Vprašanje: Marinka Užmah, Maribor

V vaši prilogi sem našla že veliko nasvetov glede vzdrževanja in gradnje domov. Sedaj pa sem se pred težavo znašla tudi sama. Na morju smo za daljše obdobje najeli stanovanje, problem pa so okna. Imajo le navadna stekla, ki še termopanska niso, o kakšnih tesnilih ni ne duha ne sluha, tako da piha vsepovsod. Le vrata na balkon imajo dvojno steklo (le dvojno in ne termopansko). Kakšno rešitev priporočate, da bi vsaj približno izboljšali toplotne karakteristike stavbnega pohištva, še posebno, ker bomo v objektu bivali tudi pozimi?

Odgovor: Moj dom (strokovno svetovanje Alen Rožič, Rosil)

Gremo kar po vrsti. V okviru starih ali novih oken je treba vgraditi tesnila iz silikonske gume, da  na tak način zatesnimo prepire. Zmanjšamo toplotne izgube in hkrati zaščitimo prostor pred vročino in vlago ter tudi hrupom in prahom. Glede na to, da ima gospa Marinka lesena okna brez vseh tesnil je nujna vgradnja tesnil. Te je treba vgraditi različno glede na tip okna (enojno in enojno z izolacijskim ali termopanskim steklom, vezano okno, dvojno škatlasto okno), prav tako pa je smiselno vgraditi tudi tesnila kot zaščito pred dežjem na odkapne letve. Silikonska tesnila,  ki so kot taka edina dovolj kvalitetna, je treba vgraditi v vrezan utor, ki se ga praviloma vreže v notranjo brazdo okenskega okvirja.
Utor se izdela s posebnim ročnim električnim rezkalnikom, ki ima rezkar s premerom 3 mm. Rezkalnik ima posebna vodila, globina utora pa mora biti 6 mm. Delo poteka hitro, odsesavanje lesenih delcev pa dosežemo s priključitvijo na gospodinjski sesalnik, tako da prostora ne bomo obremenili s prahom.
Ustrezno dimenzijo tesnila ugotovimo tako, da pripiro okna ali vrat vstavimo nelepljivo gnetilno maso (plastelin) na mestih, kjer se rege največje, in ugotovimo širino rege. Za širino rege 3 mm potrebujemo 6 mm tesnilo, za rego od 3 do 6 mm 8 mm tesnilo in za rego širine več kot 6 mm 10 mm tesnilo (oblike tesnil so različne). Tesnilo se potem vstavi v utor in zgodba je končana. Tesnil ne smemo barati, ker lahko otrdijo, so pa silikonska tesnila skoraj večna. Odporna so proti vremenskim vplivom, staranju in nizkim te visokim temperaturam, UV- svetlobi in so trajno elastična. Glede na to, da ima bralka v vratih na balkon dvojno steklo, bi bila morda mogoča tudi kompletna zamenjava stekel z izolacijskimi, vendar bi bilo treba preveriti kakovost okvirjev.

Vprašanje: Božo Slak, Ljubljana

Imam starejši objekt, staro ljubljansko vilo, ki smo jo že temeljito obnovili. Zamenjali smo fasado, posodobili sistem ogrevanja, težavo predstavljajo le okna. Prepričan sem bil, da bodo kakovostna škatlasta okna zdržala še vrsto let, saj so na pogled dovolj dobra. Težava je le, da skozi njih na nekaterih mestih piha in bi bila nujna dobra nastavite, verjetno zamenjava tesnil in še nekateri posegi. S starimi okni se nihče noče ukvarjati in zato se obračam na vas. Ali mi lahko svetujete izvajalca, ki bi mi saniral stavbno pohištvo?

Odgovor: Moj dom (strokovno svetovanje Alen Rožič, Rosil)

Sanacija oken gospoda Slaka pa zahteva temeljit premislek in ogled na terenu. Skoraj prepričani smo, da bi bili pri kvalitetnih oknih stare ljubljanske vile smiselni zamenjava okenskih stekel na zunanjih krilih z izolacijskimi (verjetno bi bilo mogoče), zamenjava oziroma montaža tesnil na notranjih krilih, hkrati pa tudi popolno in kakovostno barvanje okenskih kril in nastavitev okenskega okovja. Tak poseg bi bil kvalitetno in tudi finančno verjetno bolj sprejemljiv kot popolna zamenjava okenskih kril. V Ljubljani je po besedah gospoda Alena Rožič (Rosil) več izvajalcev tesnjenja oken in vrat, prav tako izvajalcev zasteklitve s termoizolacijskimi stekli, vendar bi bila zaradi večjega posega nujna pogled objekta in skupni nastop različnih izvajalcev, tako da izdelovalec tesnil Rosil Alen Rožič priporoča, da se gospod Slak obrne neposredno nanj na sedež podjetja Rosil v Ljubljani.

Obiščite ponudnika Alen Rožič s.p. na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Alen Rožič s.p.
Bravničarjeva ul. 9B
1000 Ljubljana
tel.: 01 519 04 24
gsm: 040 777 677
e-mail: rosil@siol.net
www.rosil.si