Ogenj je že od nekdaj središče doma in je vedno bolj pogost element novogradenj in obnov hiš ali stanovanj. Kaj vse morate vedeti preden se odločite za umestitev kamina v vaš družinski prostor?

  1. Katera od treh vrst kamina ali peči vam je najbolj všeč/najbolj odgovarja?

Poznamo kaminske peči, tipske oz. sistemske kamine in vgradne kamine.

Samostoječe ali prostostoječe kaminske peči so končni izdelek in omogočajo najmanj možnosti za oblikovanje. Na voljo imamo pestro izbiro različnih peči različnih proizvajalcev. So cenovno najbolj dostopne in hitro vgrajene – potreben je priklop na dimno tuljavo ter dovod zraka in s tem je peč pripravljena za uporabo.

Tipski kamini IMAG so kamini “na ključ”, sestav kaminskega vložka in obloge, oblika kamina je določena. Sistemski kamini Brunner omogočajo nekaj možnosti za oblikovanje, saj je končna obdelava obloge v vaših rokah – lahko ostane iz termobetona z videzom vidnega betona ali pa se izvede oplesk, lepljenje kamna ali keramike ipd. Na voljo je veliko različnih oblik ter konceptov tipskih kaminov – od kaminov za vzdušje do akumulacijskih kaminov . Tako vrsto kamina lahko sestavite tudi sami ali pa to delo prevzame strokovna ekipa monterjev.

Osnova novodobnega kamina je kaminski vložek, ki ga obzidamo z različnimi kaminskimi oblogami. In zato so zadnja vrsta kamina o katerih govorimo vgradni kamini, kjer imamo popolnima proste roke glede oblike kaminske obloge in zato taka vrsta kamina nudi največ možnosti za oblikovanje in uresničenje individualnih želja. Pri izvedbi končnega videza kamina lahko izbirate oblogo do stropa ali znižano oblogo, oblogo z nišami, organsko obliko ipd. Za izvedbo vgradnega kamina priporočamo zaupanje dela strokovni ekipi monterjev.

  1. Kakšna so vaša pričakovanja od kamina oz. kako / za kakšen namen boste uporabljali vaš kamin?

Odgovor na to vprašanje določa izbiro ustreznega kaminskega vložka oz. peči ter primerno kaminsko oblogo. Vaš novi kamin ima lahko ambietalno vlogo in s prasketanjem ognja ustvari posebno vzdušje v prostoru in poskrbi za dogrevanje v prehodnih obobjih ali pa se uporabi kot samostojen vir ogrevanja.

Če razmišljate o načinu gretja vode potem je toplovodni vložek prava izbira za vas. Tak način ogrevanja pomeni začetek samooskrbe. S toplovodnimi vložki lahko za proizvodnjo energije v obliki tople vode uporabite ogenj in s tem prihranite denar. Izbirate lahko med konceptom ogrevanja s fiksnim ali variabilnim izmenjevalcem. Pri variabilnem delu kotla lahko izbirate med možnostjo ogrevanja dimovodnih kanalov ali vode.

Če si želite ogrevalno napravo v domu, lahko izbirate med akumulacijsko ali toplozračno zasnovo kamina, odvisno od željenega učinka, pogostosti kurjenja in velikosti prostora, ki je namenjen vašemu kaminu.

  1. Kje bo vaš kamin umeščen ter kakšna bo njegova zasteklitev?

Sama pozicija v prostoru pogosto sama narekuje in določa obliko zasteklitve (ravna, kotna, tristranska, tunelska). Prav tako so na voljo različni formati zasteklitev, od klasičnih, bolj kvadratnih oblik do sodobnejših, bolj podolgovatih oblik zasteklitve. Nenazadnje pa izbirate tudi način odpiranje vratc vašega kamina, in sicer dvižno ali krilno odpiranje. Naj dodamo, da imajo vsaka vratca z dvižnim sistemom tudi omogočen dostop za čiščenje, običajno z možnostjo krilnega ali navzgor priprtega odpiranja stekla.

  1. Kakšen bo videz vašega kamina?

Priporočljivo je vedeti tudi, kakšen bi bil vaš končni videz kamina, saj to lahko in pogosto vpliva na izbiro materiala kaminske obloge. Pri tem imamo v mislih predvsem na možnosti kot so: oplesk obloge, kamen, keramika, mizarska obloga, pločevina ipd.

Celoten članek je na : https://www.imag.si/kaj-morate-vedeti-pred-izbiro-kamina/

Za tem, ko so vam znani odgovori na zastavljena vprašanja sledi izbira vaše samostoječe peči, tipskega ali vgradnega kamina – za izbiro poklikajte po naši spletni strani oz. nas pokličite na 051 635 635 ali nam pišite. V primeru dodatnih vprašanj pa vam seveda z veseljem ostajamo na voljo.

Vabljeni na posvet! Ekipa Imag ambient

Obiščite ponudnika Kamini IMAG AMBIENTI na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.

 

Kamini IMAG AMBIENT
Litostrojska Cesta 40
1000 Ljubljana
051 635 635
www.imag.si