba, da za talno ogrevanje ni primeren vsak parket. Zato izbirajte med večslojno lepljenimi, ki imajo večjo sposobnost krčenja in raztezanja. Naše izkušnje so, da je najmanj stresno prepustiti izvedbo parketarskih del trgovcu, ki je parket prodal. V tem primeru se dogovarjamo z eno osebo o dobavi, rokih izvedbe, sušenju tlakov, dostavi parketa, raznosu parketa po prostorih, kakovosti izvedenih del, morebitnih reklamacijah in plačilu. Alpod, denimo, ima pri nas največjo ponudbo in ustaljeno prakso s svojimi podizvajalci, zato z njimi radi sodelujemo.

Slika 4. Gotovi trislojni parket, belo oljen hrast.

Slika 4. Gotovi trislojni parket, belo oljen hrast.

Poiščite ponudnike-izvajalce parketa na portalu www.adut.si.

 

Notranja vrata

Za parketom pridejo na vrsto notranja vrata in stopnice. Za notranja vrata se nam zdi, da niso nič posebnega. Morda res, dokler ne pridemo na kakšen sejem. Potem opazimo, da je tudi pri vratih kar precej razlike med poceni in dobrimi. Ali je pravi furnir ali vinil ali laminat ali pa so morda vrata barvana. Ali je sredica iz iverokala ali iz kartona. So panti vidni ali skriti. So ključavnice magnetne ali vzmetne … Danes je večina masovnih slovenskih proizvajalcev notranjih vrat zaprla svoja vrata. Ostala sta Lip Bled za tiste manj zahtevne in po moji presoji butični Les Tur za najbolj zahtevne.

Slika 5. Trije različni tipi notranjih vrat; steklena, barvana, laminatna.

Slika 5. Trije različni tipi notranjih vrat; steklena, barvana, laminatna.

Poiščite ponudnike-izvajalce notranjih vrat na portalu www.adut.si.

 

Stopnice

Že od nekdaj so imele lesene hiše lesene stopnice. Te so postale z leti, ko je napredovala tehnologija CNC, modni dodatek vsake lesene hiše. Sprva je bil resen ponudnik samo eden, danes pa jih je precej. Izbirate lahko med odprtimi, zaprtimi, enoramnimi, večravnimi, zavitimi, okroglimi, samonosnimi, konzolnimi …

Mizarstvo Cestnk, Matej Dolinar s.p.

Mizarstvo Cestnk, Matej Dolinar s.p.

Danes je precej pogosta izvedba, da se naredi ogrodje iz smrekovega lesa, nastopne plošče pa iz parketa. Tako imate po vsej hiši enako strukturo lesa. Še ena izvedba je s kovinsko nosilno konstrukcijo in masivnimi lesenimi nastopnimi ploščami. Tudi iz pleksi stekla sem jih že videl. Slišal pa sem ideje o betonskih stopnicah v leseni hiši in jih tudi hitro preslišal.

Slika 6. Primer konzolnih notranjih stopnic.

Slika 6. Primer konzolnih notranjih stopnic.

Poiščite ponudnike-izvajalce stopnic na portalu www.adut.si.

Avtor:
Boris Mihovec
JARIS d.o.o.

Obiščite ponudnike na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.